Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Регулатор за 3.6V/2.5А с възможно най-ниска консумация 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ехааа... може ли да споделиш как ги направи тези картинки! Това симулация ли е или реален тест с реални елементи! Гледам че скопа е Tektronix... имаш ли идея колко би струвала платката за комуникация с PC и евентуален софтуер!

Аз в общи линии се спрях на LT3481 и започвам да копам с него! От къде могат да се купят керамични кондензатори X5R или X7R над 22uF!

Вто Мар 06, 2007 12:55 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Как е с доставката той?
Аз си взех 2 броя да експериментирам че в момента ползвам 9778 но не ми харесва.
Но не съм се ровил още откъде може да се доставя.

Вто Мар 06, 2007 1:01 pm
Профил

Мнение 
Ами Алтроникс (www.altronicsmicrosystems.com) са официални дистрибутори на Linear и в номенклатурата им фигурира LT3481EMSE#PBF но за сега нямам цена и срок за доставка!

П.П. обадих се в Алтроникс... няма проблем с достаката на гореспоменатия чип (около 2 седмици) и цената е около 4 евро!

Вто Мар 06, 2007 1:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
не е симулация, реални платки, различни реални компоненти, няма да навлизам в детайли.
за товар се ползва симулатор на импулсен товар (пак няма да навлизам в детайли)

измерванията са направени с осцилоскоп и токова сонда, за да се следи и характера на тока
кривите на мощностите, КПД и спектрите са близки до очакваните.

@satanasov, ако ще поръчваш LT3481, увеличи бройката с 2, за да мога да направя и измерване на този чип
макар, че не знам кога ще дойдат подходящи индуктивности :roll:

LT3481 го симулирах днес набързо. на 2.8MHz дава 7mV отскоци при 2А и то с мижав (но добър) кондензатор.
диода е капризен също. дава обаче някакви отскоци в тока (при резистивен товар), но не мога да им видя спектъра, тргябва да си поиграя повече... също не се държи много добре при по-ниско входно напрежение. софтуера не може да смята КПД, или поне аз не го видях.

в обшия случай цени не е прието да се дискутират във форума, освен ако не е нещо от сорта "колко да взема за една дипломна работа" :D

Вто Мар 06, 2007 8:31 pm
Профил

Мнение 
@ДедоБоре до поръчване едва ли скоро ще стигна.. имам още доста други детайли да уточнявам за задачата и за сега съм си поръчал само семпъли директно от Linear! Ако стигна до поръчване ще те имам предвид!

Вто Мар 06, 2007 9:48 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
@ДедоБоре с тия графика направо ми разби илюзиите за BD9778, аз храня един GR64 с него. Погледнах какви изисквания има към пулсациите <100mV@<200kHz и <20mV@>200kHz. Сигурно на модема няма да му е гот.

Сря Мар 07, 2007 12:30 am
Профил ICQ

Мнение 
Темата за пулсациите на захранването ми стане интересна а и полезна и ето на какво схемно решение попаднах: комбинация от добрия стар LM2576 + LDO TPS76701. Схематa се ползва в един кит ACTE DB45/75 за модемите на Siemens MC75, TC65 и др. Двата модема са GPRS клас 12 , което поставя доста сериозни изисквания към захранването. Интресено че LDO-то е за 1А и след него са сложили два кондезатора по 1500uF и разни по малки. LM2576 стабилизира на 4.3V, a след него LDO смъква на 4.1V. Във въпросния документ препоръчваха използването на super cap, като средство занай добра филтрация. Иначе изискванията за пулсации на MC75 за честоти над 200kHz, са убийствени: 2mV 8O . Надолу допустимите са 50mV, така че най добре регулатора да не щрака на много високи честоти (>200кHz)

Вто Мар 20, 2007 12:37 pm
Профил ICQ

Мнение 
А имаш ли възможност да го споделиш въпросния документ да го разгледам

Вто Мар 20, 2007 1:10 pm
Профил ICQ

Мнение 
Разбира се :)
Ето един линк към документа:
http://www.actewireless.se/Admin/Public/DWSDownload.aspx?File=Files%2fFiler%2fSiemens%2fTechnical_Description_db4575-10.pdf

Вто Мар 20, 2007 5:58 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Виж това
Здрасти приятел,
погледни тук
http://www.national.com/pf/LM/LM2676.html

Вто Мар 20, 2007 11:13 pm
Профил WWW

Мнение 
@ypauns благодаря за документа! В конкретния случай този подход е насочен изключително към проблема с пулсациите, но проблема с ниската консумация си остава, така че това решение ми хареса (не ми беше минало през главата), но не за текущата задача!

@linoko Вярно че КПДто на 2676 е сравнително високо, но консумацията му също е сериозна

Сря Мар 21, 2007 9:48 am
Профил ICQ

Мнение 
Eее... 2mV пулсации и с Photоshop трудно се постигат :-)

Просто е нереално изискване, трябва тоя GSM със златни жици да го вързваш... Дори и да имаш перфектен източник, жицата трабва да е под 1 милиом.
Иначе, човек ако може да си позволи суперкап наистина има много предимства. Ние вече обсъждахме че като имаш голям капацитет няма нужда захранването да е мощно. Така може да се използва DC/DC на 1А примерно, но вместо последователно LDO аз бих сложил филтър или индуктивност преди суперкапа. Първо така няма проблеми с консумацията и второ не съм убеден че LDO-то няма да прави повече поразии отколкото ползи.
Но за пулсациите пак трябва да се сложат паралелно добри кондензатори, защото по памет си мисля че най-добрите суперкапове бяха някъде към 50mR. То и това е доста високо, но заради цената обикновено вземаме още по-лоши...

Сря Мар 21, 2007 11:31 am
Профил

Мнение Re: Регулатор за 3.6V/2.5А с възможно най-ниска консумация
съжалявам, че отварям стара тема, но ми е интересно колегата до какъв извод е стигнал и с какво е спасил положението

Съб Авг 29, 2009 11:53 am
Профил

Мнение 
Само като идея. Защо не сложиш батерия от GSM да захранва модула и само ще я дозареждаш от акумумлатора.

Чет Сеп 03, 2009 2:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
teglicho написа:
Само като идея. Защо не сложиш батерия от GSM да захранва модула и само ще я дозареждаш от акумумлатора.

To май това е най-читавото решение ...
Почти всички импулсни стабилизатори имат ShutDown и тогава харчат малко, много малко ... Трябва ти само един компаратор с хистерезис за малък ток да вкл / изкл стабилизатора (зареждачката). Дори и един софтуерен таймер пак е решение за включване. И статилизаторът няма да е за >1А, а за под 0.5А. А бе все лесен живот.

Чет Сеп 03, 2009 2:53 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща