Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Още едно чудо на китайското машиностроене 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
Тази тема е безкрайна...
Един познат си купи чук, който се разпадна в ръцете му при първия удар. Няма смисъл да уточнявам произхода.
Но - помислете само - какво е общоприетото мнение у нас например за турските стоки. И почти никой не се замисля, че турски стоки има от всички класове, но у нас не се внася нищо друго освен ментетата и биташката категория. Е, какво да е мнението за тях?
С китайците нещата не са много по-различни.
И, когато на времето ние произвеждахме компютри, макар и "Правци", китайците произвеждаха основно тениски и кецове. Това не беше чак толкова отдавна. После, преди няма и двадесет години, щяхме да храним Европа с домати - убедиха ни, че това ни е призванието.
Сега къде са китайците - пише навсякъде, а ние вече се чудим дали да произвеждаме и домати.
Но пък гледаме отвисоко на всичко китайско. И гордо го обсъждаме в Интернет, седейки пред PC-тата, в които не знам дали има нещо некитайско.
Ако Китай блокира износа си само за една седмица...

Чет Мар 22, 2007 11:56 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
не търговците определят пазара, а купувачите - докато се купуват боклуци, ще се внасят такива.

ще дам пример със захранванията за РС.
това е изделие от китайски произход, което не отговаря на нищо.
един търговец ми се хвалеше, че свалил цената на кутията със захранването с $5 след като се напили с китаеца.
ами вътре няма точно частите за $5, касаещи излъчвания и защити.
метрологията не ги проверява, защото си идват със всички сертификати

като гръмне обаче такова захранване, 99% от хората си купуват същия боклук

Пет Мар 23, 2007 12:14 am
Профил

Мнение 
Ехх ама нищо не рзбирате и самоплюет китаеца, тия лагери са самонагаждащи, ама е нагаждат не само към уъгула ами и кум формата на вала и леглото, да не мислите це е лесно да се направи .. уффф аматьори, добре че не ни чете някой китайски инжинер, да ви даде тогава едни кебапчета.

п.с. а за инструментите, ами много заводи наврмето бяха оборудвани с велер, в зиено шуен си кууваха уреди от HP, скопи, анализатори ... в ИКИ към БАН съм виждал доста тектроникси ... също и в звод електрон ... според мен електрнната ни промишленост бее добре оборудвана за врмето си с определен тип техника.

Пет Мар 23, 2007 1:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Китайците са търговци, преди още в днешните "развити страни" да са припознали още парите.
Ако в Бг има навити да купуват боклуци, защото за евтини - китаеца ще ти произведе и предложи евтини боклуци.
Ако в Германия има търсене на качествена електроника - китаеца ще произведе качествена (и малкопо-евтина) електроника и ще я предложи.
Пазара се определя от търсенето, но и от предлагането.
Ако предложиш евтино и качествено - ще има ли кой да купува боклуци, пък ако ше да са и без пари

Пет Мар 23, 2007 1:45 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
преди 10-на година се казваше "хубаво ли е или тайванско" - сега Тайван е гаранция за качество
китайците правят всичко и за всички. ... някой търси да купи евтини боклуци - кЕтаеца му ги произвежда!
тия в Азия работят по 6 дни , няма празници, няма профсъюзи ... само бачкане (в Сингапур има само 1 ден оф. празник!) ...
така че, вместо да им се подигравате - учете китайски :D

Пет Мар 23, 2007 8:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Iliya написа:
Но - помислете само - какво е общоприетото мнение у нас например за турските стоки. И почти никой не се замисля, че турски стоки има от всички класове, но у нас не се внася нищо друго освен ментетата и биташката категория. Е, какво да е мнението за тях?

ако на самата стока пише турска марка, а не италианска, мнението ми е добро. има и нещо друго - забелязал съм че няма почти никакъв шанс да се намери българска дреха, която да може да се носи от човек висок метър и седемдесе, докато за турските дрехи това далеч не е така. така че китайците имат моето уважение за това че правят всичко за всеки, а не като "най-умната нация" да философстват кое е нужно и кое не.

Пет Мар 23, 2007 8:27 am
Профил

Мнение 
Истината е че все повече китайски стоки ще виждаме. Вижте стоките от немската верига TCM които се прочуха у нас последните години- ами сума неща от тях са китайски- виждал съм ги отвътре и печки и вентилатори и какво ли не дори сайтове знам откъдето си ги поръчват. Вижте дрелките в практикер- ми те са с доставна цена долар и нещо, но брата китаец иска да вземеш цял кораб! Затова в Практикер са по 9 лв и с 3 години гаранция.Чупи се сменят ти я. А за лагерите- и аз карам с китайски лагери за 15лв вместо за 60 и съм доволен. Но понеже гледах опита с лагера и ножовката ще кажа само че тази повърхност външната навремето руснаците пишеха дори какво съдържание на олово съдържа. Тя не е закалена до такава степен както там където се търкалят съчмите или ролките и затова се реже с ножовка. Така по евтино излиза лагера. И аз ударих френски лагер SNR с секача по външната гривна и той се втрапи :( . Е какво да си помисля за него че и той ли е менте китайско? След време ще си караме китайските коли и ще си мълчим :x

Пет Мар 23, 2007 2:37 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не може гривната да е толкова мека, защото не може да поема еластични натоварвания а просто се деформира при такива и след 10 часа работа лагера вече тропа. При удар с чук е нормално гривната да се строши а не да се огъне.

Пет Мар 23, 2007 3:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@hricava, а на френски лагер SNR, можеш ли да му докараш форма, като на първата снимка по-горе?

Пет Мар 23, 2007 3:15 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
ditronix написа:
един ГОСТ ме убеждава,че и през 80-те бил работил само с инструменти FACOM и Wалтер :?: :!: 8O .По него време за FACOM бях чувал и виждал на Пловдивския панаир за какво става дума.Само че за втората фирма- :?: Интересно ми е къде е работил ГОСТ-а тогава,та е имал щастието да пипа таква инструменти?Също така разбрах,че за да си купиш ДЕУ в Италия се чака 6 месеца,а същото било и с лагерите в Германия.Та въпросът ми е за кои лагери се чака 6 месеца в Германия,за да ги купиш-за китайските само или изобщо?И къде се чака през тези 6 месеца?Може би в лудницата :?:

P.S.Не извинявам госта,понеже не ме е засегнал лично на темата Китай

P.S._1 И хайде да си признае ГОСТА в кой номер управление е работил,та е имал късмета толкова много да пътува по широкия свят и сега да ни засипва с информация за китайската и други промишлености?

P.S._2 Уточнявам че не съм китаец и докъдето стигат познанията ми за моето родословие -няма намесена китайска връзка в него!.Просто и аз като колегата имам от 80-те години китайски клещи ДАЙМЪНД-2-3 чифта,които все още стават за работа.

ditronix, не съм ти чел мненията доесега, но явно си много зле с интерпретацията или много те вълнуват различни странични неща. Какъв съм бил и къде съм ходил е мой личен бизнес, а това че ти си зяпал по панаирите и не си имал достъп до нещо повече от ключ "Петко Денев - Габрово" си е пак твой проблем.

Така наречения от теб "Diamond" червени боклуци с длъгнести и тънки дръжки, изолация от 1мм (но от Китай) могат с успех да срежат медна тел не по-дебела от 2 мм ако не се ползват твърде често, недей да ме убеждаваш че ще "схрупаш" стоманена тел 2мм с тях щото такава дупка ще им зейне, че ще заприличат на фасадата на 855+ годишна баба. Ако "Диамант'-а ти е бил достатъчен за работа, значи си бил от клуб на ТНТМ, но за сериозна работа и дума не може да става.
Вярно, че беше трудно да си ги достави човек, но по-старите майстори (истинските такива без изключение си ги набавяха. (Комплекта гедоре Валтер на баща ми беше от 61 година, но до ден днешен си е в топ форма). Явно с теб мислим с различни категории и не считам за уместно да спорим.

Един съвет: Избери си някой политически форум, където спокойно ще си "задаваш" въпросите и спокойно ще "получаваш" отговори свързани с "миналото" на този или онзи. Тук не е мястото за това.
И вземи разкарай, червения "диамант" - много е демодиран...

Пет Мар 23, 2007 4:18 pm
Профил

Мнение 
@gogo
e да чак толкова зле не бях виждал-прилича на обикновенна стомана - не стомана за лагери :(

Пет Мар 23, 2007 5:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Gost,на мен случайно ми се намират клещи "Диамант" (купени доста отдавна извън БГ) и мога да ти кажа че след години усилена експлоатаия нищо им няма.Колкото до Валтер - ползвал съм техни пистолети за горещ въздух и са мноого калпава работа! Много съм доволен от руските (вече няма такива) хром-ванадиеви ключове не са мръднали ( а и с чук съм си помагал когато някой болт нейде не е искал да се развие).В Канада има китайски стоки,които сравнени със стоките китайско производство но купени тук имат МНОГО голяма разника. Защо е така-не се наемам да отговоря.Абе всеки майстор си знае инструмента :wink:

Пет Мар 23, 2007 6:22 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Gost написа:

....Така наречения от теб "Diamond" червени боклуци с длъгнести и тънки дръжки, изолация от 1мм (но от Китай) могат с успех да срежат медна тел не по-дебела от 2 мм ако не се ползват твърде често, недей да ме убеждаваш че ще "схрупаш" стоманена тел 2мм с тях щото такава дупка ще им зейне, че ще заприличат на фасадата на 855+ годишна баба....

Просто си се внасят боклуци, защото сме си бедни. От въпросния "Diamond" съм си купувал 2 пъти. Веднъж по соц. времето (тогава те бяха едни от малкото свястни) и си рязах една година с тях в казармата ВКШ (полеви телефонен кабел със стоманени жила) без проблем. След като ми ги откраднаха, през 90-те с голям мерак си купих пак "такива" резачки и наистина медта ги скапа :)
Коментираха се едни HDD дето бяха създали много проблеми в БГ и един от работещите в чужбина беше казал, че там този модел не давал дефекти. Какъв по добър пример за това какво китайско се внася у нас.
Успех :)

Пет Мар 23, 2007 6:41 pm
Профил

Мнение 
То си е мое мнение - никого не обвързвам с него, но нашият основен проблем не е бедността, а друго, което за мен няма "официално" име - аз му казвам андрешковщина. То непременно включва намирането на Външен Враг, много по-некадърен от нас и задължително особено злобен, чиято единствена цел в живота е да обере нас, бедните българи, като ни продава фалшивата си продукция. Само че непрекъснато забравяме - никой не ни е опрял пистолет в челото, за да ни принуди да купуваме точно ТАЗИ стока.
Информация отвън имаме достатъчно. И в Европа, и в САЩ реват най-вече от това, че пазарът им се срива от евтините китайски стоки.
А ние ревем от ментета.
Мой познат преди около 15 години най-наивно се опита по Нормалния начин да излезе на пазара за козметика. Беше потресен, че за повечето артикули получава от германските производители цена на едро (100 000 бр.), доста по-висока (един път и половина) от продажната за 1 бр. по нашите магазини... Е, тази стока у нас е "германска". Какво излиза - германците са мошеници и произвеждат ментета на собствените си стоки, с които заливат нашия пазар, а Истинската си я пазят за тях?
Друг е въпросът, че у нас и солидна сума да платиш за нещо в скъп магазин, то най-често пак е менте.

Съб Мар 24, 2007 12:10 am
Профил

Мнение 
Нямам нищо против марковите неща-вкл.инструменти и имам и такива.С първия ВЕЛЕР се сдобих "с малко помощ от моите приятели" през 1982.Но ставаше въпрос за друго-наистина има китайско и китайско.Така е и с турското производство.Карам РЕНО.С турските накрайници "АС МЕТАЛ" без проблем съм карал по 5-6 години.Когато в един сервиз за двойно по-висока цена ми монтираха "немски"-предницата се разтропа за година.Явно стоката е била или много немска,или правена кой знае къде.Проблемът е там,че мошеници моментално запълват всички пазарни ниши с възможно най-евтините боклуци,които могат да се намерят.И още по-лошо е това че понякога за тези боклуци някой плаща с живота си!

Съб Мар 24, 2007 12:33 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща