Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
помощ за курсова работа. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение помощ за курсова работа.
Темата ми е шок датчик. Не мога да намеря нищо по въпроса ако някои знае от къде мога да намеря информация да помогне. Мерси предварително.

Нед Яну 28, 2007 10:02 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Мога да помогна и със схема, ама трябва да отскоча до мазето да погледна как точно е вързан...не вярвам да се затрудниш особено - в автомобилните аларми има всякакви, принципа е един и същи - пиезо-зумер, на който е закачена пружина с малка тежест в края....при вибрация или разклащане, пружината се разклаща и в датчика възниква примяна на капацитета...правиш един микрофонен предусилвател, чиито изход връзваш в някакъв логически елемент (4011 например), след това с RC верига и още един ЛЕ правиш времезадръжка и си готов. Можеш да регулираш чувствителността му като сложиш един тример на входа на микрофонния предусилвател.

Нед Яну 28, 2007 10:29 pm
Профил

Мнение 
Мисля си че при вибрация на пиезо зумера възникава напрежение което после може да си усилиш и обработиш! Дали си променя капацитета - не си спомням какво пишеше в дебелите книги за пиезоефекта.

Пон Яну 29, 2007 10:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
Прав си, напрежение е, май ме обърка факта, че пиезозумерчетата имат и свойство подобно на кондензатор, не съм чел за тях, казвах го от опит, ама тоя опит специално го трупах като бях на 10 :oops:

Пон Яну 29, 2007 2:52 pm
Профил

Мнение 
Мерси много, ама като гледам май ще трябва да разпъвам локуми.

Пон Яну 29, 2007 7:39 pm
Профил

Мнение Hehe
kirchi написа:
Мерси много, ама като гледам май ще трябва да разпъвам локуми.

Схемата е толкова проста че няма на къде , с тримера си регулираш чувствителноста , работи перфектно инсталирал съм го на сума ти аларми :D
Изображение

Пон Яну 29, 2007 10:38 pm
Профил

Мнение 
Е това е съсем просто .. :) може обаче да не е с пиезо зумер а със датчик за целта, продават ги електронинвест на ...сега не помня производителя, работят не зле :)

Пон Яну 29, 2007 11:08 pm
Профил

Мнение Хе
ToHu написа:
Е това е съсем просто .. :) може обаче да не е с пиезо зумер а със датчик за целта, продават ги електронинвест на ...сега не помня производителя, работят не зле :)

Какво му е на пиезо зумера , ако те мързи да ходиш до комет или магазин за електроника където би могло да го има, изкорми някои стар електронен часовник и си готов , за операционен не гарантирам че с друг ще стане пробвал съм най добре работи с LM358 защото входовете може да ги връзваш към маса без това да е проблем за състоянието на изходното стъпало, много други операционни като им дадеш някои от входовете на маса и не работят добре .!!!
А пиезозумера играе роля и на филтър , като пропуска определен честотен диапазон и дефакто приема само вибрации около спектъра на звука където е счупване на стъкло и други остри шумове .
Лесно се прави взимаш едно болтче или някаква дебела медна тел 3-4кв с дължина около 2 см , запояваш единия край на месинга отзад а другия просто стърчи , в противоположния краи на пиезозумера запояваш на платката към маса , активната част на пиезозумера влиза в операционния усилвател с тънко множилно кабелче , точно така са направени почти всички шокови датчици по алармите за колите.

Вто Яну 30, 2007 12:48 am
Профил

Мнение 
Ами на пиезо-то нищо му няма, произвеждал съм такива, ползвах инвертори, долу може да се види схемата.
А за лектронинвест имах в предвид н да си купиш зумер, а датчик, като това тук
http://www.sensorelement.com/shock/801x ... pecPDF.PDF

Прикачени файлове:
aa.pdf [88.89 KiB]
269 пъти
Сря Яну 31, 2007 12:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
plameniv
Тая схема и за курсова работа не става а ти си я монтирал в аларми. Вземал си парите на хората за тази недомислица. Вече като ме събуди за пореден път нощно време някоя безпричинно задействала аларма познай кой ще псувам.
И да не е твое дело ще е дело на някой като теб. Сериозно вземи си преразгледай отношението към работата или вземи да се занимаваш с нещо по като за квалификацията ти в момента. В селското стопанство разправят че имало глад за работна ръка. Няма да ти се налага да мислиш,точно на място ще си.

За да не бъда голословен ще се обоснова.
Това дето си го надраскал може да бъде усилвателя на шоков датчик.
Имаш ли идея как ще се държи това творение при промяна на температурата?
И не мислиш ли че е редно да отрежеш честотната характеристика отгоре?
Така както си го направил твоя шоков датчик ще си задеиства от звук.

kirchi Системата е следната. Най добре става първо да усилиш сигнала с неинвертираш усилвател. Както го е направил plameniv. Но му задай коректно работна точка. С едно кондензаторче в обратната връзка отрежи честотната характеристика отгоре. Полезния ти сигнал е с честота до 30 тина херца.
Паралелно на пиезото също може да се сложи кондензатор. В зависимост от самото пиезо и в зависимост от R23 в случая. Най лесно е да се подбере. Увеличава се докато започне да намаля чуствителноста на датчика. Оставя се на стоиност при която е на границата на намаляне на чуствителноста.
След усилвателя вече е лесно да си спретнеш някаква схемичка с която да генерираш изходен сигнал при повишаване на амплитудата над зададено ниво. Най лесно става с 2 ри OУ. Дори с малко фантазия с 2 рия ОУ може освен да отчиташ повишаването на амплитудата да реализираш и чакащ мултивибратор. Тоест като ти задеиства датчика в изхода да имаш импулс с определена продължителност.
Поблъскай си главата и покажи какво си измислил. Ако трябва пак ще помогнем. Нищо не ми пречи да ти дам схемичката на мой шоков датчик но така наготово не е добре. Тази кърсова раборта ти е дадена за да се научиш. Така че си поблъскай главата,не е лошо и да споиш схемичката която си измислил и да видиш какво се получава.
Ако из учебниците си не намериш необходимото за самите операционни усилватели ето ти една книжка по въпроса
http://rapidshare.com/files/7681010/e0750659149.pdf

удобно се работи с TL082 например 2 операционни усилвателя в един DIP8 корпус. Намира се лесно и е евтин.

Сря Яну 31, 2007 2:09 am
Профил

Мнение Ха
Nikola Kirov написа:
plameniv
Тая схема и за курсова работа не става а ти си я монтирал в аларми. Вземал си парите на хората за тази недомислица. Вече като ме събуди за пореден път нощно време някоя безпричинно задействала аларма познай кой ще псувам.
И да не е твое дело ще е дело на някой като теб. Сериозно вземи си преразгледай отношението към работата или вземи да се занимаваш с нещо по като за квалификацията ти в момента. В селското стопанство разправят че имало глад за работна ръка. Няма да ти се налага да мислиш,точно на място ще си.

За да не бъда голословен ще се обоснова.
Това дето си го надраскал може да бъде усилвателя на шоков датчик.
Имаш ли идея как ще се държи това творение при промяна на температурата?
И не мислиш ли че е редно да отрежеш честотната характеристика отгоре?
Така както си го направил твоя шоков датчик ще си задеиства от звук.

kirchi Системата е следната. Най добре става първо да усилиш сигнала с неинвертираш усилвател. Както го е направил plameniv. Но му задай коректно работна точка. С едно кондензаторче в обратната връзка отрежи честотната характеристика отгоре. Полезния ти сигнал е с честота до 30 тина херца.
Паралелно на пиезото също може да се сложи кондензатор. В зависимост от самото пиезо и в зависимост от R23 в случая. Най лесно е да се подбере. Увеличава се докато започне да намаля чуствителноста на датчика. Оставя се на стоиност при която е на границата на намаляне на чуствителноста.
След усилвателя вече е лесно да си спретнеш някаква схемичка с която да генерираш изходен сигнал при повишаване на амплитудата над зададено ниво. Най лесно става с 2 ри OУ. Дори с малко фантазия с 2 рия ОУ може освен да отчиташ повишаването на амплитудата да реализираш и чакащ мултивибратор. Тоест като ти задеиства датчика в изхода да имаш импулс с определена продължителност.
Поблъскай си главата и покажи какво си измислил. Ако трябва пак ще помогнем. Нищо не ми пречи да ти дам схемичката на мой шоков датчик но така наготово не е добре. Тази кърсова раборта ти е дадена за да се научиш. Така че си поблъскай главата,не е лошо и да споиш схемичката която си измислил и да видиш какво се получава.
Ако из учебниците си не намериш необходимото за самите операционни усилватели ето ти една книжка по въпроса
http://rapidshare.com/files/7681010/e0750659149.pdf

удобно се работи с TL082 например 2 операционни усилвателя в един DIP8 корпус. Намира се лесно и е евтин.

Аз дори на моята кола съм сложил такъв за твое нещастие. :D
И трябва да ти кажа че си работи повече от идеално, толкова си правил щом така говориш, вземи направи тествай и пак ще говорим :evil:
Обяснил съм по нагоре защо така е направено , не забравяй гениалните неща са прости , колкото по сложно толкова по ненадеждно става , дори не съм го измислял аз а съм го взел от готов :evil:

Сря Яну 31, 2007 9:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
Точно на мен не ми ги разправяй тия глупости. Случайно съм проектирал и пускал в производство такъв датчик и съм наясно с въпроса.
А това че си взел от готов такъв е възможно. Явно се прекланяш пред китайския или друг жълт гении сътворил тази схема.
Много вероятно е дори тоя дето я е правил да може да я направи както трябва но да е имал техническо задание не да направи нормално работещ датчик а датчик с себестойност "почти без пари".

За 2 ри път /темата за заряда на акумулаторите/ показваш колко неграмотно подхождаш към работата си.
А обяснението ти как работи подхожда на ученик от техникумите. Вземи си бележка.

Сря Яну 31, 2007 12:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Темата нещо отива към джаза... Пак се обръща ма мерене на...
@Nikola Kirov,когато казваш постави кондензатор в ОВ уточни му на човека как ТОЧНО да си го свърже.Един кондензатор в ОВ може да направи на мармалад цялото устройство ако не есвързан правилно,а се съмнявам че щом задава такъв въпрос @kirchi е наясно с теорията на обратните връзки (която си е доста сложна).

Сря Яну 31, 2007 4:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то направо да дам схема.
Ако ще има въпроси къде да сложи кондензатора за какво говорим :)
Казал съм му на момчето да помисли да почете да си направи схемичка. Не е лощо и да я налепи и като има проблем пак да пита и да я пусне тук да видим какво е направил и да му кажем в какво бърка.

Сря Яну 31, 2007 4:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Напълно съм съгласен с Никола, без тоя кондензатор в ОВ сигнала който излиза на изхода ще е с цялата си честотна летна, а с такъв датчик на входа може и радио да се хване с тая схема. Предлагам обаче да спрем спора дотук, мисля че принципа е по-важен и @kirchi може да се оправи оттук нататък, останалото си е за аналогова схемотехника. :)

Сря Яну 31, 2007 7:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща