|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:34 am
Не може да няма тука Atmel vs Microchip
| Автор |
Съобщение |
|
abramabra
Ранг: Минаващ
|
 Не може да няма тука Atmel vs Microchip
Не може да няма тука Atmel vs Microchip, но не го намирам.
Моля да ме извините, ако е на прекалено очевидно място
Но пуснете някой линк, ако има такава стара тема.
Ако няма (невероятно) моля, пишете.
От скоро гледам AVR ядрото, преди години (десетина+) бях ентусиаст на PIC-овете, но слабите средства за дебъг/симулиране ме отвратиха (впрочем, опитът ми е от '54 до '877).
|
| Сря Фев 28, 2007 1:39 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Ако те кефи да четеш празни дърляния - ориентирай се към дир.бг!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Сря Фев 28, 2007 9:24 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Тая тема е за коша, Atmel vs Microchip, Intel vs AMD и др. от сорта изобщо не са за тук, това не може да е тема, за всяко приложение си има контролер, всеки контролер си има странности, темата е абсолютно безсмислена. Ако се чудиш с какво да почнеш, е това не е въпрос чий е по дълъг, и за атмели и за пикове има и примери много, и развойната им среда не е скъпа, така че пак е въпрос на лични предпочитания.
|
| Сря Фев 28, 2007 10:12 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Протеуса симулира и атмел и пик.
И това за съжаление е най добрия симулатор. Всъщност единствения с тези възможности.
Лошото е че не могат да го кракнат както трябва.
Оказва се че това дето го мислех за бъгове в платените версии си работи.
За дебъга:
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... 0%ED#43226
Истинските варианти струват пари.
Колото по-истински толкова по-скъпи.
Това важи и за атмелите и за пиковете.
|
| Сря Фев 28, 2007 10:30 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не е съвсем така!
Съветите каква платформа да избере са най-ценните които един начинаещ може да получи. Важно е да се сондира предварително, за да се види колко колеги се занимават с даден чип, колко е достъпен, колко лесно се намират средства за развой и т.н.
Живото мнение е много ценно, защото от сайта на производителите обикновено всичко е прекрасно и никой не ти казва какви са проблемите...
Съжалявам за офтопика
Още повече съжелявам че нямам много опит точно с тия две фамилии. Имам съвсем малък опит с AVR, наистина бяха добри за времето си. Мога да кажа само че очевидно Atmel нямат намерение да зарязват тая платформа, наскоро бях на едно изложение и там 95% от щанда им беше за AVR32 (не че той има много ощо с оригинала). Това ми направи доста силно впечатление, тъй като Atmel имат и много други продукти. И не знам какъв извод да си правя след като за ARM-тата им имаше само един малък щендер с брошурки, а за AVR-те 10-на щендера с работещи платки и огромни плакати....
|
| Сря Фев 28, 2007 12:03 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Миро да съдиш за AVR по това какво се случва около АVR32 е като да съдиш за 8051 съобразно развитието на x86.
А темата е абсолютно безмислена. Веднага ще се изроди в "за и против пиковете" или по скоро в "Микрочип vs всички останали".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Фев 28, 2007 12:16 pm |
|
 |
|
NikB
|
Да, много интересно. Дори показателно - след като ти си явен фен на Микрочип и смяташ, че не е в изгодна позиция
Помня Микрочип как от година на година се качваха в класациите.
Напоследък не съм срещал (търсил) актуална класация на приложните процесорни фамилии.
И да кажа на ТоНи - не е същото, като АМД/Интел. Аз тая година мога да си купя АМД, а догодина Интел, но ако ще уча среда за разработка е по-различно.
|
| Сря Фев 28, 2007 1:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Взеха да се чуват разумни неща, ще я оставя малко да видим на къде ще се развие
|
| Сря Фев 28, 2007 1:07 pm |
|
 |
|
evc
|
Ето ти Индекс за популярност на микроконтролери.
Но също смятам темата за безсмислена! Не може да се каже, че една платформа е по-добра от друга по принцип. Зависи от конкретните задачи и дори ако щете е въпрос на вкус!
И още нещо: Никога не бих избрал дадена платформа, само защото някой (пък бил той и всепризнат авторитет) е казал :"Е те тая серия е супер!" И не смятам, че е много умно да се постъпва така! Защото после, този който е казал "супер!", няма да дойде да ви направи проекта нито ще ви напише програмата!
За бъговете в различните микроконтролерни фамилии да не говорим - достатъчно примери има дори само в този форум, че най-често "бъг"-ът е в задклавиатурното устройство!
И не на последно място, неминуемо като се разгорят страстите се стига до лични квалификации, което е, меко казано, липса на възпитание и вреди както на форума, така и на нас самите!
Ето защо - в коша!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Сря Фев 28, 2007 2:03 pm |
|
 |
|
NikB
|
Виж темата - не е кой е по-добър, а е сравнение на платформите.
Предлагам ти да мислиш по-многомерно. Преполагам, че има хора, които биха могли да кажат в коя област Пиковете превъзхождат АВР. Аз познавам пиковете доста по-добре от АВР и не виждам такава област.
Впрочем, това, че русначетата са гласували за АМР нищо не значи. Например, там и Делфи е много популярно, но по света не е така.
|
| Сря Фев 28, 2007 2:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
По принцип е така. Това което казах се базира на косвена логика, в смисъл че Atmel явно смятат AVR за добра марка и са решили да я ползват. Не само за едно ново ядро, ами и като основен продукт на фирмата. Поне аз така ги разбирам нещата щото на Embedded World се представяха само и единствено с AVR32. Верно косвена логика, ама аз силно се притеснявам че тия хора изобщо не вземат на сериозно SAM7/SAM9, щото като погледнеш филиповци и всички останали наблягат на АРМ продуктите си - познай дали не се замислям коя АРМ фамиля да избера
@evc, прав си не е много умно да избереш платформа само защото някой авторитет ти е казал "е те тва е супер", но ако 100 човека ти казват едно и също нещо, не е много умно да не се съобразиш с него.
Аз не виждам какво лошо има тук някой фен на ПИК или AVR да се изфука колко са добри, или обратното някой да се оплаче. Ако мненията са мотивирани и се казва "кофти/супер е защото..." човек може да си направи доста изводи които да наклонят везната в една или друга посока.
Както и да е, липсата на конкретни мнения за едните и за другите също дава някаква информация. Ако тук има (а аз предполагам че има) 100 потребителя на едната фамилия и те си траят, значи все пак има нещо гнило в Дания 
|
| Сря Фев 28, 2007 3:41 pm |
|
 |
|
evc
|
или просто хората са достатъчно разумни да не флудят форума, с неща многократно предъвквани, и зависещи най-вече от личната гледна точка! 
|
| Сря Фев 28, 2007 4:23 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Определено е за коша !!! Как може въобще да ти дойде на акъл да пускаш такава тема 
|
| Сря Фев 28, 2007 4:44 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ще се опитам да синтезирам нещата при AVR. други могат да направят същото за други контролери.
ограничавам се само до последните модели. големите също няма да ги разглеждам.
SO8, max IO 6, няма възможност за дебъг
tiny11 1k/0/0 $0.38
tiny12 1k/32/0 $0.90
tiny13 1k/64/64 $0.81 има debugWire
SO8, max IO 6, debugWire, Auto
tiny25 2k/128/128 $0.96
tiny45 4k/256/256 $1.18
tiny85 8k/512/512 $1.59
SO14, max IO 12, debugWire
tiny24 2k/128/128 $1.11
tiny44 4k/256/256 $1.42
tiny84 8k/512/512 $1.92
SO20, max IO 16, debugWire
tiny261 2k/128/128 $1.41
tiny461 4k/256/256 $1.62
tiny861 8k/512/512 $2.00
QFP32, max IO 23, debugWire, Auto
mega48 4k/512/512 $1.60
mega88 8k/1k/512 $2.25
mega168 16k/1k/512 $2.40
QFP44, max IO 23, JTAG
mega164 16k/1k/512 $3.20
mega324 32k/2k/1k $4.00
mega644 64k/4k/2k $4.90
тази извадка е за чипове, които са с различни големини памети (и с различни цени), но са пин-то-пин съвместими по групи. така, че може да се девелопва с най-големия чип, а в реализацията да се сложи по-евтиния съвместим.
описаните чипове работят стандартно с напрежения 2.7..5.5V, но има и "V" версия, която работи от 1.8V. разликата в цените е почти несъществена, като се компенсира от максималната работна честота (от 20MIPS при 5V до 10MIPS при 1.8V). стандартно, всички чипове са "I" (-40..+85С), като има и "А" версии.
tiny серията е осакатена откъм серийна периферия. има един полу-интелигентен шифтер, с чиято помощ и малко сфтуер се прави ЕДИН от интерфейсите USART, I2C или SPI.
характерна особеност на 25/45/85 е, многоканалното PWM, което има умножител на входната му честота (до 64MHz), което позволява да се правят високочестотни PWM. освен това изходите имат dead-time
mega серията е пълноценна откъм периферия и може да се разглежда като основния контролер в AVR фамилията. въпреки, че повечето контролери имат една и съща периферия, понякога се налага да се правят #IFDEF #ELSE #ENDIF изпълнeния, за да се осигури преносимост на кода между различни меги. например някои регистри се разминават между мега8 и мега168.
за основен компилатор се счита gcc, който поддържа почти всички контролери.
има и плъгин за еклипс за работа с gcc
това решение (gcc+eclipse) работи под WIN, Linux и *BSD.
атмел доставят безплатна среда AVR-STUDIO за WIN, която работи с gcc като външен компилатор.
симулатора е читав и върши работа, разбира се докато се опре до хардуера.
средата работи на всякакви джамлъци.
за дебъгване има няколко варианта:
debugWire е дебъгване през 1 жица (ресет). всички други жици са свободни да се ползват по предназначение, което е огромно предимство при малките корпуси.
аз съм го пробвал с AVR-DRAGON (самия дракон е купен от Футурел за 90лв. с ДДС). програмира всичко (флеш, еепром, фюсове) и дебъгва относително чевръсто (няма съществено забавяне). също така инспектира/променя достатъчно добре регистри и променливи. работи само чрез AVR-STUDIO, като самия софтуер на дракона не работи на XP x64 (и вероятно на 2003 и виста). обещаха да имат версия и за тези ОС за нова година, ама май ще е за другата.
проблема при трасиране през debugWire е, че програмния флеш се префлешва на всяка стъпка с брек-поинт. ясно е какви проблеми възникват от това. другия проблем е, че не е клониран дракона и човек трябва да си го купи. предимство е, че дракона има 4 интерфейса за работа: debugWire, SPI, JTAG и паралелен. последния е много подходящ, ако по невнимание си програмираш фюса за забрана на серийното програмиране.
другия вариант за дебъг е JTAG, но го има само при големите меги (>32К флеш).
тук си има истински хардуерен дебъг с доста функции и не се налага да се рефлешва.
има и 1149 Boundary-scan ако на някой му трябва.
недостатъка е хабенето на 4 пина на корпуса и относително голямата цена на "JTAG сондата" - $400 (JTAG ICE mkII), за която също май няма клонинги още.
този начин на дебъг се поддържа от AVR-STUDIO под WIN и GDB под WIN, Linux, *BSD, MAC OSX.
простото програмиране на флеш/еепром/фюсове е изключително елементарно - трябват 5 жици и свободна паралелна порта на компютъра. разбира се, наличието на буфери и/или левел шифтери е желателно, но не е задължително. avr-dude e мултиплатформен софтуер, който работи с почти всякаква конфигурация на цифрови входове/изходи на компютъра.
|
| Сря Фев 28, 2007 6:54 pm |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
Ами относно AVR32 - изглеждат много сериозно на хартия, не знам за цената но предполагам AVR32 е по напред от ARM9.
А по другия въпрос, нямам много голям опит, но предпочитам AVR а и PICовете ги позабравих и не ми се връща към тях, по-скоро бих се пробвал с MSP (седят в чекмеджето 10бр. и чакат да ми дойде желанието).
П.С. ако е PIC поне да е >16
|
| Сря Фев 28, 2007 7:44 pm |
|
|