Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
USB device Driver 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение USB device Driver
Някой да знае начин на Windows-a да се укаже на USB device с зададени VID и PID винаги да инсталира определен драйвер без да задава въпроси?
Идеята е в инсталацията на програмата която ще комуникира с този device да се направи това и user-a след това просто да включи девайса и всичко да работи без да си чеше главата.

Дори ме устройва метода да работи само за CDC device които работи с оригиналния драйвер на Microsoft. Аз нещо не успях да разбера как да стане.

Съб Фев 24, 2007 10:41 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Потърси нещо за LocationID или сериен номер на устройството. Аз ползвам тези 2 метода с FT232RL на FTDI. Значи принципа е следни горедолу. За LocationID идеята е устройството да се включва винаги в един и същи USB порт. Така драйвера си знае да очаква там това устройство и да не пита много - много. Другия начин - със серийния номер е следния. По принцип всяко едно USB устройство с еднакви VID и PID има по принцип различен сериен номер. По тоя номер драйвера разбира кое устройство точно е включено - или по точно казано кой екземпляр от дадено устройство е включен. Така аз си програмирам всички устройства нарочно с един и същи номер и след първоначалната инсталация, след това само включваш устройството /или който и да е негов екземпляр/ и драйвера се зарежда сам - без да пита или да показва нещо. Назнам дали ще ти свърши работа и на теб, щото на тия чипове аз мога да си им слагам сериен номер какъвто си искам.

Съб Фев 24, 2007 11:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Нещо не е това което ми трябва.
Искам нещо съвсем елементарно,да си направя setup на програмата такъв че да не ми се налага да пиша един ферман за потребителя как да си инсталира драйвера. Искам след като мине сетъпа просто потребителя да закачи устройството и всичко да си работи без да му се налага да прави каквото и да било друго. Не ме устройва варианта да указвам на кое точно USB ще го закачам.
Доста време загубих да търся такъв метод но нещо не намирам :(

Дали наистина майкрософстките програмисти са толкова малоумни че да не са реализирали такава възможност?

Пон Фев 26, 2007 5:37 pm
Профил

Мнение 
не съм правил подобно нещо но от това което съм чел из нета, оставам с впечатлението че проблема е в усб устройството, т.е. то трябва да се представи по точно определен начин за да се усети виндовс че вече има драйвер за него, например usb flash drive, human interface device, usb hub, което и от тия да сложа виндовс нищо не пита, направо тръгва, някои фотоапарати и гсм-и също тръгват като mass storage device без допълнителни драйвери, но не всички, на други устройства пък първо трябва да се инсталират драйверите ръчно, дори и да работи без проблем с тези във виндовс, от тук и аз заключвам че всичко зависи дали усб устройството ще каже точно това което видновс очаква, ако не следва питанка
на adsl модемите пък съм виждал една лепенка на усб кабела "преди да плъгнеш устройството инсталирай софтуера от диска" хубаво напомняне за потребитела, софтуера качва необходимия драйвер, но ако усб устройството не се представи както виндовс очаква пак следва питанка (случи ми се веднъж с един гсм, оказа се че са опаковали нов модел апарат със стара версия диск. работи си но драйверите се посочват още веднъж ръчно)

Пон Фев 26, 2007 5:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Нещо не е това което ми трябва.
Искам нещо съвсем елементарно,да си направя setup на програмата такъв че да не ми се налага да пиша един ферман за потребителя как да си инсталира драйвера. Искам след като мине сетъпа просто потребителя да закачи устройството и всичко да си работи без да му се налага да прави каквото и да било друго. Не ме устройва варианта да указвам на кое точно USB ще го закачам.
Доста време загубих да търся такъв метод но нещо не намирам :(

Дали наистина майкрософстките програмисти са толкова малоумни че да не са реализирали такава възможност?

Ами USB драйвера ти няма ли си инсталация? Ако има, използвай инсталационен кит, който може да пуска други програми (в случая сетъпа на УСБ-то) и да ги чака да свършат, преди да пристъпи към инсталацията на основния продукт.

Пон Фев 26, 2007 6:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Киров, направи един PDF с картинки и текст на съответния език, на 4-5 страници ще го събереш, мисля че е по-удобния вариант. Драйвер-а на видеокартата ми също не се инсталира сам и ако не е минал WHDL пак изкачат разни съобщения, които прост юзер не може да схване, затова се пишат малки книжки с картинки и PDF-чета

Пон Фев 26, 2007 6:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то едно USB устрийство като го извадиш и плъгнеш пак обикновенно пак те пита за драивер. Досега съм работил с FTDI и CP2102. При FTDI става така като съм го описал. При CP2102 ако веднъж ги инсталираш след това в което и USB на компа да го сложиш няма значение зарежда се верния драйвер и работи.

Сега за конкретния ми случай искам да ползвам конкретно Microsoft драивера за USB-serial port. И не мога да разбера как да му укажа в моя си сетъп че това устройство работи с този драйвер и да не ме пита повече за него.

Пон Фев 26, 2007 6:31 pm
Профил

Мнение 
Пробва ли да си напишеш inf-файл?

обикновено за всяко plug&pray първо търси inf...

Пон Фев 26, 2007 7:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да де то така се инсталира дарайвера. Като те пита за драйвер му даваш този inf фаил.
Въпроса е бозата да не пита нищо. При инсталацията на програмата някак да му кажа че на този VID,PID винаги по подразбиране да слага този драйвер без да задава въпроси.

Пон Фев 26, 2007 7:51 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Ами то едно USB устрийство като го извадиш и плъгнеш пак обикновенно пак те пита за драивер.....

усб мишка, гсм, флаш драйв, скенер, фотоапарат и какво ли още не, вадил съм ги по 100 пъти и ги слагам, ако си е стандартно устройство а не някоя куча марка за драйвер не пита!!!!!! или ако иска е само първия път

Пон Фев 26, 2007 8:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то едно USB устрийство като го извадиш и плъгнеш пак в друг USB порт обикновенно пак те пита за драивер.....

Така го мислих ама съм поизял някоя и друга дума. Явно е време да закуся :)

Пон Фев 26, 2007 8:43 pm
Профил

Мнение 
хахаха
ами ако нямаш зелено по главата да фотисинтезираш най добре е да закусиш :)

това е така , но пак казвам зависи от устройството

ето как протича при мен инсталацията на усб адсл модем, предполагам това е което искаш да постигнеш
1. отварям кутията
2. виждам модем кабели и компакт диск
3. включвам кабелите и на края на усб кабела от към компа има червена лепенка "преди да плъгнеш инсталирай...."
4. слагам диска, с ауторън е, инсталира си каквото трябва, на края на инсталацията казва включи.....
5. джиткам си в интернет :)

този модем обаче преместен на друг порт пита за драйвер, докато устройствата изброени в по горния пост не питат както и да ги местя.....

и така докато си лафим, така или иначе скоро се очертава един проект с усб, освен да бодна един процесор на експерименталната платка и да видим..... само не знам кога ще е...

Пон Фев 26, 2007 9:07 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Да де то така се инсталира дарайвера. Като те пита за драйвер му даваш този inf фаил.
Въпроса е бозата да не пита нищо. При инсталацията на програмата някак да му кажа че на този VID,PID винаги по подразбиране да слага този драйвер без да задава въпроси.

Преди инсталацията на програмата ти наистина няма как да му кажеш... Ама ако при инсталацията освен всичко останало сложиш и inf-файла в %WINDOWS%\INF и след това вкараш устройството трябва да се върже без да пита...

Може да има и по-интелегентен вариант, но за USB не знам как точно е P&P-то. При 1394 има configuration rom в който всъщност са записани PID/VID... и т.н. но освен това мога да кажа че има имам и драйвери за определена платформа (Windows/Linux..) за определен процесор (x86...). Резултатът е ръгаш, то си сваля драйвера и си тръгва от раз...

Иначе нормалната процедура е следната - при енумерация като открие ново устройство, гледа inf-файловете, ако някой пасне го изпълнява. Ако няма подходящ inf гледа в инсталационните cab-ве и ако не намери там и тъпия лузер вземе че си избере нещо от списъка ти генерира автоматично oemxx.inf и ти го инсталира. В повечето случаи това става проблем, щото повече не те пита за драйвер и лузера не знае как да сложи после правилния драйвер.

Един драйвер може да го инсталираш и без inf или поне без да го копираш в inf-директорията, само че инсталираните драйвери са с точен адрес - бъс еди-кой си, слот еди-кой си... Така като смениш слота за него това е ново устройство и пак минава през инсталация. И ако си спестил inf-то си пита... но ако го направиш кУлтурно няма да пита ;-)

Всички тия работи М$ са ги описали добре, трябва само да се чете msdn...

Пон Фев 26, 2007 10:18 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Никола, както го описваш...според мен може ако го правиш за т.н.HID(human interface devices)...тогава нямаш проблеми с бозата...иначе както и да го описваш устройството в един момент като го включиш....може след 10 - 20 вкл/изкл пак ще има да указваш от къде да си взима драйвера и т.н.
някои от контролерите напр. филипс или атмел имат HID драйвери..

Вто Фев 27, 2007 11:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ама ако при инсталацията освен всичко останало сложиш и inf-файла в %WINDOWS%\INF и след това вкараш устройството трябва да се върже без да пита...

Простото поставяне на inf фаила в тази директория не помага. Гледам че висчки фаилове там са в комплект с едноименен pnf фаил. Ako става така явно че трябва да се създава някак и този pnf фаил.

Да за HID знам че става. В началото го пуснах като HID. Но като цяло не ми е удобно да работя с HID.
CDC по ми пасва на нуждите.

Вто Фев 27, 2007 12:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща