| Автор |
Съобщение |
|
million
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Дек 06, 2006 9:05 pm Мнения: 92 Местоположение: София
|
 С един кварц - няколко PIC-а. Може ли?
С един кварц - няколко PIC-а. Може ли? Какви проблеми може да възникнат? Трябват ли допълнителни елементи към стандартната схема за свързване на кварц към микроконтролер или мога да пусна директно?
|
| Сря Мар 21, 2007 5:16 pm |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
определено при такова свързване ще имаш проблеми 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 21, 2007 5:23 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
опитай на U2 от схемата да подадеш само на OSC1CLKIN през поне 1 мегаом, OUT сигнала го оставяш да виси
ама нещо ме съмнява в цялата постановка...
с пикове не работя и не смятам да почвам, така че питай капацитетите по тях 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 21, 2007 5:27 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Можеш, но не така.
Програмираш единя процесор нормално, за външен кварц.
На втория подаваш на CLCKIN от първия само CLCKOUT, а процесора го програмираш за външен генератор=
Ако прочетеш внимателно главата за генераторите, ще ти стане по-ясно
|
| Сря Мар 21, 2007 5:57 pm |
|
 |
|
satanasov
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 3:10 pm Мнения: 47 Местоположение: София
|
Два PICa с един кварц може, но определено с тази схема няма да стане! Просто подай сигнала от CLKOUT на PICa с кварц към CLKIN на PICa без кварц през някакъв буфер и готово! Успех
_________________ Практиката започва там, където теорията свършва!
|
| Сря Мар 21, 2007 5:57 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Може и да тръгне ,но ще е "нерагламентирано" включване. Има вероятност между CLKOUT пиновете при определени условия да текнат големи токове, но едва ли ще изгорят. Мисля ,че Комета продаваха по едно време готови генератори. Или си направи външен генератор с логически елементи.
|
| Сря Мар 21, 2007 6:01 pm |
|
 |
|
million
|
Още нямам смелост да мина на по сложен контролер, а и имам 4бр. 16Ф84. Искам да ги свържа в една схема която ще ми е полезна. Незнам дали така ще стане, но търся вариант да не слагам 4кварца, та конкретно - искам да ползвам 1.
|
| Сря Мар 21, 2007 6:12 pm |
|
 |
|
Cvetanov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Фев 21, 2005 2:14 pm Мнения: 191 Местоположение: Varna
|
Погледни документацията на пика. Когато се клоква от външен източник сигнала се подава на CLKIN, а CLKOUT се оставя висящ. Така че трябва да се оправи връзването на U2. Друг е въпроса че генератора на U1 няма да устиска. Щом четири контролера ще клокваш, направи както те посъветваха по-горе. Слагаш външен генератор или си правиш такъв. След това сигнала от генератора се подава към контролерите така както си вързал в момента U3.
_________________ Шанс едно на милион, обикновено се случва девет от десет пъти.
|
| Сря Мар 21, 2007 6:27 pm |
|
 |
|
million
|
Ясно! Ще потърся схема на генератор.
|
| Сря Мар 21, 2007 6:44 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
million, я пробвай най-първата схема. Ще е интересно да се види дали ще върви. По-принцип CMOS инверторите позволяват работа в паралел. А и да опуши нещо, щеш не щеш ще минеш на по-нов контролер  Само не се знае дали няма да се бъркат при рестарт един друг пиковете.
|
| Сря Мар 21, 2007 7:06 pm |
|
 |
|
satanasov
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 3:10 pm Мнения: 47 Местоположение: София
|
Добре си се насочил за схемата, само премести връзката на U2 от пин 15 (CLKOUT) на пин 16 (CLKIN) и сложи някакъв буфер между U1 и U2!
Но ако не се лъжа очевидно не ти се занимава с дреболии, така че най-добре хващай за ушите един готов генератор, връзвай му изхода към CLKIN на всичките PIC-ове и си свиркай!
_________________ Практиката започва там, където теорията свършва!
|
| Сря Мар 21, 2007 8:58 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами аз като почвах с PIC16F84A съм пробвал какви ли не схеми за свързване на 1 кварц към няколко пика, но резултата беше 1 изгорян чип  Сега +/- 3 кварца едва ли ще пускаш това, което правиш в 1000 бройки и на горе  А и щом си още начинаещ занимай се с по сериозни неща пък после като се почувстваш в свои води пробвай пак 
|
| Сря Мар 21, 2007 9:03 pm |
|
 |
|
Iliya
Регистриран на: Пон Окт 23, 2006 2:07 pm Мнения: 69 Местоположение: Бургас
|
И според мен, щом ще правиш единична бройка, не вярвам цената на два-три кварца да е проблем.
Ако пък целта е да вършат нещо синхронно, най-чистия вариант е да се сложи външен генератор, както е написал колегата satanasov. А ако фронтовете са критични и се гони определена последователност, може например всеки вход CLKIN да се захрани през различен брой последователно свързани буфери, които да регламентират съответните закъснения.
|
| Чет Мар 22, 2007 5:12 pm |
|
|