|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:36 am
Два серийни порта на един PIC???
| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
Айде да намалим спора
Тази схема работи безупречно при мене за GSM-a
Единствено съм ти дорисувал твоята част за GPS-a

|
| Вто Мар 13, 2007 9:25 pm |
|
 |
|
peterhr
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:48 pm Мнения: 59 Местоположение: София
|
Мерси за схемата,
То взе че тръгна
Намалих напрежението на 3,1В и сега работи.
Малко в софтуера имаше грешки, но започнах на чисто с нова програма.
Сега комуникацията от ПИКа към ГСМа върви. Набира, прекъсва разговора. Другите постепенно ще ги подкарам.
Нещо немога да подкарам ПИКа да разчита какво връща като информация ГСМа но предполагам ще го "обуча".
10х на всички за помощта.
|
| Вто Мар 13, 2007 10:35 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 E
 |  |  |  | peterhr написа: Мерси за схемата, То взе че тръгна Намалих напрежението на 3,1В и сега работи. Малко в софтуера имаше грешки, но започнах на чисто с нова програма. Сега комуникацията от ПИКа към ГСМа върви. Набира, прекъсва разговора. Другите постепенно ще ги подкарам. Нещо немога да подкарам ПИКа да разчита какво връща като информация ГСМа но предполагам ще го "обуча". 10х на всички за помощта. |  |  |  |  |
Бе остави си контролера на 5 V, не го мъчи на тия ниски напрежения че не се знае какъв бъг ще му излезе , направи го така както ти пуснах на схемата при мене бачка на 6 така
П.С.
Дай малко инафо за тоя GPS модул , от къде си го взел и някакво упътване че ме зайнтригува нещо темата 
|
| Вто Мар 13, 2007 10:48 pm |
|
 |
|
peterhr
|
Утре ще го пробвам и твоя вариант.
Иначе GPS-а е този:
Но работа може да ти свърши всеки GPS. най често срещаните инерфейси са сериен порт, USB и блутут.
Но в крайна сметка всички (почти всички) използват NMEA 0183 стандарта за изходни данни.
Garmin имат свой протокол, но техните модули могат да се настроят да изкарват и NMEA, но в нет-а има и много информация за гарминския протокол.
Ако ще купуваш GPS модул потърси в техническите характеристики да пише sirf III. Ако не го пише значи е sirf II, което е по-старо като поколение GPS и имат по-слаба чувствителност, губят по-често сигнал и т.н.
|
| Вто Мар 13, 2007 11:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Добре де, нали му е софтуерен тоя UART, има тригер на шмит ако е хардуерния RS, верно че и софтуерния може да му отиде на пин с тригер .... зависи как го е изпълнил, малко подходих от позицията че щом е софтуерен не е на порт с тригер, конкретно В.0 мисе виждаще най-логично, за да има все пак прекъсване, но иначе си съвсем прав.
|
| Вто Мар 13, 2007 11:13 pm |
|
 |
|
peterhr
|
Хардуерния порт използвам.
|
| Вто Мар 13, 2007 11:23 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Е
Аз мислех че е от ония модули дето са само GPS без да е такова устройство , мисля че ги имаше в комет .Дето ги ползват за колите
http://home.comet.bg/datasheets/GPS/LEA-LA.pdf
Иначе това е с много бавен интерфейс докато разбере спътниците къде са и зайде, аз имам покет PC с вграден surfIII и е направо убиец ,в колата го слагам на таблото и лови яко и ползвам tomtom за навигатор много добре се справя .
|
| Вто Мар 13, 2007 11:26 pm |
|
 |
|
peterhr
|
Предпочетох този модел, защото го ползвам и като отделно устройство да се разхождам с него. Но вече за това ми мина мерака
Иначе не е важно колко му е скоростта на серийния порт. По-важно е колко пъти подава информация. Стандарта е на всяка секунда.
Има по-нови модели които са 4 пъти в секунда, но те се срещат още рядко на пазара в БГ.
Аз за колата, аз първо пробвах само с ГПСа, ама много малък дисплей, няма гласови възможности.
Та сложих стандартно РС, защото дисплея е по-голям.
|
| Вто Мар 13, 2007 11:33 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Хе
Чак пък PC, покет-а е по малко и си има всичко , както каза има и GPS с вграден wifi мяташ го на прозореца отзад , покет PC -то отпред на таблото и си прави връзката с GPS-а по wifi , виждал съм и такъв вариант ама не е толкова стабилна комуникацията както покет PC-тата с вграден GPS модул , и не са скъпи вече по 200-300$ са в чужбина , моето е MIO169 а вече има доста по нови и с повече възможности 
|
| Вто Мар 13, 2007 11:39 pm |
|
 |
|
peterhr
|
Незнам на покетите колко е дисплея, ама различно е да гледаш 3,5" (примерно) и както е при мен в момента 8,4".
WiFi за във колата засега за БГ няма смисъл, иначе никак не е лошо като идея.
На мен целта ми беше да пускам филми на бебока, да си гледам картата, да имам навигация и да слушам музика. Но засега имам само един монитор, трябва да сложа видеокарта която поддържа ТВоут и тогава няма да ми се налага да гледам и аз анимационните филмчета
Като проект е и прочитане на данните от компютъра на колата в реално време и диагностика, ама това ще стане лятото.
Нещо се отплеснах
По въпроса с ПИКа и ГСМа:
Пробвах твоят вариант с диод и резистор и бачка, пробвах и с два транзистора пак бачка.
Оттук остава само софтуер
Пък като го привърша ще лепна и ГПСа, но той ще трябва да мине през max232.
|
| Сря Мар 14, 2007 12:50 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
 |  |  |  | peterhr написа: Незнам на покетите колко е дисплея, ама различно е да гледаш 3,5" (примерно) и както е при мен в момента 8,4". WiFi за във колата засега за БГ няма смисъл, иначе никак не е лошо като идея. На мен целта ми беше да пускам филми на бебока, да си гледам картата, да имам навигация и да слушам музика. Но засега имам само един монитор, трябва да сложа видеокарта която поддържа ТВоут и тогава няма да ми се налага да гледам и аз анимационните филмчета  Като проект е и прочитане на данните от компютъра на колата в реално време и диагностика, ама това ще стане лятото. Нещо се отплеснах  По въпроса с ПИКа и ГСМа: Пробвах твоят вариант с диод и резистор и бачка, пробвах и с два транзистора пак бачка. Оттук остава само софтуер  Пък като го привърша ще лепна и ГПСа, но той ще трябва да мине през max232. |  |  |  |  |
Колкото по просто толкова по добре , иначе варианти всякакви
На GPS-а не е ли същия сигнала като на GSM-а , за какво ти е този MAX232
Ако е за комп да ама ако е към PIC няма смисъл 
|
| Сря Мар 14, 2007 1:28 am |
|
 |
|
peterhr
|
Всички GPS, които не са предназначени за вграждане са предназначени да се връзват с компютър. Та при тях мах232 е в самия уред, не в кабела.
Само тези които са модули за вграждане (като тези които посочи от Комет) може да са с нива 0-5V.
|
| Сря Мар 14, 2007 8:57 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
Сериозно ли е така 
|
| Сря Мар 14, 2007 9:42 am |