| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 FT232RL - вероятен бъг?
Здравейте!
Разработвам от известно време едно интерфейсче с FT232RL на FDTI и открих следния проблем. Нали имат 5 програмируеми изхода CBUS0-CBUS4. Та реших за светодиодните индикатори за входен и изходен сигнал да използвам не пиновете по подразбиране които са CBUS0 и CBUS1 а CBUS3 и CBUS4, защото запоявам на ръка и ми е по удобно да отчупя неизползваните пинове и да ми остане повече място за запояване. Избрах CBUS3 и CBUS4 защото са от една и съща страна и са през краче и така ми е удобно с поялника. Оказа се обаче че няма начин да изкарам тези сигнали там. Програмирам чипа с последната MPROG. Явно записва в чипа правилно - щото като го прочета излиза каквото съм записъл, обаче иначе сигналите на излизат коректно. Обикновенно на CBUS3 каквото съм сложил си е добре, ама като сложа RXLED# или TXLED# на CBUS4 нещо се оплесква и обикновенно и двата стават еднакви - обикновенно какъвто е CBUS3. Свързването ми е вярно - проверих многократно - та няма да е от това.
Остават съмнения в самия чип. а за сега имам само един и вече са му отчупени краката на другите CBUS изводи. Очаквам още количествачак другата седмица а трябва да правя проекта на платката. Та затова питам имамли ли сте подобни проблеми - дали това е само при мене или и при вас става така?
Не открих в документацията да пише за някакви ограничения относно на кой извод кои сигнали могат да се изкарат - или съм пропуснал нещо или си е бъгче...
|
| Пет Яну 26, 2007 11:45 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Здравейте отново! Проблема е решен. Оказа се че има бъг в софтуера MPROG за програмиране на чипчето. Просто на последния комбо бокс - от който се избира функцията на CBUS4 са разменени местата на TXLED# и RXLED#. Така функциите не отговарят на избраните а са обратно - тоес ти избираш RX а то идва TX и обратното. Някой дето по-разбира английски да им пише, че да си оправят софта!!! 
|
| Пет Яну 26, 2007 12:36 pm |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
е, добре че имам принципно недоверие към подобни програмируеми дивотии  друго си е твърдото разположение на изводите 
|
| Пет Яну 26, 2007 10:44 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Абсолютно подкрепям. В момента се самоинквизирам с един проц на cygnal C8051F330, дето изводите му минават през един кросбар и сиебаломамата, нищо не бачка. 
|
| Съб Яну 27, 2007 12:03 am |
|
 |
|
Vilo
Ранг: Минаващ
|
Izpolzvai configuration wizard na Cygnal. Generira ti directno cod za implementacia, pri tova veren. Ako imash analogovi vhodove - skipvash cifrovata periferia prez skip registera na satvetnia pin. Ako iskash da izmestish poziciata na niakoi special function pin (osven na UART-a) ot periferiata, sashto mojesh da polzvash sip regisata. Vsichki cifrovi vhodove gi napravi open drain, a cifrovi izhodi - push-pull, a kadeto e neobhodimo moje i OD. Crossbar-a ima neshto kato prioritet, t.e. ne mojesh da rezmastvash proizvolno I/O na periferiata po P0 i P1, a vseki periferen I/O pin si ima prioritetna pozicia spriamo ostanalite. Configuration wizard-a onaglediava mnogo dobre Datasheet-a. Ne zabraviai da razreshish nakraia crossbar-a!
Vednuj kato hvanesh ideiata na tozi crossbar niama da sujaliavash che si se hvanal sus Cygnal. Ako imash konkreten problem ili vapros bih mogal da sadeistvam.
|
| Съб Яну 27, 2007 1:37 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Абе ако го бяха измислили да се конфигурира с по-малко от 5 регистъра (примерно с 2), щеше да е ОК. Така е ад. Бъркаш някой бит някъде и нищо не върви. Иначе тоя визард ще го пробвам още довечера, ще подкарвам SMBus.
|
| Сря Яну 31, 2007 1:36 pm |
|
|