Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Отново помощ за PAL,GAL и т.н. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Отново помощ за PAL,GAL и т.н.
Здравйте.И аз като колегата Sharky за първи път се сблъсквам с прогр. логики от сорта на PAL , GAL и т.н.
В момента съм взел един чип на Lattice , а имено GAL22V10D-25.
Четох написаното в неговата тема , но пак не ми стана ясно следното:
1. С какъв програматор и съответно софт. мога да прочета/запиша този чип.Ако ми дадте схеми на самоделки ще
е супер (за програматора разбира се:)) )
2. Някакъв най-прост пример да го програмирам ,във вид на сорс за саответния софт. и кратко обяснение кое за
какво е.
3. Брей чета,чета и ровя и не мога да разбера какво в крайна сметка е това JTAG, програматор ли ,стандарт ли.

Просто вече от много саитове съвсем се уплетох, а пък съм зле с Английския и доста се изморих ,а още не съм започнал :) и даже незнам какво точно да питам.

Абе с две думи нищо не разбирам за тез палави логики и ще ми е нужна доста изчерпателна помощ,разбиране и търпение.

Благодаря Ви предварително и разчитам на вашето компетентно мнение.

P.S. Сигурен съм , че някой ще ми предложи да взема друг модел (чип) и ще го направя ако наистина е супер невъзможно да се обуча с този.Въпреки че дадох цели 3 лева :)))))

Пет Мар 30, 2007 2:28 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
PAL и GAL - на тях съм писал на Abel,а съм ги програмирал с някакъв фабричен програматор(беше преди 4-5 години).Абела мисля че нейде го пазя-ще проверя дали все още се намира и ако го открия ще ти го пратя,но е за DOS ! Помня че имаше и някъкви примери към него ама беше отдавна

Пет Мар 30, 2007 8:15 am
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
PAL и GAL - на тях съм писал на Abel,а съм ги програмирал с някакъв фабричен програматор(беше преди 4-5 години).Абела мисля че нейде го пазя-ще проверя дали все още се намира и ако го открия ще ти го пратя,но е за DOS ! Помня че имаше и някъкви примери към него ама беше отдавна

Ще съм ти блгодарен , нищо че е под ДОС.Всяко нещо ще ми е от полза , защото е по-добре от нищо :)
А който има и програми за win , ще е супер ако ги сподели.Чакам с нетърпение , защото ми седят на масата и немога да направя нищо ,а аз през това време продалжавам да РОВЯ в нета.

Пет Мар 30, 2007 1:55 pm
Профил

Мнение 
На Lattice ISP-кабела е просто един буфер, схемата трябва да я има из нета...

Софтуера за програмиране (ISP System) e напълно безплатен.

Средaтa за писане (ABEL/VHDL) има eval версия (ISP Lever-Starter) която може да си свалиш от www.latticesemi.com, неприятното е че ограничена от време и през няколко месеца трябва да си сменяш лиценза - но според мен много по-добре отколкото да работиш под ДОС. Аз даже не знаех че и такова животно има ;-) Дълго време ползвах версия 1.00 която беше без лиценз, но съм я затрил, пък и тя поддържаше ограничен набор чипове.

Пет Мар 30, 2007 2:10 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
На Lattice ISP-кабела е просто един буфер, схемата трябва да я има из нета...

Софтуера за програмиране (ISP System) e напълно безплатен.

Средaтa за писане (ABEL/VHDL) има eval версия (ISP Lever-Starter) която може да си свалиш от www.latticesemi.com, неприятното е че ограничена от време и през няколко месеца трябва да си сменяш лиценза - но според мен много по-добре отколкото да работиш под ДОС. Аз даже не знаех че и такова животно има ;-) Дълго време ползвах .....................

Миро здравей.И в другата тема видях , че доста си писал и явно наистина знаеш за какво става въпрос , ама за съжаление за мен не е достатачно това.В тяхния саит гледам вече втори ден и не мога , да се ориентирам какво да търся и какво да свалям.Свалил съм много pdf и ispvmSystemV16.4.1.exe ,което е маи това за което и ти говориш ама знам ли (даже съм го инсталирал).Да речем че това е софта за писане на сорса ,после кажи , каде да го намеря този кабел и въобще програматора.После какво да направя , за да записша нещо елементарно на този чип , та да видя че нещо става и после леко , по-леко ще се ориентирам за синтаксиса на езика и какви са изискванията.Досега съм програмирал само микроконролери на Microchip , но това е съвсем различно .Даже мисля да се захвана малко с Atmel и C за тези микроконтролери ,но това ще е друга тема :))
Просто сега за тези ГАЛове ми трябва повечко обяснение , защото нищо ама нищо не ми е ясно , даже маи трябваше да си трая , че все пак разбирам от някакво програмиране , за да подходите към мен като към напално невеж , защото така ще ми помогнете повече.

Последна промяна HyperMadMax на Пет Мар 30, 2007 4:27 pm, променена общо 1 път

Пет Мар 30, 2007 2:54 pm
Профил

Мнение 
1) JTAG са 4/5 сигнала с които се програмират/тестват/дебъгват различни чипове - в твоя случай само ще програмираш.

2) Трябва ти кабел с който да свържеш JTAG-а на твоя чип с паралелния порт на компютъра - ето ти го кабела и описанието - http://www.pld.com.cn/lattice/lattice_cable.pdf
Надявам се че може да си го направиш само - ако ли не по-добре се откажи от хардуера ;-)

3) Трябва ти среда в която да си напишеш код и после да го компилираш, отиваш на www.latticesemi.com, цъкъш download, software и там има стъпка по стъка как да си свалиш и инсталираш ispLEVER-Starter. Не мога да ти дам пряк линк, понеже сайта иска регистрация - трябва да се регистрираш, за да може после и лиценз да си вземеш...

4) Като компилираш се получава един JED файл (може и друго, но аз това ползвам)

5) Пускаш ISPVM System - това е програмата която е free и обикновено идва с ispLEVER, но я има и като отделен доунлоад. Тая програма като я пуснеш й казваш че имаш ISP download cable на LPT и казваш да сканира. Ако всичко е наред ще открие твоето GAL-че и ще ти го покаже като устройство. После към него указваш че искаш да се program/erase/verify... и му слагаш оня JED файл от стъпка 3... Натискаш GO...

Пет Мар 30, 2007 3:44 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
HyperMadMax,
с този кабел успешно програмирам EPLD-тата на Lattice ispMACHxxx.......откъм три години насам...

Прикачени файлове:
Prog_Cable_IspLever.jpg
Prog_Cable_IspLever.jpg [ 207.98 KiB | Прегледано 2638 пъти ]

Пет Мар 30, 2007 3:46 pm
Профил

Мнение 
[quote="miro_atc"]1) JTAG са 4/5 сигнала с които се програмират/тестват/дебъгват различни чипове - в твоя случай само ще програмираш.

2) Трябва ти кабел с който да свържеш JTAG-а на твоя чип с паралелния порт на компютъра - ето ти го кабела и описанието - http://www.pld.com.cn/lattice/lattice_cable.pdf
Надявам се че може .... quote]

Първо да благодаря така наистина е по-изчерпателно и много добре ме ориентирате.Сега докато свалям ispLEVER Starter ( от който смятам да сваля засега само Primary Module , Synplify Synthesis Module и Help and User Guides Module , а FPGA Module и Precision RTL Synthesis Module си мисля че маи няма да ми трябват засега , но ако кажете и тях ще дръпна ) , разгледах кабела и ми е ясно как се прави , но на pdf na GAL22v10D не пише кой пин е TCK , TDO ,TDI , TMS , TRST , ENABLE. Пише само I/O/Q ,I и I/CLK който маи се свързва на TCK (само него маи разпознах :)) ).И ако не е много нахално даите някакво супер елементарно примерче за сорс да го напиша и да го бодна в палавото чипче (ГАЛка сладка ГАЛка :))) , вече и на хумор ме избива ) и да гледам на пиновете с осцилоскопа какво ще става .
Между другото съм направил папка в моя PC - 'Miro_Naredi' :) и в нея свалям всичко за което ми казвате :)

Пет Мар 30, 2007 6:29 pm
Профил

Мнение 
HyperMadMax написа:
на pdf na GAL22v10D не пише кой пин е TCK , TDO ,TDI , TMS , TRST , ENABLE.

не пише я! Ха сега си преименувай директорията на "sMiro_se_izlozihme" ;-)

или смени надписа на чипа на "ispGAL22v10" - аз не се занивам с галове и не помня кой какъв е, ти спомена за JTAG...

Пет Мар 30, 2007 7:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Този сайт ми се струва интересен www.fpga4fun.com - случайно попаднах на него търсейки нещо друго :)

един сайт с проекти : http://www.opencores.org/browse.cgi/by_category

Съб Мар 31, 2007 12:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
PAL и GAL - на тях съм писал на Abel...ако го открия ще ти го пратя,но е за DOS !
@Ки4о, прати го и на мене ако не ти е проблем! Благодаря!

Съб Мар 31, 2007 4:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пускам го тук,който иска да си го дръпне :)

Прикачени файлове:
ABEL.rar [214.03 KiB]
184 пъти
Съб Мар 31, 2007 5:25 pm
Профил

Мнение 
Стигнахме до задънена улица.
Засега имам схема на кабела , но никои ли не знае на кои пинове да го свържа на чипа.
НЕ МОГА да се свържа хардуерно за да продължа нататък.

Пон Апр 02, 2007 3:55 pm
Профил

Мнение 
Не разбра ли че има разлика между GAL22v10 и ispGAL22v10 ?

Няма ли isp отпред - не можеш да го програмираш с JTAG щото просто тоя чип няма JTAG и съответно няма такива изводи...

Пон Апр 02, 2007 4:04 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Не разбра ли че има разлика между GAL22v10 и ispGAL22v10 ?

Няма ли isp отпред - не можеш да го програмираш с JTAG щото просто тоя чип няма JTAG и съответно няма такива изводи...

Да видях , че има разлика от тези четири пина, но все пак и GAL ( не ispGAL) трябва да може да се програмира по някакъв начин или да се чете знам ли.А аз имам точно такъв.
Мисля че няколко пъти уточнявам какъв чип имам (даже са 5 броя).
Някой знае ли как се ПРОГРАМИРА GAL22V10 , а не ispGALxxxxxx.

КОЙ ПИН КАДЕ СЕ СВЪРЗВА ОТ ДАДЕНИТЕ МИ СХЕМИ ЗА ПРОГРАМАТОР И ПИНОВЕТЕ НА ЧИПА GAL22V10????? ,
ако въобще това е програматора за ТАЗИ ИНТЕГРАЛНА СХЕМА.

И Миро , не съм споменавал JTAG , а написах че незнам какво е това JTAG .

Пон Апр 02, 2007 6:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща