|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:23 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Търся схеми за честотно управление на трифазни мотори
| Автор |
Съобщение |
|
quad
Ранг: Новодошъл
|
 Търся схеми за честотно управление на трифазни мотори
Разработвам дипломна работа на тази тема и ще съм благодарен на всякакви материали. Крайните транзистори ще са IGBT, по управлението им обаче имам още неизвестни. Основната работа ще изпълнява HEF4752VP.
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 52VP.shtml
Каквито и да са схемите, мисля че ще са ми полезни, поне в първата част на обзора на съществуващите решения. Няма значение дали преобразувателя е фабричен или не.
_________________ Ти не си някаква атракция на пътя, ти си част от него!
|
| Нед Яну 28, 2007 8:04 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
|
| Нед Яну 28, 2007 8:35 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Схеми в нета бол.Въпроса за това как се прави управлението - никой няма да ти каже точно как-обикновенно е фирмена тайна.За управлението им- драйвери на ST,IRF,Micrel.... В ПДФ-ите има много примери на свързването на драйверите с транзисторите.Лично аз предпочитам да си направя сам управлението с процесор
|
| Нед Яну 28, 2007 8:39 pm |
|
 |
|
quad
|
Де ги, че намерих само една???
За процесорно съм съгласен че сега така се правят и е по-лесно, но за този, който умее да програмира добре. Аз не съм от тях и се налага да го правя по друг начин.
|
| Сря Яну 31, 2007 10:57 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Схемата си я композираш сам - като знаеш какво искаш се съобразяваш с това,а именно:
-3 фази - 3 рамена на моста - 6 транзистора-3 драйвера(или 1 за всичките) - измерване на тока във фазите (чрез шунтове или токови трансформатори) - от там защити по ток -датчик за обороти .Съобразяваш нещата със прословутата формула на Костенко за обороти/честота и работата става.Е трябва и да се мисли и чете за всеки възел по отделно,но това се подразбира.Дипломната работа за университет ли е или техникум?Честотните управления имат гадното свойство да не издържат на рязки динамични моменти на вала - подходящи са в тъкачното производство,печатарството,абе дето няма рязки натоварвания.Иначе -векторен контрол.Ама първо кажи за къде ще я правиш - после ще приказаме.
|
| Пет Фев 02, 2007 2:07 pm |
|
 |
|
quad
|
Дипломната работа е за университет, но е с практическа реализация. Преподавателя ми е "малко" консервативен в отношение на това, че предпочита устройството да е изпълнено с чипа от линка по-горе, а не с контролер. Много добре знае, че съвременните преобразуватели са само с контролер, но пък програмирането му е далечно(както и аз не съм се занимавал сериозно с това), така че варианта с контролер отпада. Крайните транзистори са поръчани и са доставени, те са:
irg4ph50kdpbf
В гугала си излиза datasheeta веднага. Взели сме комплект от 6, и 2 резерва.
Предпочитанията му са с класическо управление на IGBT-тата, като се прави траф с 6 вторични, отколкото специализирани интегрални схеми за това. В момента го убеждавам да ползваме някоя от схемите за управление от апликейшъните в дадения линк от Gogo по-горе. Интересно е как правят развързването по напрежение, освен да е с тия 2 кондензатора по 100нано и диода, не виждам други елементи, които могат да правят нещо такова, но не ми е ясно с тях ли е и как става точно. Чуденката идва защото в средната точка между двата транзистора може да има от 0 до 400В, а това значи че трябва да има 410В за да се отпуши другия транзистор(знам че не може и двата едновременно, да си кажа преди някой да ме е контрирал). Това хубаво, но при захранване на интегралата с 12-15В откъде идват тия да кажем 10+400 (грубо, от изправеното трифазно) на изхода и за да може Uge да е 10В(примерно за отпушване). Та този момент ми се губи в тези специализирани схеми, как го правят този номер. Като гледам навсякъде го ползват и явно работи, но защо работи???
|
| Нед Фев 04, 2007 12:28 am |
|
 |
|
nik
|
когато се отпуши долния транзистор, минуса на кондензатора на захранването на hi-side драйвера се замасява, тогава диода се отпушва и минават 10 волта за да го зареждат, а когато долния транзистор се запуши, се запушва и диода, а кондензатора остава зареден и осигурява захранване на горния драйвер за известно време
|
| Нед Фев 04, 2007 1:33 am |
|
 |
|
quad
|
А ако се сложи резистор 500 ома между геита и сорса, за мощни транзистори трябва да го има за да се намалят проблемите с вътрешния капацитет, но такова свързване не е показано в апликейшъните ...
|
| Вто Фев 06, 2007 4:28 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Няма нужда от такова съпротивление, тъй като изходите на драйверите са push-pull. Дори и трансформатор да ползваш (не е добър вариант според мен, не съм го пробвал, но в среда с такива импулсни токове, каквото е едно честотно, не бих рискувал да сложа приемник за електромагнитни смущения в управлението на доста скъпите си ключове!) неговото изходно съпротивление ще е доста по ниско от 500ома - така че няма сми!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Фев 06, 2007 5:01 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Като четеш - мисли по време на самото четене ! Резистора между гейта и сорса дето се слага е с стойност от 0.1кОм - до 10 кОм и ценер за 18 волта паралелно на него ! Вземи една схема на драйвер и я разгледай внимателно,кое как е направено и защо,и после ако нещо не ти е ясно-питаш.Има много типове драйвери за MOS - IGBT транзистори и всеки има специфично приложение.Ползвай готов драйвер,и изпълнявай предписанията по дейташйта.Колкото до това дали може да се ползва трансформатор-може,но след трансформатора се поставят още компоненти а не директно транзистора.Има диоди,кондензатори,ценери,в някой случаи и индуктивности - зависи какво целиш.Трансформатора обикновенно е топфкерн и не се вилияе от смущенията.А проблема с капацитета се решава с малък кондензатор последователно на гейта и диод в обратна посока паралелно на 15-50 омовия резистор.
|
| Вто Фев 06, 2007 5:59 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|