|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:33 am
Захранване на микропроцесорна система от две AA
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Пробвай TPS6104x , не изисква кой какъв спец да си, че да го подкараш. Работи много прилично, високо КПД, с SMD индуктувности от Комет, серия SD73 & SD75. Въобще много прилична схема на TI.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 23, 2007 5:24 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Знам я Пирев, пробвал съм я и съм доволен. Обаче ми се вързват на една цена с National-а, а и като параметри са препокриващи се.... а него го ползвам в работещия в момент дизаин който преправям. А що да пипам нещо дето работи ако няма основателна причина (например някой и друг долар да спестя).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 23, 2007 5:30 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Не си играй с интеграли. Хващай поялника и за 1 ден си готов. Става с 2 транзистора ,5 резистора, един кондензатор и за екстра може и ценеров диод. Естествено трябва една индуктивност и шотки. Може да тръгне и с едно АА.
|
| Нед Фев 25, 2007 2:16 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е нема нужда. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Фев 25, 2007 10:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
ji4ka - а ако хване Цецо едно длето - може и от камък да го издялка, нали  .
|
| Пон Фев 26, 2007 12:37 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Радвате се вие момчета, ама и фирмите за чипчета да знаете как ви се радват на вас  . Е ми като искате наготово ще вадите 4кинта и ще си траете.
Ето все пак няколко решения:
1.Три батерии и си рахат.
2.Импулсно с транзистори.
3.Импулсно с интегрален ЧМ.
4.Импулсно с PIC за 2лв. с PWM на 2V.
5. 4кинта .
И да - много от чиповете от камък са направени - силициев двуокис му викат 
|
| Пон Фев 26, 2007 2:12 pm |
|
 |
|
¶
|
Предполагам, че все пак Цецо гони и някакво КПД, с 2 транзистора ще е голяма играчка да докара над 80%, времето което ще загуби отделно се плаща.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Фев 26, 2007 3:10 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Заданието беше: "евтино и достъпно". Аз просто предложих вариант.
Търсенето "на готово" също иска време. А и обвързването с конкретно "фирмено" решение те прави зависим. Захранването си е "базов" хардуер, ползва се навсякъде и си заслужава човек да опита различни варианти.
И това с транзисторите не са празни приказки. Лично съм "разработвал" подобна схемичка и достигнах без усилия кпд 78% при 1.1V=>5.5V@30mA. Предполагам че и за по-голям ток ще стане но с подходящ ферит. И честотите са по-ниски : 30-50kHz. Не мисля че наколко % кпд трябва да са решаващ фактор пред функционалността. По-принцип при тия ниски волтажи по-трудно се достига кпд защото всеки "пад" се отразява фатално. Например ако ползваш шотки с 0.6V пад ,при 3.3V на изхода вече си назад с 20% само от диода. В интегралите май не ползват диоди , обаче си плащаш за това удоволствие.
|
| Пон Фев 26, 2007 4:14 pm |
|
 |
|
¶
|
С 2 транзистора много трудно се реализира КПД 78%, не че не може, може, но и обхвата на стабилизация е малък, малък изходен ток и т.н. И аз съм си правил такива конвертори с 2-3 транзистора, за малък ток, към 5-10мА, получих някъде към 68-70% КПД. Някои от чиповете на TI могат да достигнат 90% КПД. В една от моите схеми TL499A тръгва да работи стабилно oт 0,9V. Повтаряемостта на импулсното захранване също е от значение, при чиповете, при добре опроводена платка, повтаряемостта е 100%.
Освен евтино, бе спомената и цифрата къде 25 бройки, надали за 25 бройки си струва да се боричкаш толкова много със схемотехниката на импулсните захранвания. За достъпност, каквото трябва може да се поръча и до 10-тина дни да се достави.
Интересно ми стана за шотки диода, ти не слагаш ли изходен шотки(или бърз) диод в твоята схема с 2 транзистора ?
|
| Вто Фев 27, 2007 12:05 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Аз шотки диод си слагам и там е проблема, че по-голямата част от кпд-то се губи именно в него защото се явява последователно свързан на товара.
Иначе за интегралите не споря, че са по-добри. Мисля, че в тези без външен диод, вместо шотки използват някакъв мос-ключ с ниско съпротивление за да достигат по-голям кпд. Проблема при дискретното изпълнение е ,че няма достатъчно качествени транзистори работещи с ниски напрежения и големи токове - в интегралите хората си вграждат такива ,затова са напред.
Прегледах си записките от преди 4 години. При 2.3V дори съм постигнал кпд 84%. Даже честоти до 200kHz съм докарал но там кпд-то е паднало на 78%. Но тока е малък 5.5V@20mA. Обаче аз и не съм гонил по-голям. Ползвал съм съвсем обикновени транзистори - биполярни. Мисля си, че има хляб в тая схемичка ,но не ми се е налагало да я ползвам , затова съм я изоставил. Накрая минах на 9В с линен стабилизатор - стори ми се по-сигурно, а и 9В батерийка по-лесно конструктивно се включва - с кабелче а не със специален слот.
|
| Вто Фев 27, 2007 5:27 pm |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
Ами дай най накрая да я видим тая хубава схемичка, че да не губиме време с експерименти и все на някой ще е от полза.
84% за step up e нормално и 90 е постижимо без особени грижи (е зависи от тока).
|
| Вто Фев 27, 2007 9:02 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
При ниски напрежения вход/изход, кпд се постига по-трудно.
Ами само на хартия са ми записките и не ми се занимава с въвеждане. Но то какво да ти показвам. Тръгваш от схема на класически симетричен мултивибратор с два транзистора и чистиш всичко излишно докато не останат само 2 резистора и 1 кондензатор. Другото е стандартното L,D,C. За ООВ се слага един ценер сам или "усилен" с един транзистор. Останалото си е оптимизация на елементите в зависимост от напреженията и токовете (впрочем ,както при всяко друго импулсно)
А и bobyk, не искам да ти отнемам удоволствието сам да си я преоткриеш схемката 
|
| Вто Фев 27, 2007 10:30 pm |
|
|