Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
VPGA vs. uControlers? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
Четейки и разсъждавайки за мойте приложения най добре да си карам на микроКонтролерчета и където ми трябва повече мощ и ТСП/ИП АТ91САМхххх

Мерси на всички за мненията и препоръките, след време ще почна да питам за Ат91САМ :D

Чет Мар 29, 2007 4:22 pm
Профил

Мнение 
MYXATA написа:
ако мога да вметна малко в тезата на miro_atc, :)
...
ако си имаш някаква идея някаква джаджа (драйвер за LCD,интерфейс RS232/485, таймер/брояч,памети и т.н.) и си я разпишеш на едно листче и успееш да я сведеш до базови модули( входно/изходни буфери,броячи,регистри,шинни буфери,,суматори, и т.н) то можеш да го имплементираш в някаква програмируема логика:!: на теория:)...
тогава това чудо дето си го направил може да работи страхотно, бързо и надеждно, защото си направил нещо като dedicated device, т..е изпълнява си алгоритъма и не си губи време с обслужване на други процеси и прекъсвания...

абе за малки проектчета без финансиране смисъла за програмируемата логика над CPLD де, е повече академичен и за вътрешен гъдел, отколкото друг :)

Четейки пак този коментар точно този аспект ми харесва най много и така обичам да конструирам устройствата, въпреки че се е един вид връщане в ерата на ТТЛ(примерно) , но пък човек като натрупа опит и готови софтуерни модулчета, вече ще ги използва на готово и дизайна ще става бързо и устройството ще работи много надеждно, не че с микро-Контролерите неможе да се постигне надежност, но горният начин на мислене ми харесва и блазни, но практично погледнато за малки серии от устройства където няма нужда от предимствата на CPLD и FPGA (високо бързодействие) по добре по утпкания и изпитания метод.

Но от друга страна за устройства следящи паралелно бързи процеси, ненаблягащи на юзер интерфейса, с много входове и изходи управляващи някакви крайни стъпала май има смисъл ....

Леко по леко почна да ми се изяснява!

:)

Чет Мар 29, 2007 4:36 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
PeterPANр
въобще не е връщане в ерата на ттл-ките!!!!!
това да използваш езици от високо ниво въобще не те оправдава да не знаеш как работят нещата.

а иначе www.actel.com там има и програмируема логика с аналогови елементи !!! прочети и виж

Чет Мар 29, 2007 6:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако си тьрсиш упльтнител на свободно време не е лоша идея да се обьрнеш кьм µC-и и CPLD-та. Имаш огромно поле за изява. А и толкова лесно няма да им стигнеш границите. Давам ти един пример c µC на Siemens:
Цитат:
High performance 32-bit super-scalar TriCore™ V1.3 CPU with 4 stage pipeline
- Superior real-time performance
- Strong bit handling
- Fully integrated DSP capabilities
- Single precision floating point unit (FPU)
- 150 MHz at full automotive temperature range

32-bit Peripheral Control Processor (PCP2)

- 2 MByte embedded program flash with ECC
- 128 KByte data flash for scalable 16 KByte EEPROM emulation
- 192 KByte on-chip SRAM
- 16 KByte instruction cache

FPGA-то е сьздадено с цел да могат ASIC дизайнерите да си правят прототипи и това го прави малко по-особена материя. А и задачите изискващи нещо повече от CPLD и µC са специфични.
Не че не можеш да решаваш по-скромни проблеми с FPGA, вьпросьт е дали има смисьл. Както по-горе писаха FPGA-тата не са нито евтини, нито имат малка консумация. Две точки, които като изключим бьрзодействието май са решаващи в повечето embedded проекти.

Чет Мар 29, 2007 9:19 pm
Профил WWW

Мнение 
Почетох малко в сайта на Xilinx и явно целта на F-PGA не е да се замени uКонтролера, въпреки че има възможност за имплементиране на CPU, или поне в класическия случай на използване на CPU ценово няма да е издъжано, но явно за да се минимизира периферията при по сложни системи всичко останало където трябва и бърза обработка може да се набута в F_PGA-то , мултиплексори, демултиплексори, суматори, бързи броячи делители, адресни дешифратори и т.н..

Не ми стана ясно, може ли да се имплементира някаква аналогова част усилватели, предусилватели и т.н...

Програмитането през ISE софтуерът ли се осъществява и ако си направя сма едно китче за експерименти с някакво FPGA/CPLD само преходник, RS232/TTL ли ще ми е достатъчен за програмиране, и за дебъгване и симулиране как стоят нещата.

Дайте линк към някоя схемка за JTAG за FPGA/CPLD на Xilinx

Пон Апр 02, 2007 9:13 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
PeterPAN написа:
...Почетох малко в сайта на Xilinx и явно ...................

че малко си прочел си личи......ама малко:!:

за актел чете ли?
там ти е отговора(частичния) за аналогови модули в програмируема логика.

и матриците не са с главна цел да заменят процесорите:!:
а използваш FPGA за ембедед приложения това ти позволява мултиплатформеност и реконфигурируемост на дизайна:!:, ако няма да променяш динамично платформата и периферията на дизайна, процесор имплементиран на фпга не ти трябва...
а ако ги ползваш за"висш пилотаж" - видеоускорители, радари,навигационни системи и т.н. -> нямат аналог трябва да ги ползваш...

кабела ти го показа ДедоБоре,можеш да си го направиш лесно с начални познания по електроника.

и стига си подпитвал моля те:!:
ако имаш конкретна идея сподели я с нас да ти помогнем да я реализираш....,
но ти почна от лцд дисплей и температурен датчик....сега питаш вече малко по подруг начин... разработваш ли нещо или кво?

Пон Апр 02, 2007 10:45 am
Профил

Мнение 
Не съм решил да правя нещо конкретно, искам да съм в час с времето, та затова питам, досега повечето ми проекти са базирани на микроконтролери и мисленето ми е по този начин, също така се занимавам и интернет базирано програмиране, та всичко ми е интересно. Стана ми интересно за логиките а досега не съм ги използвал, та търся разумен начин да ги имплементирам в мой проект и се чудя мога ли да им намеря добро приложение, за сега мисленето ми е процесорно ориентирано а VHDL ми е интересен и искам да имам малко опит и в това направление. А както писах по нагоре блазни ме идеята да имам една среда за разработка имам предвид матрица(FPGA) на която да правя всичко, лесно да имплементирам бърза логика, да имам ЦПУ, да мога да вграждам аналогови елементи и т.н.. това което ми допада е Веритекс серията но тя не е от най евтините и не си струва , Видях че за да си имплементирам процесор в матрица ми трябва чип с цена ололо 20$ и повече и ще ми останат малко ресурси, така че за сега няй ми е оправдано използване на някакъв процесор в разширен режим и в матрицата да си имплементирам разни адресни дешифратори, логики по управление на шините, периферия, филтриране на сигналите и т.н...

Нямам опит в тази сфера и затова питам да си изясня нещата.

А ето конкретно питане за което мода си позволя средства и време да го реализирам (но не много време) и да си изплатя една развона среда за Spartan 3 но явно и на алтера нещата ще трябва да прочета......

Имам проект който съм правил с uContr и примерно имам поръчка за 40бр.
Съвсем прост бояч, стойноста до която да брои да се задава от клавиатура с 2 клявиша които имат функции( +,-, CLR, STOP, Programirane) броенето да става по външен вход, след достигане до зададената стойност се задейства изходен сигнал (контактор) по входния сигнал има много шумове които трябва да се филтрират. Съвсем проста задачка решаването на която ми с микро контролер хардуер + Софтуер Ђ+ Платки ми е отнело около 2дена яко бачкане, и съм ги поръал да ги асемблират...

Та съм готов да отделя седмица за тази проста задача и да си поиграя с някое CPLD за около 10лв. примерно ако може да реша тази задача по този начин, искам да ползвам от предишния проект, понеже там всичко е готово 7сегм. индикация и клавиатурката понеже са на едино отделно модулче което се включва в платката с ЦПУ -то

Като искам да добавя някои екстри Да програмирам по 485 боячите, да следя състоянието им и т.н.. колко време е работил всеки брояч колко време е спирал(има финкция за стоп вход пак от зашумена верига)

Цялата тази задача мога да я направя и с ТТЛ ки но с ЦПУ е много лесно и се чудя използвайки CPLD едва ли ще падне и много цената но опита си струва все пак а ми е и интересна възможността за вграждане на TCPIP стек и т.н...

Пон Апр 02, 2007 11:44 am
Профил

Мнение 
Просто си търся реален проект с който да натрупам и опит в FPGA/CPLD

Пон Апр 02, 2007 11:47 am
Профил

Мнение 
Дайте линк за кабелче, Please :)

Пон Апр 02, 2007 12:03 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... d&start=15

Пон Апр 02, 2007 12:24 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Почвам да чета и от сайта на Актел, дайте малко жокери като за начинаещ в тази област ...

Пон Апр 02, 2007 3:03 pm
Профил

Мнение 
Баси, тотално се оплетох 8O

Светнете ме в какъв най евтин FPGA мога да си имплементирам някакво CPU, и предполагам че мога да си го конфигурирам с колко И/О порта да бъде, така че да мога да го използвам максимално оптимално

Пон Апр 02, 2007 3:34 pm
Профил

Мнение 
Да актел имат супер матрици но и цените са им супер, явно като за начало ще се спра на Xilinx пък в краен случай дядо мраз може да пдрани с един кит за Спартан-3

Пон Апр 02, 2007 3:45 pm
Профил

Мнение 
До какви изводи стигнах!

На първо време мога да използвам ЦПЛД по следният нацин 1CPU в разширен режим, към него свързана периферия SRAM, FLASH, CompaktFlash или MMC памет, АЦП, ЦАП и всякаква периферия в CPLD то да си конфигурирам Адресни дешифратори и т.н... Логика, ИО портове колкото ми трябват, филтри незм още дали може и т.н.. входовет от сензори, броячи таймери и т.н... и да си напрявя някакво ядро което да мога да рзширявам според нуждите,...

А Висшия пилотаж ще го оставя за по нататък...

На прав път ли съм?

Предполагам че горните съждения ще намалят значително външните елементи и сложността на PCB -то?

Пон Апр 02, 2007 3:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
петърпан,
платката едвали ще е проста, ако наслагаш всичко това дето го изписа :)

иначе си на прав път -това му се вика "glue logic" ->имаш си цпу и други чипове и цплд-то е спойката между тях. всякакви гейтове,компаратори, дешифратори, делители на честота, броячи и друга логика дето можеш да се сетиш..
... като станеш по-advanced може и към интерфейсите(UART,SPI,I2C) да пристъпиш...

Ама засега:
1.купуваш си едно CPLD
2.лепиш некъв breathboаrding(жици отсекъде) ->CPLDто,захранване,JTAG интерфейс,светодиоди, некви клоци, щракалки
3.дръпваш си от www.xilinx.com свободния webpack и почваш...
може и да не е xilinx .... фирми много..

Пон Апр 02, 2007 4:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща