Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
AVR DevBoard? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение AVR DevBoard?
Здр
Ориентирал съм се към микроконтролерите на Atmel, но съм почти напълно beginer в програмирането на mcu. Дали може някой да ми предложи някой евтин демо борд за AVR (за по-простите серии).
Ще се опитам да използвам Ц и WinAVR.
Сори за формулировката, но съм complete noob, така че имайте милост :oops: :D
...и знам че подобни теми са пускани и преди но нямам време да търся :?

Чет Мар 15, 2007 7:10 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
на прима виста http://www.olimex.com/dev/index.html

Чет Мар 15, 2007 7:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
В такъв случай по-добре да си го сглобя сам...
22лв. за DevBoard на който няма нищо (говоря за 20-28pin-овите).

Пет Мар 16, 2007 12:29 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Събери си на макетна платка с Atmega16. Купи си от Olimex Jtag ICE или си го направи сам

Пет Мар 16, 2007 10:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По-добре се ориентирай към нещо друго - пикове например, че Атмел както са я закършили - нищо чудно скоро да изчезнат или някои китайци да ги купят :D .

Пет Мар 16, 2007 11:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
По-добре се ориентирай към нещо друго - пикове например, че Атмел както са я закършили - нищо чудно скоро да изчезнат или някои китайци да ги купят :D .

Що бе, кво им е?? 8O

Съб Мар 17, 2007 1:49 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ами тъкмо като се намери още някой "фен" на Атмел и ще се оправят ;). Между другото какво им е на Атмел, аз имам предпочитания за тях (от всички 8-бит архитектури тяхната най ми харесва). По скоро си мисля че пазара на 8-бит контролери се свива за това хората поизоставиха малко 8-бит си контролери, и може би някой ден ще останат почти само ПИК-ове в тази категория.
П.П. Абе говорят за по-слаба шумо устойчивост на Атмел-ите ама аз до сега не съм я усетил, а и да я има вината е повече на проектанта отколкото на контролера, добре проектирана и опроводена платка и ще е "желязо".

Съб Мар 17, 2007 10:24 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Dimitar написа:

Що бе, кво им е?? 8O

Например, когато ми трябва EEPROM никога не ползвам (вече) вградения в чипа, а слагам външен.
Познай защо :evil: :butthead: :vom:

Нед Мар 18, 2007 12:09 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Слагай си суперваизор и не ползвай клетка нула и няма да ти трябва външна памет. Другия възможен проблем е кофти опроводени платки. Мегите са по чувствителни в това отношение.

Пиши в ЕЕпрома през функция изискваща определен параметър като парола. Ако все пак нещо се ошашка процесора и случайно се стигне до тази функция по неведоми пътища този парамерър няма да е верен и няма да се увреди паметта.
Това е трик които е добре да се прави за всички процесори с вграден еепром или когато си ползваш флаша за съхранение на данни.

Запълвай си неизползваната памет с преход към функция обработваща грешката и ресетваща процесора.

Mega16/32/64/128 лично съм ги морил доста и когато по горните неща са си OK няма проблем.

Нед Мар 18, 2007 1:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
Значи разправяте че в Atmel-ите хляб няма,а? :(

Nikola Kirov написа:
Събери си на макетна платка с Atmega16. Купи си от Olimex Jtag ICE или си го направи сам

Мда и това смятам да си го направя сам...

Пон Мар 19, 2007 12:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Слагай си суперваизор и не ползвай клетка нула и няма да ти трябва външна памет. Другия възможен проблем е кофти опроводени платки. Мегите са по чувствителни в това отношение.

Пиши в ЕЕпрома през функция изискваща определен параметър като парола. Ако все пак нещо се ошашка процесора и случайно се стигне до тази функция по неведоми пътища този парамерър няма да е верен и няма да се увреди паметта.
Това е трик които е добре да се прави за всички процесори с вграден еепром или когато си ползваш флаша за съхранение на данни.

Запълвай си неизползваната памет с преход към функция обработваща грешката и ресетваща процесора.

Mega16/32/64/128 лично съм ги морил доста и когато по горните неща са си OK няма проблем.

Хм, че има ли такива случаи програмния указател да си скача произволно някъде? :-k

Пон Мар 19, 2007 12:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Като се ошашка от външно смущение ефектите са непредсказуеми. Включително и този.

Пон Мар 19, 2007 12:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ей това нещо не мога да разбера при атмел имат си някои бъгове които са си от 10 години и всеки ги знае и те не си мърдат пръста да ги изчистят а казват - слагай външен резет и не ползвай клетка 0
това е все едно някой да прави автомобили и да слага бележка - не натискай съединителя ако скороста е над 20 км и не ползвай фаровете от 6 до 7 часа и колата ще работи

Пон Мар 19, 2007 7:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами в новите им чипове не знам,може да са изчистили проблема. Работил съм само с неща дето ги има в футурел.
Мега128 от последните които купувах ми работи 2-3 месеца в комплект с GSM модем и кофти пулсации че бях я захранил с един крив LDO на ROHM. В епрома съм направил лог на грешките които е правило устройството. Лога нямаше увредена част а не бях взел никоя от горепосочените мерки. Просто това ми трябваше само за моя информация как ще се държи при клиента и не бях си дал зор да го направя както трябва.

Пон Мар 19, 2007 8:43 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
ей това нещо не мога да разбера при атмел имат си някои бъгове които са си от 10 години и всеки ги знае и те не си мърдат пръста да ги изчистят ...

И аз това им се чудя... значи за АРМ-четата им почти няма периферия без бъгове. Казват че перифериите са преработени от AVR, което първоначално ми изглеждаше станно при толкова много буболечки...
Но пък от SAM7-те вече има поне 10-на чипа всеки с по няколко ревизии на чипа, но бъговете се запазват. Даже гледам че същите буболечки са нападнали и SAM9.
Според мен няма разумно обяснение - да пуснеш над 50 различни чипа с еднакви бъгове, това само Атмел го може ;-)

Пон Мар 19, 2007 10:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща