|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:33 am
| Автор |
Съобщение |
|
ico
Ранг: Минаващ
|
 Проблем с PIC16F627A
Проблема е следния:
Направих си софтуера и даже си го тествах - всичко си е ОК. До тук добре.
Реших да мултиплицирам устройството няколко пъти(50 пъти), и почвам да си програмирам
чиповете с HEX файла един след друг и по едно време на един от чиповете става фаул
Не иска да се записва(след записа прочита само нули) и така на 7 чипа от общо 50.
Преди това всичките 50 бр. са били програмирани успешно по 1 път.
Някой да има идея какъв е проблема, че 7 от 50бр. PIC16F627A не искат да се програмират отново???
|
| Пет Фев 02, 2007 1:08 am |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Причината е MCLR пина, тези с буква A са по-капризни от тези без буква. Достатъчно е да пипнеш MCLR с пръст, с пинсета или някакъв метален предмет и заминават. Преди 1-2г. натръшках доста PIC16F628A докато разбера причината. Имах навика да ги рестартирам като с върха на пинсетата докосна MCLR.
Преди време така отказаха да се програмират PIC16F917, мъчих ги с ProPic2 и ICD-S40, не ще и не ще, а процесора е здрав. Захвърлих ги на масата в една кутийка. След време реших да ги пробвам с ICD-2, там се програмираха. Връщам ги обратно на ProPic2 и ICD-S40, и там се програмират. След няколко програмирания отново отказаха да се програмират. Набодох ги върху метално фолио. След една седмица започнаха отново да се програмират и на 3-те програматора. Мистерия !
Съвета ми е да не ги хвърляш, сложи ги върху метално фолио, след време пак пробвай, но имай предвид, че следващия запис може да се окаже последния. Гледай като боравиш с тях да не им пипаш MCLR, дори да не са захранени.
П.П.
А пробва ли след като не иска да се записва дали въобще тръгва програмата ти ? Случвало ми се е да не иска уж да се запише, т.е. верификацията пропада, а като го сложа на платката си работи с новата програма.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 02, 2007 1:44 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
С какъв програматор си? Точно с този (и не само) чип имаше проблем в МПЛАБ7.20+ICD2. Не се записваха след първият път с изключен MCLR и вътрешен генератор. Обнови си версията до 7.51 (от сайта на майкрочип). Доста ми се налага да ползвам този чип и не ми се е случвало да "излети" нито веднъж, дори и от кратковременно захранване с 9-10волта.
¶ написа: "Съвета ми е да не ги хвърляш, сложи ги върху метално фолио, след време пак пробвай, но имай предвид, че следващия запис може да се окаже последния. Гледай като боравиш с тях да не им пипаш MCLR, дори да не са захранени." Това като един вид за оттичане на "черните" токове, нали?
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пет Фев 02, 2007 6:27 am |
|
 |
|
¶
|
MPLAB 7.50 и 7.51 ми създадоха проблеми с 16F684. Непрекъснато се скапва средата, през 3-4 минути, даже и бозата завлича. С други процесори се държи коректно. Върнах се на 7.40, там с 16F684 няма проблем. Някой има ли подобни впечатления от 7.50 & 7.51 за други процесори ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 02, 2007 10:57 am |
|
 |
|
ico
|
Програматора е ICD-U40. Разпознава си че чипа е PIC16F627A, тръгва да програмира, но след това казва че има несъответствия(чете го като нули). Доста ми прилича на нещо "заключено" по някаква причина.
Дали този програматор прави пълно изтриване? Защото при предното програмиране им бях указал да се заключват.
Така или иначе има нещо бъгаво-само да видим какво.
Тия дни ще пробвам да го програмирам с EPIC - и мисля че ще се оправи(дано).
Ако не се лъжа остава да си работи по старата програма-но не се сетих да проверя със сигурност
|
| Пет Фев 02, 2007 11:27 am |
|
 |
|
¶
|
Erase modes трябва да ти е Bulk erase on write, после пробвай с Program memory erase, ако не си го направил вече. Не мисля, че е от програматора, поне от 2-3г. използвам този на CCS и не е имало проблем с него, в смисъл ако той не иска да програмира даден чип, то и ICD-2 не може да го програмира. С коя версия на icd.exe работиш ?
|
| Пет Фев 02, 2007 2:09 pm |
|
 |
|
ico
|
И аз не вярвам да е от програматора. Иначе версията е v2,68 а отдолу пише CCS 1.39 rev #160.
Bulk Erase му е зададено и пробвах отделно само да го изтривам - никакъв ефект.
Сега след малко ще пробвам на EPIC какво ще стане(в документацията му пише нещо по въпроса за PIC16F6xxA)
ще споделя след това.
|
| Пет Фев 02, 2007 8:53 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Дръж се здраво за недоверието си!
Не бих оставил каквото и да било в тази област на вяра или недоверие. Все пак Пирев има, може би, доста повече опит с ИЦД-У40, така че щом казва... Макар че, да оставиш процесора на метално фолио, да му "мине", ми се струва доста екзорсистки метод...
Колкото до МПЛАБ7.51, никога не ми е забивала прозореца, работи си съвсем добре и не само при мен а на още 4 служебни компютъра  . Ползвам я със С30 и хайтекския дсПИК. Не знам момчета какво не е наред с програматорите или развойните ви среди (между другото доста го плюят напоследък ЦЦеС), ама защо не си вземете истински?  (майтап! пийте си редовно хапчето за хумор!)
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Съб Фев 03, 2007 9:00 am |
|
 |
|
ico
|
Казвам, че не вярвам да е от програматора защото вижте какво пише в хелпа на EPIC:
-----------------------------------
Note for PIC16F62x(A): PORTB.4 (PGM) should be connected to ground to prevent interference from the Low Voltage Programming pin.
Note for PIC16F81x, PIC16F87x(A), PIC16F87/88: PORTB.3 (PGM) should be connected to ground to prevent interference from the Low Voltage Programming pin.
-----------------------------------
Явно има някакъв проблем с тези процесори и явно се проявява не всеки път.
|
| Съб Фев 03, 2007 10:01 am |
|
 |
|
ico
|
С EPIC всичко стана от един път - без никакви доработки, даже кабела до ZIF цокъла е по дълъг.
Нещо не се харесват PIC16F6xx и ICD-U40 
|
| Съб Фев 03, 2007 11:39 am |
|
 |
|
¶
|
evc, не съм си поставял тази цел, просто кутийката беше от семпли на Microchip с такова фолио и за да не ги объркам с работещите процесори набодох проблемните на това фолио  Преди това стояха няколко седмици върху масата и не помръднаха в програмирането, след една седмица престой на фолиото започнаха да се програмират  Идея си нямам защо така се държат, предполагам, че са произведени от некачествен пясък, останалото е пълна мистерия.
ico, използвам icd.exe 2.51, по стара версия, от CCS 3.249, обикновено бягам от най-новите версии на даден софтуер, за да не му откривам бъговете  А пробва ли с PORTB.4 на маса ?
П.П.
Постнал си горе долу по едно и също време. ICD на CCS създава проблем при програмиране, ако на MCLR имаш нещо различно от резистор 47k към +5V и 100nF към маса, дори препоръчват да няма 100nF към маса, но аз си слагам. Какво си сложил на MCLR пина ?
|
| Съб Фев 03, 2007 11:57 am |
|
 |
|
ico
|
Нищо не съм сложил  ,щото не е на платка а на ZIF цокъл.
Ще сложа. Мислех че си има в програматора някакъв Pull-Up резистор(поне в EPIC има-затова съм се объркал)
Иначе тия 47к не са ли много, аз слагам 1к, 2.2к максимум 4,7к без кондензатор???
|
| Съб Фев 03, 2007 2:01 pm |
|
 |
|
ico
|
Пробвах с PORTB.4 на маса - нищо не стана.
|
| Съб Фев 03, 2007 2:03 pm |
|
 |
|
¶
|
ICD-U40 вътрешно няма такива резистори, те не му и трябват. Ставаше дума, че ако програмираш на target платката не трябва на target процесора да има нещо различно от 47k, защото не може да влезне в режим дебъгване или програмиране. Понякога програмира, понякога не, но щом на ZIF цокъл програмираш, значи проблема е в ICD-U40.
Не е много 47к, между 10 и 100к ми са резисторите.
|
| Съб Фев 03, 2007 3:59 pm |
|
 |
|
satanasov
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 3:10 pm Мнения: 47 Местоположение: София
|
Сблъсквал съм се с този проблем 10ина пъти все при ICSP програмиране на PIC с буква А! Просто правя Erase и после няма проблем! При буква А особеността е при изтриването на паметта (както някой по-напред в темета беше споменал)! От известно време ако има буква А винаги правя първо Erase и после програмирам и нямам нито един чип с проблем! Работя с MPLAB 6.50!
_________________ Практиката започва там, където теорията свършва!
|
| Нед Фев 25, 2007 3:45 pm |
|
|