|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:43 pm
| Автор |
Съобщение |
|
zax
Ранг: Популярен
|
 LCD - дисплей
някой да се е борил с OD-358 /LCD с 3.1/2 7сегмента, без контролер, статичен/? изтеглих мижавия pdf от страницата на comet, но там няма достатъчно информация, нито връзка от къде да намеря.
не съм достатъчно навътре в LCD дисплеите и много от работите там не са ми на ясно, не намерих и достатъчно информация в нета .....
не ми стана ясно как е положението с този "backplane" /BP/ и как се управлява това нещо ??
някой ако пусне линк със сериозна информация ще съм благодарен.
това което намерих:
едни чипове на максим ICM7211 които вършат тази работа, но като събера парите и цената излиза като да го направя с 44780-съвместим дисплей, което обезмисля ползаването на OD-358 или да ползвам 16F914 за да управлявам LCDто което пак обезмисля работата.
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Чет Яну 25, 2007 11:04 am |
|
 |
|
didofen
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
аз го ползвам за един gprs да индикирам скоростта. управлявам го с 877а щото няма отделна маса за всеки разряд, ами е общта за всички сегменти. затова трябват мн изводи. няма нищо специално в управлението, освен че в началото малко бавно "загрява" и ако няма опресняване в сегментите, почват да изчезсват. след десетина мин се оправя. а бс е точно общия минус
|
| Чет Яну 25, 2007 11:13 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Е можеш и вместо 877 ца да сложиш некой малък с шифт регистри  но всичко зависи от приложението ти
|
| Чет Яну 25, 2007 11:26 am |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Този тип ги ползвам, и има два начина за управление
Стандартния е с AY0438
Алтернативно - слагам 4021 шифт регистри, последователно, и ги клатя с процесора.
При 3 волта, цялата схема харчи 3-4 микроампера
|
| Чет Яну 25, 2007 11:27 am |
|
 |
|
didofen
|
а този AY0438 от къде го вземаш? в комет има Х, че го нямат
|
| Чет Яну 25, 2007 11:37 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
Ами аз затова минах на шифт-регистри, защото доставката на големия чип стана нередовна
|
| Чет Яну 25, 2007 11:39 am |
|
 |
|
velio
|
А ти как го управляваш? Предполагам знаеш че LCD не се управлява с постоянно напрежение? Може и правилно да го правиш, но това "ако няма опресняване в сегментите, почват да изчезсват", ме навежда на мисълта че нещо не е както трябва.
|
| Чет Яну 25, 2007 11:49 am |
|
 |
|
didofen
|
ми как, с правоъгълните импулси. там, където трябва да свети е съпосочно, а там където не, противопосочно. не знам защо ми се губят в началото, може да е някакъв дефект, ама няма значение. веднъж като го пусна, и без това гпрс-а бавно засича спътниците и през това време се индикират 000 км/ч. и после работи няколко часа, а тогава не се губят
|
| Чет Яну 25, 2007 12:00 pm |
|
 |
|
zax
|
а каква точно е логиката на управление ?
както пита ex-man - "ако няма опресняване в сегментите, почват да изчезсват" наистина навежда на проблеми, и има нужда от опресняване на интервали време?
за общата маса имаш предвид не "бс", ами "BP" предполагам?
на колко V e защотото на в PDF-a Пише 3V а на каталога пише 5?
до тука както разбрах е така: просто го включваш към порта слагаш си общата маса и подаваш сигнал без токоограничаващи резистори и др такива ? или греша ???
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Чет Яну 25, 2007 12:04 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
LCD-тата имат капацитивен характер (като товар) и се управляват с променливо напрежение. За да "светнеш" сегмент, трябва напрежението на неговия извод да се изменя противофазно на това, приложено на общия. Гаснат (стават прозрачни) всички сегменти, напрежението на които се изменя синфазно с това на общия. Имай предвид, че всякаква постоянна съставяща (ако например мениш сигнала само на "сегментния" извод, а общия си го вързал някъде на постоянен потенциал) води до поляризиране на кристалите и като резултат - постоянно "светене" на съответния сегмент. Честотата на променливото напрежение може да е достатъчно ниска - 20-30Хц.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
Последна промяна evc на Чет Яну 25, 2007 12:17 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Яну 25, 2007 12:12 pm |
|
 |
|
didofen
|
точно така, на бп се подават правоъгълни импулси, а на всеки сегмент, в зависимост от това дали трябва да свети, пак се подават импулси на 5в, само че синфазно или противофазно. погледни пдф-а на ау0438, там има времедиаграма
|
| Чет Яну 25, 2007 12:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Това са LCD дисплеи без управление, трябва на сегментите да подаваш сигнал синхронно спрямо BP ( back plane ) електрода, като ако подаваш противофазно сигнала спрямо BP сегментите светят ( виждат се цифрите ), ако е синфазно не светят. Управлението може да го направиш или със специализиран чип ( примерно HT1621B на Холтек от Комет и/или Футурел ), контролер с вградени такива функции ( PIC16F913/914/916/917 ) , контролер с повечко крачка без такива функции или най-лесното и евтиното с външна CMOS логика. Аз съм се спрял на последния вариант, като използвам преместващи регистри 4094, но може да използваш и всякакви други преместващи регистри със сериен вход и паралелни изходи. Тази логика ми позволява по-лесно опроводяване на платката, тъй като са отделни чипове, а не една стоножка. Честота на опресняване трябва да е някъде между 60 и 120 Hz, спрял съм се на 64Hz, тъй като обикновено на моите устройства с тези дисплеи има и часовник RTC, та затова използвам честота кратна на 2, ако е 128Hz консумацията на дисплея се качва, а ако е 32Hz се усеща трепкане.
BP електрода също си сменя състоянието в такт с тия 64Hz, виж примерната програмка.
Този дисплей, който цитираш има само един BP електрод, което означава че за всеки сегмент ти трябва по един pin на контролера за управление, при 4 цифри 4бр. 4094, схемата която поствам е за 6 разреден и използвам 6 бр. 4094. Ако имаше повече от 1 BP електрод, тогава е по изгодно да се използва контролер с динамично управление на индикацията, за да се спестят I/O крачета. В дейта-чаршафите на PIC16F91x е описано в детайли как се управляват тези дисплеи.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Чет Яну 25, 2007 1:30 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Яну 25, 2007 1:22 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Да, точно така, 4094. Сериен вход, паралелни изходи.
По-горе, погрешка съм написал обратния 4021 
|
| Чет Яну 25, 2007 1:26 pm |
|
 |
|
zax
|
благодаря на всички за отговорите  .
изясних си как се ползват и управляват тези LCD дисплеи.
но предвид малкото бройки, мисля да ползвам 44780-съвместим дисплей
оскъпяването ще е до 30лв за тези бройки, така че ще го правя с готов прибор.
а като труд може и доста повече да стане .......
замислям се да ползвам дисплей с i2c /нещо подобно на 44780/, но не мога да намеря нищо сносно в БГ.
изискванията ми са: 8х2 или 16х1, темп. диапазон -20-85С, подсветка -LED.
благодаря на Пирев за примерните сорсове и схеми !
|
| Пон Яну 29, 2007 3:27 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Това за -20 до +85 за LCD, ако намериш, кажи и на нас,
защото не знам да има такива
|