|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
AT90S1200 ревизии(мизерии) ...
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
4.21А е актуалната сега версия.
Какво не му харесваш на дебъгването в IAR? Какво повече може да се прави в студиото?
с Jtag ICE не съм имал никакви проблеми досега. Единствено в началото като си го купих от olimex с ми правеше кални номера но после смених софта в Jtaga и всичко заспа.
|
| Вто Мар 13, 2007 3:33 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Никола, при JTAG ICE на Olimex, при смяна на фирмуера изисква ли се превключване на някакви джъмпери ?
/* Беше ми дал преди време един фирмуер за JTAG ICE, където се превключва един джъмпер */
Гледам, че ATMega16 на JTAG ICE ми е заключен, не съм го заключвал. Може ли при ъпгрейдването на фирмуера да се заключи сам ? При мен ъпгрейдването стана в следната последователност:
1) Пробвах с различни bootloader-и, не успях да подкарам JTAG ICE - не може да се зареди firmware и т.н.
2) Накрая записах една версия firmware + bootloader, но AVRStudio измрънка, че трябва да презареди нов firmware, като му дам ОК, отново зависваше.
3) Пробвах това: преди да дам ОК на AVRStudio, свалях ATMeg16 от JTAG ICE, след това я включвам към AVR910, давам ОК и се записа новия фирмуер.
4) JTAG ICE тръгна
5) По едно време ми потрябва ATMega16 от JTAG ICE, свалих го, обаче се оказа, че е заключен
6) Отключването, ясно ми е, че не мога да го направя, иска паралелен програмтор
7) Да им го таковат на Атмел с ония генно-модифицираните "машалла кьопоолар" 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Мар 13, 2007 4:04 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами моя Олимекски го упдеитнах като му забих нов процесор.  и го програмирах през Jtag-a. Стария е заключен.
Никога не съм упдеитвал през AVR студиото.
Нали ти дадох верния фаил за мегата,що пак си ползвал упдеитване през студиото? Или с по новите весии на студиото иска да прави упдеит? Аз не съм го упдеитвал отдавана студиото щото тази версия дето ми е на компа си работи нормално.
|
| Вто Мар 13, 2007 4:25 pm |
|
 |
|
¶
|
Не иска да тръгне с hex файла, който ми даде  , не знам причината каква е.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Мар 13, 2007 4:49 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Причината може да бъде само че не са били програмирани вярно фусовете.
При мен си работи идеално.
|
| Вто Мар 13, 2007 5:05 pm |
|
 |
|
¶
|
Вече не ми се пробва, щото AVRStudio ще заключи и следващия процесор, тъпа история. Fuse са както на следната картинка:
|
| Сря Мар 14, 2007 10:00 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
много подозрително
аз не мисля, че е възможно от boot-loader да пипаш фюсове. поне в документацията го няма.
ако наистина става това (студиото да променя фюсовете), трябва да е нещо недокументирано от атмел 
|
| Чет Мар 15, 2007 9:28 am |
|
 |
|
¶
|
Дедо, bootloader-a не е пипал фюсовете, защото при мен не иска да тръгне читаво нито един bootloader. Записах фирмуерa за JTAG ICE , барабар с bootloader-a, в Mega16, след което AVRStudio разпозна JTAG ICE, но ми изписка, че бил стар фирмуера и че ще прави ъпдейт, обаче като не ми работи bootloader-а ? Тогава повторих всичко изначале, пак ми каза, че ще прави ъпдейт, но преди да натисна ОК, изключих захранването, извадих Mega16 от JTAG ICE и я закачих на AVR910 програматор, казах ОК и фирмуера се зареди коректно, преди това погледнах от Advanced какви са фюсовете на AVR910, наред си бяха. След няколко дена разбрах, че Mega16 е заключен, как и защо, нямам идея. Да не би в ebn файла да може да се записват и фюсовете ? Има ли някъде описание на ebn файловете ?
|
| Чет Мар 15, 2007 12:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ъхъ, така става.
в хекс файла от кольо няма ли бутлоудер?
|
| Чет Мар 15, 2007 1:04 pm |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
Значи правил съм ето този JTAG ICE http://www.siwawi.arubi.uni-kl.de/avr_p ... /evertool/
и всичко си му е ОК и bootloader-а си load-ва и firmware-а се ъпдейтва без проблем.
|
| Чет Мар 15, 2007 3:06 pm |
|
 |
|
¶
|
Вече не знам какво му пречи на bootloader-a на Mega16 за JTAG ICE. Ако запиша директно фирмуера, AVRStudio се свързва с JTAG и работи перфектно, но да го накарам през bootloader-а да си зареди фирмуера, не ще. Ако имаше грешка по хардуера, нямаше да работи.
@bobyk, а при теб Mega-та заключи ли се след ъпгрейд през AVR Studio ?
|
| Чет Мар 15, 2007 8:00 pm |
|
 |
|
bobyk
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
# Power-down the Evertool-Light board.
# Connect your PCs serial port to the board with a serial/RS232 cable.
# Close the "enable Bootloader (BL)" (JP3) Jumper
# Power-up the board.
# Start AVRStudio, start Tools/AVRProg. (1)
# Select "ATmega16 boot" from the AVRProg device selection.
# Select [Browse] and browse to /programs/Atmel/AVR Tools/JTAGICE in the file-dialog, select the file Upgrade.ebn (set filter to *.*).
# Press the [Program] button in the "Flash" frame. Now the JTAGICE firmware gets uploaded into the ATmega16 via "self-programming" aka bootloader-programming and verified from the Evertool-bootloader.
# Power-down the board
|
| Чет Мар 15, 2007 9:11 pm |
|
 |
|
¶
|
 , тази процедура я знам, въпроса ми беше Mega16 заключи ли се или не ?
П.П. Значи грешката в bootloader-a от Никола Киров се намери - била е в устройството дето държи поялника  Вместо на PC.6, съм запоил джъмпер на PC.5  Всичко си тръгна, ъпгрейд през AVR Studio, без да се заключва Mega16 
|
| Пет Мар 16, 2007 12:09 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Днес рекох да пробвам AVR Dragon-a и разбира се стигнах и до дебъгване през студиото. Кво да ти кажа.
На порядъци по грозно и неудобно.
Нямаш елементарни неща.
например "Go to Definition"
нямаш прозорец "Call Stack","Locals"
не ти показва стоиноста на променливи и масиви и структури като отидеш с маркера на мишката на тях
да не говорим за елементарни неща като маркиране на съответни { и ( ,или "Open File" като щтракнеш с десен бутон на някои #include.
Поради някаква причина не можах да сложа промелива която да наблюдавам в "Watch" загубих 10 минути да търся как да стане и ми писна. Може би иска някакъв друг входен формат за да можеш и "Watch" да имаш. Аз сложих ubrof8.
Вземи си подкарай IAR-a с MK II то и не се трови повече с тази боза.
П.С. "Watch" стана възможно да се слагат след като рестартирах студиото. Нещо явно се беше омотало. Явно си има разни бъгчета последната версия. И показването на стойноста излезе след това.
|
| Съб Мар 17, 2007 12:46 pm |
|
 |
|
paregov
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
@Никола, можеш ли да ми дадеш хапче за IAR 4.21A.
Инсталирам го. В IAR License manager ми показва, че имам лиценз, но като тръгна да компилирам получавам следната грешка:
Fatal Error[Cp001]: Copy protection check, No valid license found for this product [20]
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Съб Мар 17, 2007 7:35 pm |
|
|