Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
кола мечта 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение кола мечта
Времето се стопля и почвам да си мисля за велосипед, че с тия задръствания...

Но проблемът, е че понякога вали, а понякога ме мързи... и все съм си мислел за нещо по-хитро. Явно Тойота са го измислили, много ме изкефи, ако почне да се продава ще съм сред първите клиенти (стига цената да е човешка) ;-)

http://www.seriouswheels.com/2006/2006- ... 0x1200.htm

Пон Мар 05, 2007 11:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Истинските мъже обичат големи, мощни и антиекологични коли, по-бедните обичат стари големи, мощни и антиекологични коли. :)

Сря Мар 07, 2007 2:12 pm
Профил

Мнение 
Тъкмо се чудех дали съм истински мъж. Сега пък се чудя дали съм мъж или съм истински. Дано някой да помогне. 8)

Психолозите твърдят, че това са мечтите на мъжете под чехъл, но това психологията наука ли е?

Сря Мар 07, 2007 10:04 pm
Профил

Мнение 
Скоро май няма да караме подобни коли ;-)

Тия дни обсъждах с колеги икономично каране на нашите си таратайки... Прави ми впечатление, че много хора имат доста погрешна представа как се кара икономично. В интернет наистина има много съвети как да намалите разхода, но смея да твърдя че повечето са неточни, да не казвам погрешни ;-)

Любопитно ми е как според вас трябва да се кара за да се намали разхода?

Според мен, първо зависи от самия двигател. Правилата са доста различни в зависимост от типа на двигателя. Тук ще се огранича само до бензинов двигател, инжекция, без EGR, игра с клапани и т.н.

Първо малко теория - разходът на бензин и въздух са строго обвързани. Ако двигателят е изправен ще поддържа смес от 14.7кг въздух към 1кг. бензин (ламбда=1), независимо как карате вие. По-бедна смес води до детонации и увреждане на двигателя, че даже и катализатора. Обикновено се гони ламбда > 1, защото се счите за по-добре да се хвърля малко бензин през аспуха, отколкото да се уврежда двигателя.
Количеството горивна смес, която минава през двигателя зависи от обема на двигателя, оборотите и положението на дроселната клапа (педала на газта).
Примерно - двигател 2000 куб.см с 4 цилиндара по 0.5 литра и прави 2 пълнения на оборот т.е. има 1 литър работен обем на оборот. При празен ход, обаче дроселната клапа спира пълненето и вместо 1 литър се пълни наполовина, т.е.някъде към 0.6 литра. Така при 800 об. имаме 480 литра на минута или 28800 литра на час или 28м3.
Един м3 въздух тежи около 1.24кг, така 28*1.25 = 35 кг въздух Към тях се полагат 2.4 кг или 3.3 литра бензин.

Практически разхода на празен ход е около 3 - 3.3 литра на час, но по-важното е че това е НАЙ-НИСКИЯ възможен разход. Така ако се чудите кое по-добре - да изключите от скорост когато се движите по инерция, или да се движите без газ - отговорът е категорични изключвайте от скорост ако не ви мързи.
Защото ако се движите по инерция с 2000 об. и да предположим че двигателя прави малко по-дълбок вакуум - примерно 0.5, имаме 2000 * 0.5 * 60 /1000 *1.25 /14.7 /0.73 = 7 литра/час

И така, как трябва да се кара според мен:
Първо трябва да се прави разлика между празен ход и реално използване на двигателя. Когато двигателят не е необходим (инерция) изключвайте от скорост. Ако се чудите кога да го загазите - според слуховете има сметка да го гасите при повече от 10 секунди пауза.
Когато все пак ни е необходима тяга - добре е да знаем къде двигателя има най-високо кпд. Някои твърдят че това е когато се получава най-голям въртящ момент (4-5000 об/м). Според мен, би трябвало да е на по-ниски обороти, но това е друга тема... При всички правилото е ако ви трябва висок въртящ момент, добре е да го получите при високо кпд. Но не правете грешката да вдигате обороти, без двигателят да е натоварен.

Ето една реална ситуация - седите на светофар и се чудите как да ускорите до 60км/ч. Дали плавно почти без газ и бърза смяна на предавките води до най-голяма икономия. Според мен - НЕ!
Ако сте убедени че така или иначе ще ускорите до 60 км/ч. По-добре го направете бързо и с оптимална тяга.
Не жалете педала на газта - дефакто натискайки педала на газта, вие отпускате една спирачка на двигателя.
Елементарна физика е че ускорението до определена скорост изисква определена енергия - тая енергия не зависи от това с каква мощност го постигате, т.е. бързо или бавно ускорявате.
По-скорен е момнта кога би трябвало да минете на по-висока предавка. Ако след ускорението нямате намерение да изключите от скорост, по-добре е по-рано да превключвате, особено ако двигателя е по-мощен.
Но ако ускорявате и след това минавате на инерция, според мен е по-добре да ускорите бързо. Това става по-ефективно с използване на по-високи обороти (2500-3000).
Любопитно ми е какво мислите, понеже съветите от сорта "ако искате нисък разход, не натискайте газта" според мен са погрешни. По-скоро трябва да бъде "не натискайте спирачка" ;-)

Нед Мар 18, 2007 12:42 pm
Профил

Мнение 
Не смея да кажа, че познавам ДВГ и режимите му на работа в подробности в колата. Все пак.

Доколкото зная, има клапан за горивото и в по-старите модели коли, който се затваря в случай, че оборотите са примерно над 1500 и не е натиснат педала на газта. От това следва, че е по-икономично по нанадолнище да се кара на предавка, която осигурява достатъчно високи обороти. Aко целта е да се изтиска повече, добре е надолу да е включен климатика (играе ролята на спирачка), а нанагоре да се изключва. Същият похват може да се използва и при спиране с постепенно намаляване на предавките.
Двигателят има оптимални обороти по отношение на разхода на гориво по време на движение. Обикновено той съвпада с максимума на характеристиката на въртящия момент. Дизеловите двигатели в това отношение са привелигировани, понеже характеристиката им има широко плато. В книжките към опела ми се препоръчва с цел икономия на гориво, предавките да се сменят често и освен това не се препоръчва да не се подгрява двигателя преди тръгване.
Ускорения водят до драстично увеличаване на разхода на гориво.
Двигателите и предавките са оптимизирани за минимум разход на гориво за скорости около 90км/час - разрешената скорост за повечето страни в Европа.
С една дума пенсионерското каране е най-икономично.

Нед Мар 18, 2007 1:56 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Миро, ако искаме да направим реална икономия, най лесно е като се кара бавно. Предполагам, че са ти ясни зависимостите на съпротивлението на въздуха и скоростта. Много добре се вижда като седнеш на автомобил, който има показание за моментния разход на гориво.
Аз лично съм се отказал да правя икономии, в една система дето от 5 л гориво оползотворява само 1 л, че и по-малко. Карам си според моментното настроение. Така си освобождавам мисълта да мога да мисля за по-приятни неща.

Вчера попаднах на информация за световния рекорд на Еко-маратона на Shell през май 2005 - 5385 км с 1 литър гориво:
http://www.paccar.ethz.ch/

Нед Мар 18, 2007 2:24 pm
Профил

Мнение 
sthx написа:
Не смея да кажа, че познавам ДВГ и режимите му на работа в подробности в колата. Все пак.

Доколкото зная, има клапан за горивото и в по-старите модели коли, който се затваря в случай, че оборотите са примерно над 1500 и не е натиснат педала на газта. От това следва, че е по-икономично по нанадолнище да се кара на предавка, която осигурява достатъчно високи обороти.

Без да съм експерт, смятам че имам основни познания по ДВГ ;-)
Както казах, важно е да се уточнява за какъв двигател става дума. При стандартен бензинов двигател няма подобен клапан и не може да има, защото усещането би било неприятно... Има други трикове за да се намали разхода на празен ход, споменах за EGR (Exhuast gas return) - това е вместо въздух да се връщат изгорели газове. Причината е, че съотношението гориво/кислород не бива да бъде променяно, но тъй като в изгорелите газове няма кислород и ако 50% от сместта са изгорели газове значи може да намалим горивото с 50%, без това доведе до сътресения.
Другия трик е да се управляват клапаните, като или се намалят помпените загуби с цикъл на Милер (вместо вакуум входния клапан се задържа отворен и така се връща част от горивната смес). Така или иначе това са редки случаи и ги само в скъпи коли за които разхода не е от значение ;-)
При дизелите няма подобен проблем - там се вкарва толкова гориво, колкото е необходимо спред натоварването, а не според входния въздух...
Така че при дизел, може да се кара доста по-различно и там съветите са други.
Аз говоря за бензинките и смятам че е много по-икономично да изключиш от скорост когато оборотите са >1500

sthx написа:
Двигателят има оптимални обороти по отношение на разхода на гориво по време на движение. Обикновено той съвпада с максимума на характеристиката на въртящия момент.

Първото изречение не мога да го схвана... Това което обикновено съпада с максимума на въртящия момент е кпд-то. Това става при определени обороти и определено натоварване. Ако ти не можеш да осигуриш натоварване на двигателя, нямаш файда от въртящия момент.
Моят съвет беше че при потегляне човек може да си избере какво натоварване да гони. Може да ускориш като костенурка, а може да запалиш гумите като драгстер, но и в двата случая ускорението до определена скорост изисква една и съща кинетична енергия.
Ако потегляш като пенсионер, ще ползваш примерно 10% от мощността на двигателя и моментния ти разход няма да е висок. Но по-добре е да си потеглиш поне с 50% газ. Така ще ползваш 20-30% от мощността на двигателя при ПО-ВИСКО кпд. Моментния ти разход ще скочи може би над 20л/100 но това ИЗОБЩО не означава че ще изгориш повече бензин от пенсионера.
Ето пример - движение от сфетофар до сфетофар. Приемаме, че и пенсионера и младежа ускоряват до 60, карат и след това спират.
Пенсионера тръгва с малко газ и разхода му е 10/100 в много дълго време, след което пада на 6-7/100.
Докато младежът ще изкара 20-30/100 за по-малко от 10 секунди и след това ще е пак на 6-7/100.
Според мен младежът ще изразходва по-малко гориво, тъй като при ускорение двигателя е в режим на по-оптимално натоварване и кпд. Освен това ще кара много по-малко разстояние на ниски предавки.

sthx написа:
Ускорения водят до драстично увеличаване на разхода на гориво.
...
С една дума пенсионерското каране е най-икономично.

Не мисля така... Пак ще повторя: увеличава се моментния разход, но се съкращава времето за ускорение. На всичкото отгоре ако това се прави при сравнително високи обороти (2500-3500) двигателя е в режим на по-виско кпд. Разбира се, ако се използва двигателя, а не да се форсира на празен ход.
А кинетичната енергия си е 1/2 масата по скоростта на квадрат. Така че по-добре да я натрупаш тая нергия като ползваш 30-40% от мощността на двигателя където кпд-то е най-високо, отколкото да се мъчиш на 10% от мощността и ниско кпд.

С други думи - пенсионерското ускоряване ви излиза по-скъпо... Единствения начин да излъжите физиката е изцяло да си спестите ускоряването. Ако може изменете цялото разстояние с 90км/ч но не точно тоя сорт съвети имах предвид ;-)

@kasparov, какво значи да се кара бавно??
моята кола има 3л/ч разход при празен ход. Ако карам с 50км/ч разходът ми няма как да е по-нисък от 6/100. Просто защото няма как да имам по-нисък разход от тоя на празен ход.
Най-нисък разход имам при 100-120км/ч някъде около 7.1/100. При 160 км/ч имам разход 8/100 (колкото и невероятно да е).

Практически при движение под 80км/ч и над 160км/ч имам еднакъв разход ;-)

Нед Мар 18, 2007 4:37 pm
Профил

Мнение 
Миро, тези 3 л/час не може да са верни, много е това. При карбуратора, при затв. дроселова клапа остава да работи само системата за празен ход, която пуска много малко бензин, не може да е 3 л на час, поне на мен не ми се вярва, при наличието на автомобили които горят 4 на сто в движение. При инжекциона алгоритъма би трябвало да е същия, а и по-добър, защото се получават по-добри резултати.

Правил ли си измервания на продължителноста на отваряне на дюзите, и от там да се изчисли какво количество бензин се впръсква реално?

При рязко ускорение забравяш за ускорителната помпа. И в инжекциона трябва да има подобна функция

Аз под бавно каране имам предвид 80-90 км/ч , при тези скорости въздушното съпротивление е около половината от общото, над тези скорости нараства рязко с третата степен на скоростта и разхода се увеличава чувствително. Така че под 80 и над 160 да имаш еднакъв разход също не е за вярване, или колата е за смяна.

Нед Мар 18, 2007 6:08 pm
Профил

Мнение 
kasparov написа:
Миро, тези 3 л/час не може да са верни, много е това.

За съжаление са верни....
Не виждам какво те съмнява, помисли малко: 3л/час прави под един милилитър на секунда, а в една секунда имаш около 25 пълнения на цилиндър (при 800 об/мин), т.е. в цилиндъра на такт се вкарват по около 40 МИКРО литра.

Значи фактите са:
- 40 микролитра на такт на цилиндър
- всичкия кислород вкаран в цилиндъра ТРЯБВА да изгори!
- Няма бензинов двигател който да не прегрява (да не включва перката) на празен ход. Помисли каква печка трябва да имаш за да се налага охлаждане на такъв радиатор при зимни условия. Откъде идва тая топлина мислиш ;-)

Иначе че колата ми харчи под 80км/ч е нормално... всички го правят ;-)
Ненормалното е че има удивително нисък разход при толкова висока скорост, но и това си има обяснение - просто така е проектирана с дълги скорости и за извънградско движение ... Рекаламата на фен-клуба е снимка на скоростомер показваш 200км/ч и надпис -
"колко коли могат да поддържат такава скорост в продължение на 10 часа без да се износват" ;-)

едит: всъщност рекламата е 220км/ч (http://www.fordscorpio.co.uk/)

Нед Мар 18, 2007 6:47 pm
Профил

Мнение 
Интересно какви вселенски въпроси ви затормозиха от веднъж, това дали защото идва провлет и хората ги мързи или нещо е започнало да ви удря по джоба :) .. лично аз предпочитам да карам нито екологично нито икономично, среден разход извън град ми е 16-17 л, в града около 12 л, не се оплаквам.
Икономичното карне тряв ада се съчетае и с нормално каране все пак, скоро се возих в такси, този над 2500 оборота не го вдигна, скъса ми нервите, не знам защо си мисли че така кара икономично, да тормозиш двигателя като потегляш 15 сек и го държиш на 1200 оборот не ми изглежд апо икономично от това да си тръгнеш нормлано с повечко газ, но както и да е. Стоейки по задръствания ил икарайки по дълго време на измамните по ниски обороти, или празенход не мисля че е полезно за природата но както и да е, така или иначе това конкретно не ме вълнува много.

п.с. миро, каква кола караш за да ти дава ткъв разход, 8/100 при 160 км/ч ми се струва доста малко, трябва д аимаш доста въртя момент на сравнително по ниски обороти.

Нед Мар 18, 2007 7:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони: ако е дизел няма проблеми и да е 7/100 извънградско при 160 км/ч

Нед Мар 18, 2007 7:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Този сайт може да представлява интерес за някой.

www.spritmonitor.de/en/

Нед Мар 18, 2007 8:47 pm
Профил WWW

Мнение 
И пътищата са важни.

Прикачени файлове:
DrivingInBolivia[1].ppt [807.5 KiB]
148 пъти

Нед Мар 18, 2007 9:32 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
п.с. миро, каква кола караш за да ти дава ткъв разход, 8/100 при 160 км/ч ми се струва доста малко, трябва д аимаш доста въртя момент на сравнително по ниски обороти.

Карам Скорпио (ако форд се брои за кола) ;-)
От тая кола нямам оплаквания, може би и затова не мога да се разделя с нея толкова години. Тоя разход съм го засичал при равномерна скорост - при пътуванията си в Гърция, залепям на 160 и така няколко часа. В България естествено като се опитвам да поддържам такава скорост се налага постоянно да намалям/ускорявам и разхода скача поне на 9, а в редки случаи съм минавал 10 ;-)

Иначе тия "вселенски" въпроси - не знам, може да е от времето... и парите са важни, но преди всичко според мен е важно човек да е просветен. Едно е да правиш голям разход от гъзария, друго е от простотия ;-)

бтв. колата е бензин, въпреки че съм фен на дизелите, но още не са направили дизела който ме кефи ;-)

Нед Мар 18, 2007 10:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз лично като млад шофьор (около 10000км) никога не освобождавам от скорост, имам усещането, че ми намаля контрола вьрху колата, особено пьк в градски условия.
Я кажете какво ви е мнението за влизането в завой без спирачка, а чрез минаване на по-ниска предавка.

Нед Мар 18, 2007 10:50 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща