|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:25 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 PIC18F24J10 впечатления
За първи път хващам животно от J серията (18F24J10). ICD2 го програмира когато е конфигуриран като програматор без проблем - даже софтуера като че ли зацепва. Но когато се опитам да го пусна като дебъгер - се появява омразното:
ICD0083: Debug: Unable to enter debug mode. Please double click this message for more information.
Което както се знае може да значи абсолютно всичко - от липса на захранване до уголемяване на озоновата дупка.
Пробвах с външен кварц 4MHz (HSPLL), както и с външен клок (EC).
Захранване си има (3.2В), VDDCORE съм го закачил през кондензатор към земя.
Резистор 10К на MCLR.
Абе въобще стандартна постановка която ползвам редовно.
Притиснат съм от времето, та ако някой има идеи - давайте.
Това което ме притеснява е следната сентенция на Микрочип:
(2) Header interface board available, but not required. See MPLAB ICD 2 Header Specification (DS51292) for a list of available headers by device number.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Чет Фев 15, 2007 11:50 am, променена общо 1 път
|
| Вто Фев 13, 2007 6:21 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Имал съм подобен проблем но не беше J серия, от резистори 4.7к на даните и клока към +, бях ги сложил защото мислех след дебугването да ги ползвам за друго, и ситуацията беше точно същата, наложи се премахването им по време на дебугване. Но наистина може да е от всичко. Предполагам че ICD2 е оргинален, защото някои копия не работят добре на 3.3 волта.
|
| Вто Фев 13, 2007 7:08 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Позволих си да променя темата, с цел да обобщя впечатленията си от тоя контролер (18F24J10). За първи път аз лично пусках J серия, може би и на други ще е полезно.
1. Ниска цена - 2 пъти по ниска от 2410. Аз лично го купих на 4лв. за 3 броя, при все че беше заявка на Комет през buy.microchip.com.
2. 3-волтов контролер. Аз лично съм резервиран към тях по отношение на шумоустойчивост. Конкретното устройство обаче, няма да работи в шумна среда, така че....
3. Проблем 1. Нов контролер, калпав дейта шит, бедна ерата. Версията която аз имам е А2. Което според мойте наблюдения върху фирмата значи - "за бета тест".
4. Проблем 2. Дебъг режима - проблема го описах по горе - оказа се че въпреки че твърди че неможе да се пъхне в дебъг режим, ако въпреки всичко насила го вкараш вътре (Run въпреки всички предупреждения) - си работи дебъгера, видимо нормално. В 1/5 от случаите даже успях и нормално да вляза в дебъг режим (без да се противи). Тъй че все още не съм убеден, че проблема не е в мен. Който е работил по дълго с микрочип, знае че има поне 1000 причини дебъгера да не иска да тръгне и всеки път съобщението на ICD-то е едно и също - "не мога".
5. Флеша му е някакъв нов тип (предполагам и затова цената е по ниска). Има разни предупреждения да не се пише повече от два пъти без да се изтрие (каквото и да значи това). Имаше тема в форума по въпроса. Аз лично понеже му имплементирах bootloader, останах неприятно изненадан от факта че може да се трие минимум по 1024 байта наведнъж (предполагам и това е свързано с новия "по-евтин" флеш). Което си е келяво. Освен това битовете му за защита срещу четене/запис са сведени до един - защита от четене отвън на целия чип. Не можеш да си защитиш bootloader-a срещу презапис например.
6. АЦП-то му има някой нововъведения/бъгове. Има някаква вътрешна калибрация, която така и не успях да пусна. Не ми е необходима, та я зарязах. По интересното е, че има режим на AutoAqusition. Това го имаше и при 2520, не е лошо като идея, процеса на "Aqusition" да се обвърже в автоматиката на конверсията, пести процесорно време особенно ако се работи през прекъсвания. На 2520, тоя режим можеше да се спира (чрез едни там битове) и да си работим по стария начин (с ръчно определяне на времето за Aqusition). Аз опитах точно това да направя, защото ползвам стар код от по-старо ядро. Да ама не. В такъв случай първото преобразуване е ОК, а оттам натам, всяко следващо връща почти същия резултат като първото, независимо от състоянието на входа.... По интересно е че е "почти" същото, т.е. варира с няколко бита. Което ме навежда на мисълта, че е проблем във семпъленхолд схемата/входния мултиплексор. Като го пуснах в режим AutoAqusition - си заработи както се очаква, тъй че останах в тоя режим.
7. UART-а му има един досаден бъг (описан в ератата) в режим на предаване, който прави автоматичното предаване през прекъсване много трудно. Намерих му решение де, поне го има в ератата, иначе никога нямаше да го забележа, понеже би следвало да се появява в доста рядка комбинация от събития - т.е. ще се появи точно когато не трябва.
8. Пуснал съм го на 14.5467 MHz, 3.3В т.е не съм го тествал ектремално.
9. Проекта е доста постен откъм софтуер, тъй че въобще не претендирам да съм тествал контролера като хората. Сигурно е пълен с бъгове които не съм нагазил, та не съм видял.
Абе приличен контролер като възможности, за тия пари си е направо екстра. Обаче ще чакам B версия преди да се хвърля да го ползвам сериозно. Иначе прототипа заминава днес при клиентите, да видим отзивите.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 13, 2007 9:19 pm |
|
 |
|
\__
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Сеп 21, 2007 1:51 pm Мнения: 5 Местоположение: Варна
|
 j10 bootloader
Цецо твоя bootloader пипа ли конфигурационните битове?
Ако да, сподели как го измисли..
Поздрави!
|
| Вто Сеп 25, 2007 2:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не, не ги пипа. Изделието е крайно, т.е. по замисъл като концепция няма да се променя при клиента, само ако бъгове в чистия софт, ще се ползва bootloader. Т.е. не ми трябва да се променят конфигурационни битове - в aftersale период. Поне се надявам да не се налага 
|
| Сря Сеп 26, 2007 8:22 am |
|
 |
|
todor
Регистриран на: Сря Апр 12, 2006 10:20 am Мнения: 41 Местоположение: gr.Plovdiv
|
 Здравей Цецо!
И аз сега боря но 18f25j10 ,защото има повече flash.Общо взето го подкарах ,но сега се опитвам да свържа 93LC66 към него,защото си няма собствен EEPROM.Ти свързвал ли си подобна схема към него и имаш ли изградени функции за четене и запис,но на C за Майкрочипския C18.И ако да ,би ли споделил с форума.А що се отнася до дебъгването ,примерно на мене не ми е нужно(Във всичките проекти до сега ,които съм правил не съм използувал дебъгване на чипа).В Микрочипските библиотеки на C18 има функции за работа точно със 93LC66 ,но при мен те не работят.Може би защото защото съм напънал чипа да работи на макс. 40MHz.По принцип не знам дали си гледал на саита на microchip.com ,там предлагат да се емулира ЕЕПРОМ във flash-a на чипа.Това е хубаво,но мен не ме устройва защото максималния брой записи в него е 1000,което е смешна цифра за професионални цели.
_________________ tig072
|
| Сря Сеп 26, 2007 6:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
не не ми се налага да ползвам външни памети.
НО, ако ползваш дебъг, ще ти е значително по лесно да разбереш, защо не ти работят нещата. Той тоя дебъг затова е направен.
Ама щом по ви кефи да се блъскате с черната кутия.....
|
| Чет Сеп 27, 2007 8:05 am |
|
 |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
 Re: j10 bootloader
аз пуснах преди няколко месеца такъв bootloader, който променя и config битовете - ако още търсиш решение, ще помагам.
|
| Пон Окт 01, 2007 12:58 am |
|
 |
|
\__
Регистриран на: Пет Сеп 21, 2007 1:51 pm Мнения: 5 Местоположение: Варна
|
 Re: j10 bootloader
И аз взех решение да ползвам различни bootloader-и за различните проекти с предварително обмислен CONFIG и последния блок от 1024 bytes остава недостъпен.
Но ако ме хване музата може да го допиша с промяна на конфига.. кажи каква е теорията ти?
Направих си и софтуер за лоадването, че май много неща ще минат на j10 , при тази цена

|
| Вто Окт 02, 2007 10:21 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|