Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
датчици за влага и свързването им с PIC ? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение датчици за влага и свързването им с PIC ?
добро утро :) някои може ли да помогне ? трябва ми датчик за влага (за почва) , но всички които намерих започват от 180 лв и разбира се искат допълнителна схема , няма ли нещо да вади цифров изход с някаква разделителна способност? грешката не е от кой знае какво значение 5-8% става .

Последна промяна student на Пет Мар 23, 2007 2:00 pm, променена общо 1 път

Пет Мар 23, 2007 10:41 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
студент,
търсиш датчик да си купиш за нивата с тутуна :?: :D и ти трябва нещо по-тънко(отиди в раздел ПАЗАР)
или правиш проект но тогава защо са ти тия справки с цените ?
а и за такава величина като влага в почва, точност 5-8% си е като 0.01% . Трябва да разпилееш поне 10 датчика на 1 квадратен метър на различна дълбочина......

Датчик за по евтино може да си спретнеш като в зората на Влагомеренето с конски косъм - това е съвсем серионо!!!!!!
Малко по-несериозно -> и го омотаваш този косъм около пик-а и го включваш на CLKIN1 и CLKOUT1 и мериш зачервяването на ушите на доцента като му представиш проекта!!!! :D :D

ама ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ!!!!
модераторите може ли да турят едни правила за задаване на въпроси?
и един лек тест по правопис? ->
пример:
Въпрос1 ."Грешката не е от КОЙ знае какво значение" се пише с:
а.И
б.Й
ц.няма значение

Скоро ще има:
"ТрЕА ми задна врата за совалка - до 180 лева, цвят БЕло-Црън, да има датчик за влага ако някоИ космонафт се е неволно упущил с точност 10%, Нема значение от коИА совалка Дискъвъри, Експлорер,Чалънджър и т.н." :)

еииий петък е, стига щуротии!!!!

Пет Мар 23, 2007 12:41 pm
Профил

Мнение 
извини неграмотността ми!но писането на кирилица малко ме затруднява-тази фонетична кирилица ме бърка!коригирах се, ок?а колкото до идеята с конския косъм - стара колкото света и неприложима.и да за проект малък - може не само за тутуна!както и да е , благодаря за мнението !

Пет Мар 23, 2007 2:10 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Направи си го сам,
два метални електрода, с разстояние между тях, така ще получиш готов капацитивен датчик,
свързан във времезадващата схема на един генератор на правоъгълни импулси,
и след това с PIC-a ще мериш изменението на честотата на този генератор,
можеш да направиш и схема която да променя ШИМ-а на генератора, възможности много,
на тебе остава избора и реализацията им.

Пет Мар 23, 2007 8:23 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
За датчик за влага на почва се използва гипсово блокче, в което при отливането са заложени и два електрода. През така полученото
"съпротивление" се пропуска променлив ток и се мери тока (проводимостта). Като искаш цифрово, ще си сложиш АЦП.
Не си спомням какъв е материала за електродите, пробвай с въглени от батерийки.

Пет Мар 23, 2007 9:04 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Нещо ми се объркаха понятията. Влага в почва. Този датчик ще се опира в материала. Пораждат се следните въпроси: почвата една и съща ли е (примерно саксия с разсад) или ще се мери на произволно място. Ако е второто как ще се калибрира за проводимостта при различните почви и т.н. Да стане с капацитивен датчик не вярвам.
Я вземи изпари водата и я притегли :) (и аз да се включа в шоуто с умните предложения) :D
Успех :)
PS: Понеже с @kasparov сме постнали едновременно. Да попитам - разчита се, че гипса осигурява проникване само на влага в себе си без да допуска до електродите друго влияещо на измерването?

Пет Мар 23, 2007 9:04 pm
Профил

Мнение 
zz_stefanov написа:
... Да попитам - разчита се, че гипса осигурява проникване само на влага в себе си без да допуска до електродите друго влияещо на измерването?

то няма на какво друго да се разчита, не може почвата да е влажна а гипса сух. Естествено трябва да е заровено в почва. По интересно е да се избегнат електрохимични процеси около електродите, които да влияят на проводимостта, затова се работи с променлив ток.

Пет Мар 23, 2007 9:32 pm
Профил

Мнение 
Разбирам. С това обаче измерването трябва да е твърде бавно.
Гипса толкова добре ли ще предпази от проникване до електродите примерно на сол заедно с влагата?

Последна промяна zz_stefanov на Пет Мар 23, 2007 9:56 pm, променена общо 1 път

Пет Мар 23, 2007 9:47 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
По-простия начин е с гипсово блокче и точно с графитни електроди. Колеги, да не му се палим толкова на момчето (мале, кой го казва!?!?)! Точно такова изпълнение съм виждал и метода на измерване си е точно мерене на проводимост. Капацитивния метод не е приложим в случая, нито този с конския косъм. Макар и класика те са си за влажност на газообразна среда (въздух). Аз бих мерил действително с променлив ток, за да избягна (донякъде!) електрохимичните процеси. От само себе си се разбира, че става въпрос за статично измерване. Ако трябва да е нещо мобилно - два електрода като шишове и до 50% грешка поради различната специфична проводимост на почвите.

Пет Мар 23, 2007 9:56 pm
Профил ICQ

Мнение 
Датчикът е ясен, ама защо точно PIC? Като видя, че в заглавието пише PIC и нататък не чета. Добре, че все пак отворих и видях, че PIC в случая означвава микроконтролер, макар че няма въпрос и към него. Както и да е.
Oсновните варианти са два - гипсово блокче с всичките недостатъци на гипса и сонда с два шиша (пластини). За електроди е добре да се използва неръждаема стомана. Препоръчвам кондуктометричното измерване пред капацитетивното. Променливият ток е задължителен. Честота от няколко килохерца е пределно достатъчна. Не е ясно абслолютна влага, ли ще се мери, или относителна. Абсолютната (тегловна) достига до 15-20% (за пясък).
С относителната влажност на почва не съм имал вземане-даване (процент от пределна полска влагоемност). И в двата случая калибрирането е задължително и умопомрачително. Ако трябва да се прави както трябва 1 месец може и да не стигне. Висока точност не може да се иска - примерно 10-20% oт стойността е добро постижение. Това една много благодатна задачка, защото нещото не е с честотен изход и ще струва повече от 180 лева, ако и една торба с гипс да е 5лв. :D

Пет Мар 23, 2007 11:44 pm
Профил

Мнение 
благодаря за информацията :) тая работа с гипсовото блокче може да е интересна, но наистина си създадох проблеми с тоя проект.е ще видим на какъв край ще излезе!

Пет Мар 30, 2007 1:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Питай Syrius-B, беше писал преди време, че разработват такива.

Пет Мар 30, 2007 2:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Чувал съм, че и Intiel се борят с влаги, ама дали за почва не знам. Някой беше споменал, че имали датчици за влажност за зърно.

Пет Мар 30, 2007 3:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Dalas ( Maxim ) правят датчици за температури , влаги и кво ли не...
Разгледи им саита :)

Пон Апр 02, 2007 1:18 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]