|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:09 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
PIC18F45J10 ICSP интерфейс
| Автор |
Съобщение |
|
Сашо
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 10:14 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
 PIC18F45J10 ICSP интерфейс
Вързах PIC18F45J10 към ICD2, но MPLAB не го открива.
Процесора е на 3.3 волта, съгласуване на нивата ли трябва да се направи?
В дейташита на PIC-а за максимална стойност на MCLR/VPP дават 6 волта, а MPLAB ми рапортува 20 волта. Някой знае ли защо става така?
10х!
|
| Сря Фев 21, 2007 12:04 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Отвори следния път в МПЛаб:
Programmer>Settings>Power
Ще видиш, че опцията "Power target circuit from MPLAB ICD 2(5V)" ти е неактивна. Това означава, че ICD2 не може да осигури захранване за програмирането на този процесор - програмира се само захранен от външен източник 3,3V!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Сря Фев 21, 2007 1:58 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
MPLAB рапортува 20V, което е вярно, само че, не ги подава тези 20V на куплунга за VPP, освен при изгорял ключов транзистор. Все пак тези 20V са си високи и може да предизвика греене на стабилизатора VPP->5V, ако ICD-2 е по оригиналната схема на Microchip. И при мен се получаваха 20V като задам target, който не изисква 13V VPP. Сложих един допълнителен резистор 4к7, последователно на цифровия потенциометър MCP41010, преизчислих изходния делител на повдигача MC34063 и сега при мен VPP може да се регулира с MCP41010 от около 10,5 до към 14,5V.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Фев 21, 2007 5:02 pm |
|
 |
|
Сашо
|
@evc: Това път съм го видял, процесора е захранен, а пин 2 (VDD) на ICSP конектора е прекъснат за сигурност.
@¶: Като избера за дивайс PIC18F45J10 меря напрежение Uvpp=27 волта на платката на програматора, а MPLAB както казах ми показва 20 волта. В дейташита на PIC-а за максимална стойност на MCLR/VPP дават 6 волта, така че и твоите 10,5 до към 14,5V излиза, че са опасни. На друго място четох Ivpp-max=6uA, може би един резистор на пин 1 (VPP) ще свърши работа.
Има и още една възможност - да съм изгорил процесора при запояване. Още не съм й свикнал на китайската духалка, бях свикнал с Weller, а той се държи различно. Ще проверя и в тази посока.
|
| Сря Фев 21, 2007 7:43 pm |
|
 |
|
¶
|
Сашо, не съм чел спецификациите на PIC18FxxJxx сериите, ICD-2, освен VPP със стойност 13V, може да извади и VPP със стойност +5V ( чрез втори ключов транзистор се превключват 5-те V на PIC16F877A ). Така че, моите 10,5-14,5V въобще не са опасни за PIC18FxxJxx сериите. Глупаво е наистина, че като избереш target с различно VPP от 13V, ICD-2 вдига VPP до 20V, много по простичко е да го закове на 13V, вместо да го вдига. Затова ти казвам, че сложих последователно на MCP41010 един 4к7 и преизчислиха 2-та резистора на повдигача, за да не се мъчи втория стабилизатор, свалящ от VPP на 5V за цифровата част.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Фев 22, 2007 12:54 am |
|
 |
|
evc
|
Нищо не си видял, колега! ТОЧНО това ти обяснявам - захранването не само на пика но и на изходните буфери на ICD-2 идва ОТВЪН! Като си прекъснал пина(и буферите не са ти захранени), как искаш да ти се свърже ICD-то?!?!
И 100кV да имаш на платката на ICD-то, ако си направиш труда да погледнеш схемата, ще видиш, че на Vpp/MCLR пина могат да се подават и високото регулируемо посредством електронния потенциометър напрежение, и +5V, което и именно се използве за програмиране на 3V-товите чипове.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Чет Фев 22, 2007 10:18 am |
|
 |
|
Сашо
|
Да, прав си. Исках да се защитя максимално, откъде да им знам алгоритъма на работа на uCHIP, но това не го съобразих. Дано да е само от него. Довечера ще разбера. 10х много засега.
|
| Чет Фев 22, 2007 3:04 pm |
|
 |
|
Сашо
|
@evc: Опитах доста варианти, но нищо не става. Това с буферите не се държи коректно. При свързано с MPLAB ICD2, конфигурирано за PIC18F45J10 и без закачен процесор ми дава 4 волта на пин 2 (Т_VDD) на ICSP конектора. Меря го в статично положение, нямам осцилоскоп да видя като тръгне какво става. Като премеря пиновете на буфера, който трябва да се захрани от таргета, на някои от входовете му има 5 волта (захранващото на ICD2 напрежение). Явно това напрежение от вход през защитните диоди на буфера се появява като 4 волта на захранващия пин на буфера и оттам на пин 2 (Т_VDD) на ICSP конектора. Почвам да се чудя колко коректно са измислили оригиналната схема на ICD2!?!?
Пускал съм го този начин и с процесор, но не го открива. А захранването на процесора от 3.3 волта става 3.7-4.0 волта. Пак е мерено само в статично състояние.
Вчера се изхитрих и при разкачен пин 2 (Т_VDD) на ICSP конектора подадох външно напрежение 5 волта на буфера на ICD2, за да може да работи. PB6 и PB7 са 5 волта толерантни, така че не би трябвало да им е проблем. Процесора си беше захранен с 3.3 волта и сменен с нов ненагряван (да не би да е от духалката). Но пак не ще.
Повече не се сещам какво мога да опитам.
Някакви идеи?
|
| Пет Фев 23, 2007 2:13 pm |
|
 |
|
¶
|
5-те V се прехвърлят от ICD-2 през входовете на буфера, който се храни от target-a, през защитните диоди в буфера към VDD на куплунга. Решението е входовете да се свържат през резистори към PIC16F877A, или между VDD на куплунга и буфера да поставиш един Шотки диод. Аз използвам варианта с диода.
|
| Пет Фев 23, 2007 5:21 pm |
|
 |
|
evc
|
Забравих да те питам - ти с какво ИЦД си? Всичко гореописано важи със сигурност само за фирмената "шайба". Кондензатор на Vcore сложил ли си. На този пин не трябва да има нищо друго закачено. Огледай си пак добре нещата откъм хардуер. Но ако не си с фирмения дебъгер - най-вероятно е от него!
@Пирев, буферите в оригиналната шайба - нямат "защитни диоди"!
|
| Пет Фев 23, 2007 5:26 pm |
|
 |
|
¶
|
Знам, че е така, Сашо най-вероятно използва неговата разработка, затова му казвам, при мен как стояха нещата. Аз се чудих, дали да не изгоря диодите  , защото при мен има такива , но после се отказах от такава интервенция.
|
| Пет Фев 23, 2007 6:04 pm |
|
 |
|
Сашо
|
С правено ИСД. Другото го знам, всичко е според изискванията за програмиране с минимално вързани пинове.
Ей сега пробвах с купешко и тръгна от раз. Даже оня номер с прекъснат пин 2 на ICSP конектора не му пречи. Щото MPLAB пак ми рапортува 4 волта на T_VDD (а и с мултицет ми дава толкова стационарно) и реших да го пусна първо с прекъснат пин 2 да видя какво ще стане и тръгна.
Има някои неща които ме озадачават (като въпроса за необходимостта за захранване на буфера от таргета), ама нека му се порадвам малко и като си събера мислите може и да ги обсъдим.
10х на всички. Най вече на Цецо, дето ми помогна да реша проблема.
|
| Пет Фев 23, 2007 11:16 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|