|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:45 pm
Регулатор за 3.6V/2.5А с възможно най-ниска консумация
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ако имаш време регистрирай се в http://www.roundsolutions.com/forum/
там мисля бях чел една тема, в която имаше сериозен анализ на кондензаторите с конкретни данни и сметки колко милисекунди трябва да издържат при какъв ток и т.н. Нещо не мога да я намеря сега
А с останалата част - късмет! Аз не можах много-много да я разделя, то левел-шифтери, то нива, то ту едното под захранване, ту другото, все някъде утечки... накрая ми писна и реших да не изключвам процесора, ще се мъча да го докарам до под 0.1мА, па да видим...
|
| Пет Мар 02, 2007 7:05 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Една друга възможност е да се направи както е реализирано в 99% от GSM устройствата - с батерия. Концепцията с li-ion или АА NiMH елементи не е най-евтиното решение, но гарантира минимална консумация, не знам какъв модул точно се използва, но някой имат вграден power management с използване на външен акумулатор. Ако има батерия, решението се свежда до стабилизатор с ниска консумация с максимален ток някаде 500мА, а такива вече знаем как се правят.
Това реално е идеята с кондензаторите, само че в акумулаторно изпълнение. Относно надеждността обаче съм скептичен в този случай - предполагам, че на няколко години ще иска подмяна на батерията (то и основния акумулатор ще иска поддръжка, може би и по-често дори).
Естествено, зареждането може да става само когато има нужда - т.е. при ниво на акумулатора под 60% примерно. Така външния регулатор ще работи да кажем по един час на няколко дни.
Чисто теоретично преминаването през преобразуване на енергията в химичен и обратно в електрически вид ще носи загуби, може би 50%.
Ако зареждането е постоянно, батерията ще се "обажда" само при висока консумация.
Май е съмнително дали ще стане, или по-скоро е въпрос на измерване в кой случаи енергиината ефективност ще е най-висока.
|
| Съб Мар 03, 2007 8:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
gicho, както сам казваш прехвърлянето от батерия на батерия утрепва кпд-то
бтв ето една екзотика точно за тая цел:
http://www.cooperet.com/products/produc ... capacitors
|
| Съб Мар 03, 2007 8:46 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, да... особено плоския модел е точно за тази цел
ама не се продава още и със сигурност ще е по-скъп от литиева батерия
|
| Нед Мар 04, 2007 2:39 pm |
|
 |
|
satanasov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 3:10 pm Мнения: 47 Местоположение: София
|
какво мислите за LT3481 на Linear Technology! Май покрива моите изисквания (2А, Low Iq, High F, small)!
_________________ Практиката започва там, където теорията свършва!
|
| Нед Мар 04, 2007 2:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми не е лошо това LT - със сигурност трябва да ти върши работа.
Ако трябва да се намират кусури, не ми харесва това че трябва да му набиеш някаква честота. Ще трябва да правиш компромиси, на висока честота ще имаш стабилен изход, но ниско кпд. Докато TPS-а може сам да си променя честотата, може би и затова като цяло кпд-то му изглежда по-добре.
Абе слагай което те кефи повече... разликите в захранванията са минимални. Няколко милиампера повече или по-малко не са фатални, виж си обаче другите неща. Примерно антената може да ти промени консумацията с един порядък. Не пропускай този факт, че да не стане така че докато гониш дивото в захранването да изтървеш питомното през антената 
|
| Нед Мар 04, 2007 3:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
добре изглежда...
но ще е скъпо решение - чипа е скъп, индуктивността ще трябва да е маркова, за кондензаторите да не говорим - 100uF керамични са си цифра пари.
пуснах му една симулация, ама в къщи съм със селерон, а спайса си е лакома ламя триглава
ПС: нещо не мога да му обясня да не симулита на 10nS стъпки  вдигам шеметната скорост на симулация от 7uS/S
някой ползва ли го този симулатор (на линеар)?
|
| Нед Мар 04, 2007 5:07 pm |
|
 |
|
satanasov
|
Относно КПДто при 1mA и TPSa и LTто са с приблизително еднакъв КПД, тъй като LTто влиза в Burst Mode при ниски товари!
Относно питумното и дивото  се напъвам да намаля консумацията в пасивен режим щото в 90% от времето устройството ще е в Idle Mode, та предполагам че основните загуби ще са в този режим!
За съжаление за сега нямам ценова информация за чипа и частите около него (качествени), но се надявам да ги вместя в 15 евро! Ако успея ще съм герой, макар че в момента импровизирам!
Ще се радвам ако ми подхвърлите примерни цени за чипа, кондензаторите и бобината!
НО... има нещо което откровено ме притеснява... Как мога да запоя този "Exposed Pad" дето е отдолу на чипа? Ако е на автоматичен монтаж ясно, ама отначало ще трябва ръчно да го поя, та не знам ще успея ли  ! Имате ли опит с това (предполагам че това е глупав въпрос  )?
|
| Нед Мар 04, 2007 6:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в тоя режим и натоварване и да не го запоиш пада пак няма да стигнеш до термални проблеми.
ориентировични цени (без транспорт)
1F/5V $7.50
100uF/6.3V, керамичен X5R, 1210 $3.50..$6.00 ($1.50 za 1000бр.)
LT4381 $4.70 (но са отказващо трудни за доставка)
L5973D $3.40 ($2.20 за 100бр)
диод за тази честота на 3А $1.7..$3.00
индуктивност $1.00 за малки количества
антената е много важен момент, дано не го подценяваш. и всички кабели, куплунзи и т.н. разликата между китайски болкуци и читав куплунг (на АМР примерно) може да достъгне до 1dB затихване. при кабелите е още по-голяма трагедия. и щом ще работи на полето, сигурно трябва да работи и при минусови температури? отваряй си очите на 6! 
|
| Нед Мар 04, 2007 10:28 pm |
|
 |
|
satanasov
|
Благодаря за съдействието колеги  !
|
| Нед Мар 04, 2007 10:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
За самото запояване няма никаква философия. Важно е обаче платката ти да е направена добре
Площатката трябва да е симетрична и ако имаш (а то е добре да имаш) топлотвеждащи виа-та те да са центрирани. Тия виа-та обикновено поемат излишния калай и така чипа си ляга долу. Като запоявам на ръка обикновено слагам повечко, така че е важно от другата страна калая да не изтича под друг компонент...
Ако всичко е наред, чипът си се центрира сам и не можеш да го запоиш накриво. Ако термо пад-а не е симетричен, щото си решил да пускаш писти примерно, тогава ще дърпа чипа на страни и ще имаш проблем със запояването.
За цените... 15 евро е разумна застраховка ако правиш малка серия (<100бр). За голям тираж, това са много пари - не мога да ти цитирам точни цени, щото лично не се занимавам с доставки. Ако трябва да направя предположение при 1000 бр и добри доставчици трябва да се вместиш в 5$ всичко.
|
| Нед Мар 04, 2007 10:49 pm |
|
 |
|
satanasov
|
А дали няма да мога да си ги купя тези чипове (LT3481) директно с кредитна карта от сайта на Linear Technology! Някой пробвал ли го е това упражнение!
|
| Пон Мар 05, 2007 9:57 am |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Да се включа и аз малко по темата. Преди време и аз се интересувах за чипове с ниска консумация и изрових този на MAXIM -MAX1627 -90uA консумация, с външен транзистор и може да даде няколко ампера. Даже си поръчах мостри от Комет, налепих схемичката и наистина дърпа толкова при 12V входно. Цената май бе около 2-3$ при малки бройки но срока на доставка бе отчайващ. Впоследствие стигнах да извода че не ми трябва чак толкова ниска консумация и сега раоботя с BD9778 (3mA).
|
| Вто Мар 06, 2007 12:35 am |
|
 |
|
satanasov
|
Определено MAX-a изглеждат отчайващи за доставка, а и външния транзистор не ме радва много (при наличието на възможност да не е външен)! Иначе за 3mA има вече проверено решение!
|
| Вто Мар 06, 2007 9:07 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
лично моето мнение е, че 9778 не става.
прилагам 2 картинки при товар 2А какъв е шума. несравними са нещата
на 9778 на изхода има 1500uF/6.3 Hitano, 15uH индуктивност и след нея 2х1200uF/6.3v Panasonic, 2х10uF, 100nF и 10nF керамични
и пак шума е голям
на 5973 има само 150uF/6.3 тантал и 10uF керамичен
ПС: максим БЕШЕ хубава фирма. но са недоставяеми и ако може човек трябва да ги избягва.
|
| Вто Мар 06, 2007 11:56 am |
|
|