Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Софтуер за проектиране, който работи под ГНУ/Линукс 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Софтуер за проектиране, който работи под ГНУ/Линукс
Какъв софтуер за проектиране ползвате под Линукс?

До сега не съм ползвал софтуер (рисувал съм на ръка), но съм го инсталирал и стартирал (да видя как изглежда). Най-мощен ми се струва пакета gEDA, а най-много ме впечатли интерфейса на KiCad (3D моделирането):
http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl? ... =374511986

В статията Свободен хардуер в Уикипедия - свободната енциклопедия - има връзки към сайтове, където могат да се намерят свободни програми за проектиране.

Последна промяна vstoykov на Съб Мар 10, 2007 3:43 pm, променена общо 1 път

Съб Яну 27, 2007 7:54 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Eagle.
http://www.cadsoft.de/

Използвал сьм го за малки хоби-проекти, така че демо версията с ограниченята си от 100x80mm и максимум 2 слоя бе напьлно функционална (програмата не е под GNU)
Програмата е много "лека", стартира супер бьрзо и под Linux разбира се имаш вьзможност да работиш по ssh на отдалечена машина.

Съб Яну 27, 2007 8:05 pm
Профил WWW

Мнение Re: Софтуер за проектиране, който работи под ГНУ/Линукс
vstoykov написа:
Какъв софтуер за проектиране ползвате под Линукс?

gEDA + PCB. Малко е странно докато свикнеш, но работи. Трябва да изчетеш документацията предварително. За pcb специално имаше доста полезен pdf във /usr/share/doc/.

Ако опиташ как са нещата с Kicad, ще се радвам да споделиш. И аз съм го пускал веднъж, но единствената функция която пробвах беше 3Д-то :).

Успех!

Пон Яну 29, 2007 1:20 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Ползвам Кикада за по-леки проекти
в много отношения ми е по-удобен от Протела. Мисля да го пробвам и за по-тежък проект да видя как е. Ауторутера му е доста бавен и не прави итерации, но много не съм се занимавал с него. Според мен алгоритъмът на ауторутера е много класен, но за да стане наистина добра програмата трябва да се добавят итерациите. Но като за без пари направо е супер програмата. Изобщо Линукса доста напредна в софтуерите и аз работя основно на него и много сериозно обмислям отказване от Протела.
Разглеждах и PCB-то но ми се стори доста странна, много моля да дадете някакви по-подробни отзиви за нея по-специално за ауторутера и, за да преценя дали си струва времето да я уча.

Чет Фев 01, 2007 1:59 pm
Профил

Мнение 
Не знам какво не ти харесва на Eagle-a та си търсиш друга среда. Поне според мен е най-добрата и дружелюбна за Линукс :D

Чет Фев 01, 2007 3:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кикад е супер програма!!! В момента се опитвам да я внедря в производство във фирмата в която работя и мисля , че с правилно управление на библиотеките и файловоте представлява напълно интегрирана система за автоматизирано проектиране. Основни нейни предимства са :
Модерен и удобен интерфеис с интуитивни интерактивни менюта,удобство и бързина при работа.
За съжаление има известни недостатъци основния от които е слабо разработените библиотеки с компоненти и footprint . Така че трябжа да се почертава отвреме навреме. Като цяло впечатленията ми от нея са отлични и мисля че притежава качествата на професионален продукт.
Ще се радвам ако успея да убедя някой да използва Кикад , или да помогна на някой който вече използва :)

Чет Мар 08, 2007 11:43 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]