| Автор |
Съобщение |
|
владин рашев
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:03 pm Мнения: 41 Местоположение: сливен
|
 Процесори и езици
Здравейте,
Нов съм в тази наука та за това реших да се консултирам с вас по-знаещите!
Та въпросите ми са какво ви е мнението за атмегите 16,32 и т.н.т,а също и за
процесорите на моторола бившата де HC908Q8 и други от този вид.
За езика ясно асемблер,но може ли и полезно ли е да се ползва например "alogaritam bilder"който наскоро открих в един руски сейт kazius.ru
та там пише каточели хубави работи,но пак повтарям аз нямам голям опит в тези неща та затова питъм,
предварително ви благодаея!
|
| Нед Мар 04, 2007 10:29 am |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Здравей, добре дошъл във форума ни. Препоръчвам ти да се поразровиш във темите, които сме изписали за използването на различни програмни езици в embedded технологиите, сравнение между различни процесори, правили сме сравнение дори между компилатори. Ще намериш достатъчно отговори на въпросите си, предлагам ти след това да зададеш въпросите си 
|
| Нед Мар 04, 2007 11:59 am |
|
 |
|
владин рашев
|
Аз доста четох форума,но освен взимни обвинения намерих малко факти.май н.киров е най навътре в нещата.Впреки всичко ще се радвам на някъкъв макар и отрицателен отговор.
|
| Нед Мар 04, 2007 11:41 pm |
|
 |
|
владин рашев
|
Аз доста четох форума,но освен взимни обвинения намерих малко факти.май н.киров е най навътре в нещата.Впреки всичко ще се радвам на някъкъв макар и отрицателен отговор.
|
| Нед Мар 04, 2007 11:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти какво сега - четкаш Кольо ли?  .
Както сме казвали много пъти няма най-добър контролер и език - има най-добъри за съответното приложение  .
Има един език обаче, дето не трябва да си помисляш даже за него - бейсик за ПИК-ве  .
Това сега беше повече на майтап - да не вземат някой хора пак да подскочат  .
|
| Пон Мар 05, 2007 2:57 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Много агенти провокатори напоследък.

|
| Пон Мар 05, 2007 9:50 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Човекът е прав в едно - повечето теми в тая област са или много разводнени, или с прекалено много нападки.
Може би администрацията трябва да се намеси - да вземат да се съберат всички подобни теми на едно място и малко да се изчистят от глупости...
|
| Пон Мар 05, 2007 11:32 am |
|
 |
|
rumen
|
 ще остане без мнения.
|
| Пон Мар 05, 2007 1:16 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|

Ами от около 1година се занимавам с контролери и мога да ти кажа как почнах  Първо си избрах пик понеже ми се струваха по - лесни, а и все пак Млад Конструктор предлагат книга за тях. Там всичко е разказано за асемблер и почнах на него, но някак си не ми допадаше  От както се помня да програмирам си пиша на C/C++ за пц, а там рядко се налага да се слиза на такова ниски ниво. Имам впредвид да се полагат толкова много грижи за следенето на регистрите, на паметта, за избор на банка и за това реших да мина на нещо от по - висиоко ниво. Вярно кода може да не е оптимален, но аз все още не се нуждая да изтисквам всички възможности на контролера, а пък има и asm { ..... } endasm;  Та въпреки, че знаех С/С++ почти като български (  ) реших да почна с PicBasic Pro. Може би защото С-то ми изглеждаше сложно за ембедед програмиране. Пописах около 1месец на PicBasic Pro и установих, че наистина е много тромав, ограничен от гледна точка на синтаксис. С тия ENDIF и т.н направо ми липсваха фигурните скоби {}  А и липсата на възможност да създаваш свои си функции направо ме върна в началото, когата не бях и чувал за функции и всичко си блъсках в main()  И за това реших да видя как стоят нещата със C и ембедед програмирнето. Оказа се, че всъщност почти няма разлика със C за пц. И от тогава първото нещо което си качвам след формат на коммпа е PICC  Ако имаш представа от С/С++ направо го хващай него  Е и малко асемблер никога не е излишен  За атмега не знам как седят нещата, но едва ли е различно  Надявам се да бях полезен и сам да си избереш език 
|
| Пон Мар 05, 2007 3:53 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе кво го обсъждате толкоз?
Човека пита за мега - става Мегата. Туряш си един С компилатор и действаш. Книги печатни няма (особенно на БГ), затова теглиш от нета.
Абсолютно по същия начин седят и нещата с ПИК.
Това е. Не се хващай с Моторолата, не защото е лоша. Добра си е. Само дето е по-трудно доставима и безплатния съпорт (тип форумен) е много по оскъден, отколкото за пикове и меги. Като надобрееш и почнеш да правиш дизаин за пройзводство можеш да ползваш каквото искаш, но за учене: пикове или меги.
Всъщност сега като се замисля, за един човек дето е навътре с PC програмиране на системно ниво (WEB и прозорчене не ги броя), може би ще е много по лесно да учи embbeded върху АRM, ама така ще пропусне да научи много тънкости от типа - абе как мама му стара да спретна цифров филтър в 100 байта или нещо от сорта.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 05, 2007 4:17 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
rumen
Ставал си смешен в почти всяка тема по въпроса.
Не мога да разбера що за дебил се извъди че да продължаваш да се вреш и си слагаш мнението.
Последно разбрахме че не се интересуваш много нито от програмиране нито от електроника а си "Изследовател".
Спри да се бъркаш на простосмъртните захлюпени хардуеристи и програмисти.
Реконструктора нещо не ще да ти подреже крилцата и това му е голяма грешка. Такива като теб се надушват от 1000 километра. Простотията която ви обединява е наистина голяма сила. Не трябва да се подценява така .... но той си знае ...
|
| Пон Мар 05, 2007 4:19 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Цецо ARM не е става за начало. Прекалено сложни са нещата за да започнеш от това.
Мегата е наистина добро начало. Евитин Jtag,много просто и бързо ядро,добри C/C++ компилатори има за нея.
владин рашев
пак попрочети фоума не е толкова неинформативен колкото казваш. Има отговори за почти всички въпроси които те интересуват свързани с AVR. Моторолските са по неприятни за усвоявани а и са много по малко разпространени.
Така че следващия ти въпрос в форума ще е по добре да е вече конкретен
И тия четки не кефят нещо.
|
| Пон Мар 05, 2007 4:32 pm |
|
 |
|
rumen
|
Киров гледам пак си се разсеял и си пропуснал да добавиш BASCOM-AVR IDE. Към предимствата на мегите.

|
| Пон Мар 05, 2007 5:36 pm |
|
|