|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:58 am
| Автор |
Съобщение |
|
zax
Ранг: Популярен
|
 LCD HD44780
imam problem s towa chudo
towa chudo se okaza po slogno otkolkoto izglegda snabdih se s edno takowa s originalen chip na hitachi no uwi ne poiska da swetne ama nikak dage i podswetkata ne raboteshe. wikam dobre te ne sa skypi kupih edno takowa na Ampire / na nego pone podswetkata raboti / no otnowo nishto chetoh i tuk i tam no efekt nqma naprawil sym si probna ustanowka s 16F877 (port D) na 4 bitow interfeis + 3 te kontrolni shini + 1 za uprawlenie na podswetkata ako moge nqkoi da mi pomogne ....... / naprimer programka za koqto se znae 4e raboti az da trqbwa da q sloga che weche shte ima potrosheni moduli dotam mi pisna cqlata rabota / tiq dni shte publikuwam to4nata shema na swyrzwane
Последна промяна zax на Съб Фев 19, 2005 2:51 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Фев 19, 2005 2:39 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Ако LCD - то е ново и здраво, най-вероятно имаш някаква грешка в програмата или си изтървал нещо при инициализацията. Пусни тука сорса да го погледнем и ще ти кажа грешката.  И какъв е дисплея? колко реда/колко символа?
|
| Съб Фев 19, 2005 8:43 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
1. ПИШИ НА КИРИЛИЦА, моля!
2. тези контролери наистина се държат кофти със задклавиатурното устройство, но в почти 99% от случаите проблема не е в контролера. трудно межеш да го запалиш, но шом и подсветката не ти свети, трябва или да няма подсветка или да си обърнал куплунга.
3. имаш ли тример на напрежението Vlcd? въртя ли го?
4. В дейташита ма Хитачи времената при инициализация са много малки. увеличи ги поне до 500мс. надали те притеснява времето за инциализация. като го подкараш, ще ги намалиш експериментално.
|
| Съб Фев 19, 2005 9:01 pm |
|
 |
|
alek
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:54 am Мнения: 50 Местоположение: Null
|
На тия лсд-та в зависимост от производителя анода и катода на подсветката фабрично идват както си искат. Но отдолу на самия дисплей има едни мостчета откъдето можеш да си ги оправиш. А колкото за самия дисплей - Дедо ти Боре е прав. Времената за инициализация са КРИТИЧНО важни, особено за 4-битов интерфейс. Много добре си огледай програмата и ги увеличи много - пък като тръгне намалявай ги докато спре  . Напрежението за контраста също го ПРЕМЕРИ. Ако ползваш някаква готова програма нейните времена може да са смятани за друг кварц, така че погледни да не ти е това проблема. Общо взето не са толкова махнати тия дисплеи и веднъж като им хванеш цаката... Ако наистина не става, постни нещо като схемичка, аз ще ти постна програмка колкото и да е смешно, защото не е нищо особено, сорса де! И непременно напиши какъв е кварца!
Успех!
P.S. Слагам ти нещо дето работи на 16F877 и 20MHz кварц
|
| Нед Фев 20, 2005 9:57 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Аз до сега винаги съм проверявал бита за заетост на LCD контролера - хубавото му е, че върви винаги и то с максималната възможна скорост. Едва ли е добра идея да пълзиш бавно, защото не знаеш кога контролерът ще е готов. Конкретно този контролер не го познавам, но всички, с които съм работил дават дикиш какво става. Единственото, което трябва да се следи цикълът по шината да не е много бърз, но там става дума за по-малко от микросекунда, а не десетки микросекунди.
виж в дайташита - не може да няма бит за състояние.
|
| Нед Фев 20, 2005 1:02 pm |
|
 |
|
zax
|
 RE:
Благодаря на всички които ми отговорихте
1. Дисплея е 2 реда 16 символа ac162byily60
2. след смяната на приборчето няма проблем с подсветката
3. прикачам схемата
4. имам тример за контраста на дисплея и няма значение в кое положение се намира -- не работи
5. подозирам че имам проблем с времената
6. за Бате АЗ знам за това но не мога да чета нищо и единствения ми ваиант е да се зареждам бавно независимо колко време отива докато го пусна от там нататък мога да го доосъвършенствам доста с което очаквам да се увеличи и скороста цялата работа е да започне да работи веднъж и да знам къде ми е била грешката по възможност
 )
|
| Съб Мар 05, 2005 7:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ама точно тоя дисплей не е ли с контролер на самсунг бе . КА066 .. или както беше там .. аз позвам такива, няма никакви проблеми.
|
| Съб Мар 05, 2005 7:50 pm |
|
 |
|
zax
|
 RE: ToHi
не знам с какъв контролер е отзад има два чипа залети направо на платката и горепосоченото означение е единствено и то е залепено на единия чип напечатано на хартиика всички други означения са на резисторите и джъмперите на подсветката но си прав някъде в описанията видях това означение
но каквото и да е имам проблем не работи днес утре пак схте го боря и ще ви кажа резултата като наблегна на примера и отново времевите характеристики
|
| Съб Мар 05, 2005 11:06 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
В момента работя с един AC-204, който е също на AMPIRE.
Разгледай дейташийта на твоя АС162. При АС-204, 16 е катода, а 15 е анода на подсветката и тя консумира 280mA при 4.05V. (Последното е по данните на AMPIRE, защото моя дисплей е без подсветка.)
Най-добър контраст получавам при напрежение около +0.7V на извода контраст спрямо масата. Ако контраста не ти е настроен, може нищо да не виждаш именно заради това, а не заради софтуера.
Виж и www.ampire.com.tw
Когато купувах моя дисплей от Комет в София, продавача не можа да ми каже нищо за знаковата таблица, а има различни варианти.
Пуснах един мейл до Ampire и на другия ден ми отговориха, че моя вариант е със знакова таблица на латиница и кирилица.
Виж и
www.epemag.wimborne.co.uk/lcd1.pdf www.epemag.wimborne.co.uk/lcd1.pdf
Пробвах предложената схема и направих описаните експерименти.
Докато не настоих контраста имах чувството, че нещо съм объркал.
Успех!
|
| Нед Мар 06, 2005 10:25 am |
|
 |
|
zax
|
 re:
вярно помислих за проблема с контраста и въртях тримера но ефекта не беше обнадеждаващ
Саита на Ampire не е особено добър и повечето работи дето ги смъкнах не се четат затова се ориентирах към: http://www.computronics.com.au/ampire/character/ тук описанията са по стари но все пак не са много различни от новите в частта си за софтуера а и според мен като цяло са по добри
продължавам с опитите
колкото до подсветката тя вече отдавна работи и наи вероятно на стария е нямало такава
анода и катода са концерт по желание с допълнителните джъмпери 
|
| Нед Мар 06, 2005 9:23 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Ми бъркаш някъде по портовете бе човек...внимавай, да не си закачил нещо на RA4...отворен колектор...Направи си някоя тест-програмка да сменя състоянието на крачетата, които ползваш за LCD-то...вържи им по един LED...абе експериментирай...няма нищо сложно, тия дисплей палят от раз.
|
| Пон Мар 07, 2005 3:15 pm |
|
 |
|
zax
|
 Към всички :-))
Справих се с проблема  ))))
от снощи моя прословут LCD дисплей работи
публикувам схемата която съм ползвал и софтуера
грешки които съм допуснал за да не работи:
1. неправилна работа с пина за контраст
2. неправилно ползване на пина Е, играещ роля на тактуване
3. не изчакване на времената необходими за правилно приемане на възприемане на командата от контролера при работа с Е
4. препоръка при пускане на такъв дисплей винаги да е вкл ДИСПЛЕЯ, КУРСОРА, МИГАНЕТО НА КУРСОРА чрез съответната инструкция така винаги има информация която да се покаже (курсора ще мига) след това моге да изведете каквото ви я необходимо а при донастройката ще изключите курсора при нужда важното е че сте сигурни в правилната инициализация необходима за по натаъшното извеждане на данни от дисплея по време на мигането на курсора може да се настрои контраста
|
| Пон Мар 07, 2005 7:06 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами браво!
това е било. нов драйвер за задклавитурно устройство помага в повечето случай.
|
| Пон Мар 07, 2005 9:10 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
zax, разгледах програмата ти и понеже все още не мога да се справя с моето LCD АС-204 имам въпроси.
При инициализацията на LCD-то (след закъснението от 15ms) изпращаш команда 0х30 три пъти (през 5ms и 100us). Командата 0х30 активира 8-битов трансфер на данни, едноредов дисплей и знак 5х7.
Едва след още 5ms активираш 4-битовия интерфейс. Това защо го правиш. Има ли някаква причина.
Днес се побърках с този дисплей!
Изпращам му команди 0х38 и 0х0F, след което го пускам да си изпише знаковата таблица, а той умника започва с непозната за мен танцова стъпка (по реда на символите от адрес 00 до FF) - изобразява първи и втори, а след това 3, 4, 3 , 4, 5, 6, 7, 8, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 11, 12, и т.н.
Ако имаш възможност, драсни съвсем накратко алгоритъма на инициализиране.
|
| Вто Мар 08, 2005 6:30 pm |
|
 |
|
zax
|
ами я погледни hd44780-AppNote.pdf по него съм правил инициализацията има и пример които може да помогне но е на С и ще е нужно да проследиш и пренапишеш функциите ако искаш да работиш под асемблер
до първите 5мS всичко е по дефиниция и го поставям да работи като 8 битов интерфейс а чак след като се инициализира му указвам че има 4 битов интерфейс и започвам да работя с 4 битов
не ми е ясно как искаш да изведеш тази таблица дали има инструкция за това (такава досега не съм видял) или правиш цикъл 0 - 255
ако има инструкция не знам но ако си направил цикъл има значение как разбираш дали е приключило LCD аз го правя с 2 mS преди всеки запис т.е. за да съм сигурен че пратената инструкция е приета чакам 2 mS (и кода така е по къс) и подавам нова но ако проверяваш BF може да не успява със всичко имах такъв проблем като направих функция за проверка на BF винаги изядаше първия символ ама винаги каквото и да напишех затова минах на по простия ваирант  това се сещам в момента ако ми доиде друго викам ... но наистина е много странна стъпката о а може и да не се приема командата правилно да се разбира като грешка и да се повтаря автоматично и това да се повтаря на 4 предадени символа след което да започва отново а и е добре да увеличиш тези 2ms да речем на 4 за по сигурно и после да ги смъкнеш експериментално аз бях на 4 и като смъкнах на 1 вместо това дето исках показваше по 1-2 букви и то съвсем не това дето трябхваше работата се оправи едва когато скочих на 2 затова ти предлагам да използаш време за да си сигурен че LCD е свършило зададената инструкция
|
| Вто Мар 08, 2005 7:28 pm |
|
|