Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
въпросче относно 4013 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение въпросче относно 4013
Здравейте искам да ви питам нещо защото не ми е ясно и предполагам, че тук можете да ми помогнете.
Ето за какво става дума:

Идеята на атачнатата схема е следната: При натискане на някое от копчетата да се задейства съответното реле. Ако се натисне друго копче да се спре задействаното реле и да се задейства това реле което отговаря на копчето.

Имам 2 въпроса. Първо схемата коректно направена ли е и второ какво се случва когато се пусни схемата?
Искам като се пусне да не се задейства нищо. Трябва ли да се сложи нещо на резет пиновете което при пускане да нулира за всеки случай схемата?

Благодаря Ви предварително ;)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Схемата
4013.pdf [69.02 KiB]
215 пъти
Пон Апр 02, 2007 10:51 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Трябва си начално установяване, това се подразбира от самосебе си.
Както си го направил ще работи, но след включване на захранването ще съществува неопределеност в началното състояние.
Може да се направи само с четири диода, по съвсем друг начин, така не използваш напълно възможностите на Де-тригера - ползваш го като глупав еРеС-тригер!
А може и тъпо да се забие там един 12ф506 и да се съкратят разходите със 75% и мястото със 90%.
А може и брутално да сложиш един изостат (мисля, че така се казваха тези клавиши) дето по механичен начин ще ти свърши същото.
А може да разделиш бирата с някой, който ще ти го барне за 5 минути и няма да си занимаваш главата с превишаващи ресурсите ти задачи. ;)

Вто Апр 03, 2007 9:24 am
Профил ICQ

Мнение 
evc благодаря ти за отговора.

Погледнато реално един 12ф излиза по-скъпо от 12 диода (поне на първа преценка без да гледам цените)
Това което ще правя е 1 бройка и не е толкова важно дали ще се намали цената с 1 лев например.
Също така съм скаран с микроконтролерите.

нека да те попитам как да се предпазя точно от тази неопределеност при пускането. Трябва да има някакво елементарно схемно решение.
А как да го направя само с 4 диода ? :?

Мерси много

Вто Апр 03, 2007 10:01 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Направи си една верига за времезакъснение с RC, както се сещаш при включване на захранването преди да се е заредил кондензатора ще имаш едно ниво, след като се зареди ще имаш друго, не погледнах схемичката ти, но мисля че и сам ще се сетиш къде да я включиш :)

Вто Апр 03, 2007 11:58 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
На пръв поглед бих те посъветвал да свържеш всеки RST пин от схемата ти през кондензатор 470 нано към VCC. Ако не стане с този кондензатор пробвай с 1 микро.

Вто Апр 03, 2007 12:49 pm
Профил

Мнение 
asp добра идея. Мерси много. За момента схемата придоби следната визия ;)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Схемата ;)
4013a.pdf [70.43 KiB]
204 пъти
Вто Апр 03, 2007 1:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
nikifena написа:
...
Погледнато реално един 12ф излиза по-скъпо от 12 диода (поне на първа преценка без да гледам цените)
...
нека да те попитам как да се предпазя точно от тази неопределеност при пускането. Трябва да има някакво елементарно схемно решение.
А как да го направя само с 4 диода ? :? ...

Въобще не е реално, погледни цените тук. Но в твоя случай ще трябва да прибавиш към цената на микроконтролера и цената на бирата за програмиста. Впрочем аз бих го направил даже с ПИК10Ф200 - още по-бюджетно решение. Варианта четири диода прикрепям. Теоретично има възможност да се натиснат два(или повече) бутона едновременно, но на практика фронта, по който се зарежда регистъра е на такова разстояние от фронта на данните, че няма шанс. Успехи!

П.П. В никакъв случай повече от 10нано фарада не слагай в ресет веригата! Има да се чудиш после, защо не ти "помни схемата". Ако си останеш на твоя вариант, трябва или четири кондинзатора, или още четири диода, за развързване на ресет входовете.

Прикачени файлове:
Паралелен регистър.pdf [16.58 KiB]
231 пъти

Вто Апр 03, 2007 1:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря ти evc. На теория наистина би трябвало да могат да се натиснат и да задържат 2 копчета, но на практика е невъзможно. А и за момента ме устройва така както е..

Наистина твоята версия е доста по-културно направена от тази която дадох аз ;)

Вто Апр 03, 2007 3:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]