|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:58 pm
Идея за софтуер за електронен шублер
| Автор |
Съобщение |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
 Идея за софтуер за електронен шублер
Здравейте, имам следното питане. Занимвал съм се малко с ПИК, определено не бих казал че съм специалист, но всякакви по елементарни работи съм си правил с тях - LCD, стъпокови мотори, аларми и подобни.
Скоро си купих цифров шублер. От евтините - китайските. Искам да го включа към един ПИК и от там на LCD. Шублера има възможност да предава измерванията по сериен канал. Използва си негов си протокол. Даните се предават на 2*24бита с честота 90кHz (според данните, а според измерваният на моя 77k)Hz. Първите 24 бита са за абсолютната стойност, а вторите за относителната. Мен ме интересува относителната, т.е. тази която показва след като си натиснал "ZERO" и си измерил нещо. В началото и края на предаването има паузи от около 80мкс, а между двете поредици по 24бита - пауза около 160мкс. Измерванията се предават автоматично (дори и при изключен шублер  ), без заявка, в два режима с честота 3Hz и 30Hz. За начало ще използвам бавния режим защото е по-точен (макар че с тези шублери не може да очакваш невероятна точност  ). Възможно е да се предава и отрицателно число което се кодира с 23 бит, които е за знак, но аз ще ползвам само положителни числа. Евентуално в последствие ще го доусъвършенствам и за отрицателни. Това е като цяло информацията.
А сега въпроса ми.
Заради многото шумове хората препоръчват да се правят по 3 измервания и да се усредни резултата.
Бих бил благодарен на идеи от вида:
- приемането на данните да става с прекъсвание или непрекъснато сканиране на входa където е закачен Clk на шублера
- идеи за това 3но, ако може 5но измерване на всеки бит, или евентуално цифрово филтриране
- други интересни идеи които може да са ми от полза
Вероятно и без помощ ще се справя, но с помоща на опитните колеги от форума мисля че ще науча доста ценни съвети и идеи.
А иначе сигнала шублера съм го включил през два компаратора за да го направят TTL ниво.
Ето и няколко осцилограми за да се визуализират сигналите 
Последна промяна GTN на Съб Фев 17, 2007 4:07 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Фев 17, 2007 2:48 pm |
|
 |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
първо му разбери "неговия протокол" за обмен на данните - от там насетне е по лесно....
|
| Съб Фев 17, 2007 3:27 pm |
|
 |
|
GTN
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
[quote="TheWizard"]първо му разбери "неговия протокол" за обмен на данните - от там насетне е по лесно....[/quote]
Това е неговия протокол:
"Даните се предават на 2*24бита с честота 90кHz (според данните, а според измерваният на моя 77k)Hz. Първите 24 бита са за абсолютната стойност, а вторите за относителната. Мен ме интересува относителната, т.е. тази която показва след като си натиснал "ZERO" и си измерил нещо. В началото и края на предаването има паузи от около 80мкс, а между двете поредици по 24бита - пауза около 160мкс."
Разбрал съм го вече. Само забравих да спомена че 1 бит отговаря на 1/20480 от инча ≈ 0,00124мм
Ето пример как става изчилсението:
Нека разгледаме последната картинка, която е за 1,13мм. червените правоъгълници отговарят на лог "1". Шублера изпраща първо наи-младшият бит. В случая изпратеното число е 001010011100000000000000, но тъй-като както казах пържо е наи - младшия бит, то в действителност числото е 1110010100 = 916. делим го на 20480 и умножаваме по 25,4 за да стане в мм=1,136. В ралния софтуер, най-вероятно ще игнорирам най-младшите 3 бита, тъй-като те не оказват реално влияние върху резултат, 1 бит е прибл. 0,001, а точноста на шублера е 0,01, така че ще раделя на 8 цялото число и ще стане по-лесно. Също така моят шублер е до 150мм => 120945 максимално прието число. Т.е 17бит, като го разделя на 8 ще го събера в 8битови клетки.
|
| Съб Фев 17, 2007 4:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
честно да си кажа - губи ми се целта на упражнението: само за кеф, искаш да си направиш шублер с индикатор 3х2метра, че да го вижда без очила дори кьоравия майстор в цеха или просто ще мериш 10,000 шийки на валове и трябва да ги паспортизираш всичките?
|
| Съб Фев 17, 2007 9:42 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Въпроса по-горе е коректен - каква е целта на упражнението.
Аз също имамм подобен шублер, и ми е любопитен протокола му.
Може и да ми свърши работа някой ден.
Многократни измервания и усредняване се правят при аналогови сигнали.
Цифровия сигнал, или го прочиташ, и е верен, или не го прочиташ.
Дай малко обяснения
|
| Нед Фев 18, 2007 2:08 am |
|
 |
|
GTN
|
Целта за начало е просто да го подкарам. Просто да видя, че мога. Нямам си някаква спешна цел и задача. Но просто съм решил да се развивам. А само да стоиш и да четеш разни книжки не става. Трябва нещо практическо проектче да си намериш. Ами това е сегашното ми  . В последствие ще си направя устройство - най-вероятно като средство за събиране и обработка на информацията. Правиш 200 измервания на еди си какво, устроиството ги събира. Накрая го закача на СОМ порта и ти ги праща в Excel. Това е едно приложение. Друг вариант, който просто ми идва през ум, е да си направя нещо като машинка за разпробиване на платките, с два шублера да ми прави обратна връзка - отново само за спорта. Виждал съм и по-лесни решения, така че това не е задължително. И трето решение нещо подобно на това: http://www.shumatech.com/dro-350/index.htm
А относно филтрирането. Ако погледнете осцилограмата: това е шум или смущения. Най вероятно щото китайците са го правили. Не е само при мен проблема, а и друга хора които са се занимавали го споменават. Ако случйно ти се падне да прочетеш цифровия сигнал точно в него момент - ще прочетеш грешно.
|
| Нед Фев 18, 2007 12:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами ти само го каза "щото е китайско". Едно CRC да му бяха сложили поне... Има една тема "Филтрация или апроксимация" или нещо подобно - в раздел програмиране е и е големичка - ще я видиш. Там има описани няколко метода. Иначе с три замервания нямаш гаранция че това чудо ще ти подаде три еднакви измервания - може второто да е с един бит по голямо и с просто сравняване няма да се получи.
|
| Нед Фев 18, 2007 1:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами една малко еретична мисъл, т.е. те са две на обща основа, първата да запишеш всички данни в буфер а след това да ги обработваш, тези смущения лесно биха могли да бъдат елиминирани при обработката, втората е още по еретична, разбира се ... не знам дали се оправдава при теб но ... дискретизири сигнала и обрботи дискретита, там 100% можеш да отфилтрираш всички смущения, стига обаче да имаш достатъчно рам за да запазиш всички дискрети, но алтернатива на това е да го правиш в движение в-у блок да речем от 50 или 100 отчета, но затова си трябва и CPU по бързичко .....
|
| Нед Фев 18, 2007 1:09 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Пиковете в шината данни нямат значение, доколкото валидните данни са по определен фронт (или ниво) на клока.
При четенето трябва само да се следи комплектността на данните
|
| Нед Фев 18, 2007 1:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако е за сложни решения мога да предложа да мери ентропията в 1000 последователни семпъла и при достигане на минимум (нула на първа производна примерно) - това му е показанието.
GTN, това не ми се струва да е шум, а някакъв проблем при компаратора - стръмност на фронтове, разлики в нива или нещо такова.
гледам от картинката, че е един период на сигнала е 12-15us, а стръмносста на фронта е няколко us? можеш ли да щракнеш една по-разгъната картинка.
какъв ти е компаратора?
|
| Нед Фев 18, 2007 1:32 pm |
|
 |
|
GTN
|
Към ДедоБоре:
Използвам компаратор ЛМ393. Извинявам се за грешката, постал съм снимка без компаратор, директно на шублера сигнала. Сега се поправям  Каналите които са след компаратора са 2ри и 4ти.
По мои сметки имам 8мкс.
Смятам да го направя по следния начин:
Ще се следи нарастващия фронт на Clk
btfsc PORTA,d ;на портаА, пин d са данните
incf danni_check,f ; временен регистър, ако той е >=2 (т.е. поне 2 от 3 измервание са били "1") приемам че резултата е 1
btfsc PORTA,d
incf danni_check,f
btfsc PORTA,d
incf danni_check,f
bcf STATUS,C
btfsc danni_check,1
bsf STATUS,C
rrf danni,f ;тук се записват данните, бит по бит през "С"
общо 10 инструкция, при кварц >8МНz ще е достатъчно времето.
А картинка с тези пикове по късно днес ще постна, сега съм го свалил долу шублера (а осилоскопа е на горния етаж) и смятам да пробвам да го подкарам.
Ще потърся темата за филтрацията да видя там какво пише 
|
| Нед Фев 18, 2007 1:59 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
От приложените картинки се вижда, че по едната фаза на клока имаш стабилни данни.
Можеш да ги четеш и по SPI в слейв мод
|
| Нед Фев 18, 2007 2:26 pm |
|
 |
|
GTN
|
Ммдаааа, това изглежда интересно решение. Заслужава си да се опита 
|
| Нед Фев 18, 2007 2:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Въпроса тук е дали това е общо валидно или просто така се е случило,относно това за стабилността на данните. От друга страна смущенията са с малка широчина, хардуерния модул няма как да ги открие сам, но ако правиш обработката софтуерно може да го постигнеш доста леко.
|
| Нед Фев 18, 2007 2:45 pm |
|
 |
|
GTN
|
Тъй като навсякъде кадето четох хората се оплакват от тия пикове, предполагам че си е общовалидно. Не видях някакви хардуерни решения за да се отърват от тях. Така че мисля че само с софтуер ще се справя с тях  Наистина са с малка широчина пиковете, така че най-много на едит от отчетите да повлияят. Надявам се да е така 
|
| Нед Фев 18, 2007 3:00 pm |
|
|