|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:45 pm
Silabs C8051F32X & 24LC16B
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Silabs C8051F32X & 24LC16B
Набутах се с тоя тъп процесор и взеха да изскачат някви безумни проблеми...  Въпроса, с който ще ви занимая е изключително странен и тъп, много от вас сигурно едва ли ще повярват че се случва точно това, но всеки съмняващ се е добре дошъл за демонстрация.
Проблема се състои в следното. Първоначално подкарах въпросния процесор заедно с въпросната памет, но докато си тествах софтуера, използвах само първите няколко десетки байта. Когато вчера реших да пиша повече, се случи нещо доста странно - всичко спря да работи. След генериране още на най-първия START, с който започва всяка операция с паметта, SI флагът (SMBus Interrupt Flag, SMB0CN.0) изобщо не се вдига никога. Програмата си зацикля там, операциите са с полиране на флага, т.е. блокиращи, не ползвам вектор на прекъсване, а и да ползвам файда няма. Изключване от захранването, 1/2 час престой без захранване и други подобни малоумни подходи, които само един изпаднал програмист може да измисли не дадоха резултат. След като поблъсках няколко часа над проблема, с неохота приех, че нещо съм горнал по платката и се наложи да прехвърля всички жици и периферия на другата, резервна, платка. Подкарах я, и всичко си работеше, докато не реших да отново да пиша повече - случи се същото нещо. Забива на цикъла за проверката SI и толкова. Успях да разбера, че май всичко се скапва след писането на 200-ния байт, може би след първата страница (256 байта), но нямах възможността да разбера повече, щото нямам повече девствени EEPROM-и за тест.
Случайно открих, че ако изтрия програмния флаш, (т.е. запиша FF навсякъде), и после го програмирам на чисто, четенето се оправя, но само до първия reset или опит за писане - след това пак същото. Изключване от захранването и от всичко не дава никви резултати.
Ако някой съвсем, съвсем случайно има няква бегла представа какво може да се случва, бирата е от мен. 
|
| Пон Мар 05, 2007 11:33 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Нещо много мистериозен проблема ти.
За да пишеш по големите еепроми има една особенност. Повечето производители ги правят от 24C64 нагоре така.
Ако размера на страницата ти е 64 баита например в един цикъл на запис можеш да пишеш само в границата на една страница началото на всяка страница са адресите кратни на 64.
Тоест ако искаш от адрес 62 да запишеш 4 баита ще трябва да го направиш с 2 записа. Първия на адреси 62 и 63 и в следващия останалите 2 баита. Просто са в различни страници.
Предполагам проблема ти е в това.
А блокването на шината ти вероятно е грешка в функциите на ниско ниво за работа с I2C то. Предполагам че паметта ти остава в състояние в което дава акнолидж и забива SDA.
Трябва да имаш при начално инициализиране и при грешка при комуникацията по шината функция която да инициализира SCL като изход да генерира 2-3 импулса и пак да го конфигурира като управляван от I2C то. Така се излиза от това състояние при което някой слейв при някаква грешка е останал с състояние на акнолидж.
Не е тъп процесора,и при ATmegi ите и при AT91 и при STR712 ми се е налагало да правя такава процедура. Не е хардуерно направена и търябва да се погрижиш софтуерно за това. Дори и да си работи всичко без това ако някой път се получи грешка ситемата забива перманентно.
|
| Пон Мар 05, 2007 4:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Да, предполагах, че може да има нещо такова. В примерния сорс на силабс за четене от еепром, има следният код:
Само че, при мен това не работи, зацикля брзкрайно, защото SDA никога не става 1. Което е доста странно, тъй като като го замеря там си има перфектно напрежение. 
|
| Пон Мар 05, 2007 7:20 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
|
| Пон Мар 05, 2007 7:27 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Да точно това което казвам е проблема ти в такъв случай.
Не съм правил за Cygnal но ако закъсаш ще ти дам моята библиотека за работа с ЕЕпром-и от този тип да си я вържеш към твоята I2C библиотека.
А това за генерирането на няколко клок импулса трябва така или иначе да си го направиш.
|
| Пон Мар 05, 2007 8:25 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Точно с този чип на силабс не съм работил, но ти имаш ли някакъв пул-ъп на шините клок и данни? Направи ми впечатление, че "като го мернах" се вдигнало ... Ако си на 400кХц сложи по 1к към +5V, ей така за всеки случай.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Мар 06, 2007 9:12 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Едва ли е забравил Pullup резисторите, аз подобен проблем съм имал като разчитам на вътрешни pullups на PIC, ама имах 3 устройства на шината и на едното все не му идваше ACK. Тоя номер с разцъкване на SCL за изчакване на ACK е също толкова съмнителен, колкото и проблема, ако всичко е наред в хардуера, ползвай нещо подобно на това:
На процесора все още не съм намерил косур, освен това непериодично прекъсване на USB трансфера, но може и да има някакъв проблем в компютъра ми
|
| Вто Мар 06, 2007 1:15 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Хищник не е съмнителен метода с разцъкването на SCL-a. Това е трик който е наложителен.
Не е изключена възможноста външно смущение да вкара устройството ти в състояние при което някой от слейвовете на шината да остане в състояние на акнолидж.
При това положение поне при процесорите които съм посочил по горе хардуерното I2C изобщо не започва прредаването при положение че SDA е свалена от слейва.
И нормално от това положение няма излизане ако не генерираш един клок импулс така че слейва да освободи шината.
Най често се среща проблем при дебъга на система която постоянно работи с I2C шината. Спираш процесора в момента на клока през които имаш акнолидж и рестартираш. Без този трик I2C то ти просто умира. Вероятно има процесори при които има предвидено хардуерно решение на тази ситуация но аз не съм попадал на такъв.
А това с wait time си е задължително. След изтичането му минаваш в I2C_Error() да кажем и там отработваш грешката
|
| Вто Мар 06, 2007 1:48 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Това преди всяка операция с паметта ли трябва да се прави?
|
| Сря Мар 07, 2007 5:00 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Не разбира се. В началото при инициализацията на хардуера и след това само ако се получи грешка при комуникацията в функцията която обработва грешката.
|
| Сря Мар 07, 2007 12:15 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Май го подкарах!  За сега бачка стабилно. Оставям го така, няма да пипам нищо, няма дори да дишам.
Благодаря за полезните съвети. 
|
| Сря Мар 07, 2007 2:08 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
А ще споделиш как аджеба го подкара и какъв се оказа проблема....?
|
| Сря Мар 07, 2007 2:42 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Доста комплексен.  Добавих кода за разклащане на шината при инициализация. Самия компилатор (KEIL) не се справя добре с много ситуации. Избягвайте безтипови указатели с кастване към тип след това, например:
В много случаи омазва локалните променливи. Те са на практика статични такива, когато ф-ята не е декларирана като reentrant, а когато е декларирана, то си прави някакъв софтуерен стек, щото хардуерния не е достатъчен. В първия случай има проблеми, във втория софтуера ми изобщо спря да работи. 
|
| Пет Мар 09, 2007 9:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
8051 е една от най-куците архитектури, които съм виждал (след PIC)
може би компилатора не е съвсем виновен (на крив космос всички ракети са му криви), ама и ти недей да правиш такива неща.
това е по-скоро за истински процесори, а не за демо версийте 
|
| Пет Мар 09, 2007 10:51 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе във времето, когато 256 байта са стигали за всичко (c), и програмистките техники не са били толкова рафинирани и абстрактни, може да е бил достатъчен като архитектура, ма днеска определено не е.
|
| Пон Мар 12, 2007 11:41 am |
|
|