|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:34 am
Използване на указатели в С
| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Явно нещо не съм обяснил както трябва-Имам 2 масива с еднаква размерност.Върху елементите на първия правя някакви математически операции и в последствие копирам масив1 в масив2.Математическите операции са без значение,интересуваше ме работата с поинтери и адресирането(достъпа) до всеки елемент от масива.Аз пиша на асемблер и сега преминавам на С и се уча,та за това питам.
#include <18F448.H>
#include <stdio.h>
#include <math.h>
#include <stddef.h>
#fuses HS,NOWDT,NOPROTECT,NOLVP
#use delay(clock=10000000)
struct period { int data [7];}m;
struct period *p;
struct period1 { int data1 [7];}n;
struct period1 *q;
int i,j;
int t,r;
int value_1;
void main() {
value_1=0x3F;
p=&m;
q=&n;
j=((int)(value_1/0x09));
(*p).data[0]=j;
for(i>=1;i<8;i++){
(*p).data[i]=(((*p--).data[i-1])+j);
(*p++);
};
{
int i; // локална променлива
i=0;
for(i>=0;i<8;i++){
((*q).data1[i])=((*p).data[i]);
};
};
}
Това снощи го съчиних и за сега ми върши работа.Ако някой нейде види че правя грешка- да ме поправи,щото може и да греша.
Благодаря на всички за коментарите,но съм сигурен че ще възникнат и нови въпроси 
|
| Нед Апр 01, 2007 9:24 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
това с (*p) много грозно. Когато от указател към структура или клас искаш да оперираш с някой от членовете ползвай си -> за тази цел по прегледно е.
вярно че когато не си сигурен е по добре да слагаш скоби и явни преобразувания но не трябва да се прекалява защото кода става труден за четене.
Типа на резултата от един израз се определя от първия член в израза. В случая от value_1 което си е int.
Но и float да беше компилатора щеше да си направи неявното преобразуване без забележки.
|
| Нед Апр 01, 2007 9:52 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
добре де Kи4о, ама ЗАЩО за богa пишеш така???????
откакто се знам се изписа по този начин.....
for(i = 0; i < 8;i++ )
защо ти е това i >= 0 айде сега кажи?!?  ....може би имаш в предвид нещо ама, ама със сигурност сега се учиш да пишеш на С............. нещо не е у ред постановката.....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Апр 01, 2007 11:56 am |
|
 |
|
danov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Ное 16, 2004 4:43 pm Мнения: 85 Местоположение: София
|
Доста объркани сметки за разбиране:
това е добре, първия елемент от масива става равен на j Това ... е странно. По принцип конструкцията на for е: for (инициализация ; условие -> до кога ще се върти цикъла; какво ще се прави на всяко завъртане на цикъка) при теб: инициализация е: i>=1 -> това е израз, който връща 0 или 1 в зависимост от стойноста на i, но не променя стойноста на i. сложен на това място няма никакъв смисъл. Предполагам, че искаш да напишеш i=1; условие: i<8 -> цикъла ще се върти докато i е по-малко от 8, което е грешно, защото ще адресираш и p->data[7], а за него не си заделил памет. имаш само p->data[0...6]. По-вярно е i<7 Това вече е доста нечетимо (като идея) и грешно като записване. Ако го пуснеш на gcc -Wall ми казва: warning: operation on `p' may be undefined Операциите ++ и -- са коварни. Трябва да се запознаеш добре преди да ги ползваш. Предполагам, че искаш да напишеш: (*p).нещоси може да се запише като p->нещоси, но това вече го казаха. Тук може да го напишеш само: и ще прави същото, но ... p ще сочи след операцията към незаделена памет. Копирането бих го направил така (за for-а важат същите забележки):
|
| Нед Апр 01, 2007 12:24 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@danov,мисля че не бъркам в следното :
масива е с 8 елемента:0,1,2,3,4,5,6,7.Ако сложа ограничението до 6 (на практика 7 елемент от масива),тогава как ще адресирам 8-мия елемент ?Че правя грешки-правя,коригирам си грешките и се уча
|
| Нед Апр 01, 2007 1:18 pm |
|
 |
|
danov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Ное 16, 2004 4:43 pm Мнения: 85 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Ки4о написа: @danov,мисля че не бъркам в следното : масива е с 8 елемента:0,1,2,3,4,5,6,7.Ако сложа ограничението до 6 (на практика 7 елемент от масива),тогава как ще адресирам 8-мия елемент ?Че правя грешки-правя,коригирам си грешките и се уча |  |  |  |  |
Това е дефиниция на масив със 7 елемента: 0,1,2,3,4,5,6 Ако искаш да има 8, то го напиши:
При дефиниране на масиви се пише не последния индекс, а броя елементи. И се адресира от 0 до n-1.
|
| Нед Апр 01, 2007 1:40 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Кичо,
for (i = 0; i < 8; i++)
{
}
for (i = 0; i <=7; i++ )
{
}
при двата случая израза в скобите е истина за i = [0..7]
демек
квото си изписал във фор цикъла и го индексираш с променлива "i" ще се индексира със стойности от 0 до 7 включително  и после ще излезеш от фор цикъла ..........................................................
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Апр 01, 2007 1:57 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
И избягвай като начинаещ да пишеш сложни изрази. Трудни са за четене и обикновенно са източник на грешки.
Тук добре са описани станрартните C библиотеки. Свиквай да ги ползваш. Няма смисъл да пишеш вече написан код.
http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/
става така
Kато разбира се трябва да инклуднеш библиотеката в която е дефиниран memcpy().
За конкретния компилатор и процесор си отваряш съответния фаил в случая string.h и гледаш как точно е дефинирана съответната стандартна функция. За процесорите които нямат единно адресно пространсто обикновенно са предоставени няколко варианта за работа с различни варианти на параметрите. Но е добре да свикваш да си ползваш стандартните библиотеки.
За начло прочети описанието на:
cmath (math.h)
cstdio (stdio.h)
cstdlib (stdlib.h)
cstring (string.h)
ctime (time.h)
|
| Нед Апр 01, 2007 2:07 pm |
|
 |
|
HCL
|
В някои ситуации не може да се разчита на компилатора. С КЕИЛ-а имах следния проблем. Кода беше нещо от сорта: И докато не го смених на
омазваше нещата.
|
| Нед Апр 01, 2007 2:17 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
преполагам че е имало конкретна причина за да е така.
в първия случай резултата от операцията в скобите е int след което умножаваш по int value. а в втория резултата си е unsigned long. Така че имаш принципна разлика между 2 та записа.
|
| Нед Апр 01, 2007 2:31 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Никола,благодаря за съвета.Въпроса който възниква в момента е следния-използвах функцията memcpy,без да съм инклуднал string.h,ползвам само stdio.h,math.h и се получи.Възможно ли е една функция да е в няколко библиотеки ?
|
| Нед Апр 01, 2007 2:51 pm |
|
 |
|
HCL
|
Моя грешка, стойността беше 625Е3, a нe 25E3. И резултата не прехвьрляше 32-тo бита на unsigned long.
Обаче сега като го тествах вкьщи и двата варианта дават един и сьщ, коректен код на Асемблер. Нещо не си спомням значи. Утре ще видя точно как стояха нещата, бях си коментирал проблема, и ще пиша. В момента бьркам нещо 
|
| Нед Апр 01, 2007 2:58 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
някои компилатори си инклудват стандартните библиотеки по подразбиране. Може такъв да се случая. Няма начин да е дефинирана в 2 библиотеки. Пък като се съмняваш отваряш си съответния h и гледаш.
|
| Нед Апр 01, 2007 3:27 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Като гледам става въпрос за CCS - там нещата с инклудовете и вградените библиотеки е много откачена - специално това с memcpy преди време ми правеше проблеми, без да инклудвам string.h се компилира кода и работи, с инклудването на тоя хедър се компилира нещо съвсем различно (съдя по листинга), но пак работи. Освен това в много от .h файловете предоставени от CCS компилатора ми дава грешка (обикновено, че функцията която е описана там не може да бъде намерена от линкера)...взех много да се мръщя на тоя компилатор, ползвам го само за малки проектчета под 8K FLASH. В един проект имах доста такива манипулации на памет, работа със стрингове, беше за 18F452, работеше що годе добре, реших да ъпдейтна CCS с по-нова версия и просто се изумих какви глупости имаше в листинга...реших си проблема с Hi-Tech
|
| Нед Апр 01, 2007 6:16 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@Predator_MF,кое ти е правило по-малко проблеми CCS или HiTech?Да питам дорде съм в началото.Някъде беше писано из форума повече за двете среди но не мога да го открия.Хванах CCS -понеже имам впечатлението,че повечето от членовете на форума (които пишат за ПИК) ползват този компилатор ,та ако имам нещо да питам - ще има нялой да отговори 
|
| Нед Апр 01, 2007 7:44 pm |
|
|