|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:17 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Сравнение на соларни панели (Моно, Поли, Thin Film)
| Автор |
Съобщение |
|
satanasov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 3:10 pm Мнения: 47 Местоположение: София
|
 Сравнение на соларни панели (Моно, Поли, Thin Film)
Здравейте!
Иска ми се да обсъдим (със желаещите) кой тип (като технология) соларни панели са най-добри (КПД, живот, капризност, стабилност и т.н.)!
Аз съм използвал 25 броя соларни панели на "SunSet Solar" с мощност 5W, монокристални! Според спецификациите при 100 mW/cm2 този панел би трябвало да дава около 320 mA но за 1 година, дори и в най-слънчевите летни дни, така и не съм ги видял да дават повече от 250-270 mA, което си е далеч от 320! Освен това дори при най-малкото засенчване на едно ъгълче на панела, тока пада драстично, та за това се наложи вместо един 10W панел да ползвам два по 5W паралелно, така че поне единия да работи докато другия е "неразположен"  !
Някой има ли подобни наблюдения!
Моля ви да споделите ваши наблюдения за всякакви солари (и като технология и като производител) които сте ползвали!
Сега ми се налага да инсталирам още около 60 солара и затова пускам тази тема за да разберем какво е за предпочитане!
Благодаря за вниманието!
_________________ Практиката започва там, където теорията свършва!
|
| Нед Апр 01, 2007 12:45 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Поне 90% от претъпкания със соларни панели пазар са пълни боклуци.
Подозирам, че не е виновна технологията, а търговците.
Колкото пъти съм купвал от каталог, съм се дънил.
Затова, от години се отказах да ползвам сол. панели.
Преди 10-тина години купих едни много недодялани като изпълнение (външен вид), Ботевградски, кристален силиций. Работеха страхотно.
На лунна светлина, 15 ватов ми захранваше до ярко светене ГДРейски светодиод (30-40 мА)
След време купих известно количество т.нар Аморфен силиций - или тънко-слойни. на тях пишеше че са USA.
Даваха ток (и напрежение на празен ход - без товар), само при ярко слънце, и пряко греене.
Малко да се засенчи - и край. Пада напрежението и ток никакъв.
След време си играх с едни малки пластинки, 6-7 кв.см, също аморфни - жълти някакви. Идеална чувствителност и добър ток, дори при разсеяна светлина.
Затова казвам - просто пазара е зарит с боклуци, и не купувай нищо, преди да го тестваш лично. Не се сещам за друго, освен да връщаш стоката, за неотговаряне на спецификациите. Колкото и да е трудно, при доставка с поръчка.
|
| Нед Апр 01, 2007 2:13 pm |
|
 |
|
satanasov
|
Другото, което забелязах ( и ме изненада ), е че при преминаване на облак в сравнително слънчев ден (т.е. непряко слънцегреене) тока пада на 50 - 60 mA! Това от своя страна ме кара да мисля, че параметъра ток при определена мощност на слънцегреенето не е никак показателен... явно е важно да се види цялата характеристика на този параметър, а не само при 1000 W/m2! А в моите спецификации е публикувана само тази стойност!
Някой има ли идея как изглежда тази характеристика и до колко тя зависи от производителя и технологията!
@Syrius-B тоя номер с връщането ми мина през главата щото разпределението на мощността се издъни тотално с тези 20% по-малък ток, но куриоза  е, че вместо да ги върна (поради липса на време и алтернатива) купих освен първите 12 още 13 за да преборя проблема със липса на мощност и засенчване! Какво ще кажеш за този бизнес подход на производителите  ! Между другото в България се оказа много сериозен проблем да си купиш соларни панели, та камоли да избираш!
|
| Нед Апр 01, 2007 5:42 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ами потърси тези от Ботевград.
Дочух, преди време, че ги е купла някаква западна фирма и бичат само експорт.
Може да са си оправили и външния вид
Нямам спомен за името на фирмата, пък и то едва ли е същото
|
| Нед Апр 01, 2007 6:29 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
|
| Нед Апр 01, 2007 10:20 pm |
|
 |
|
satanasov
|
Благодаря @kasparov! Абсолютно точно такова нещо търсех!
Темата остава отворена за практически впечатления!
|
| Нед Апр 01, 2007 10:25 pm |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
@satanasov браво за интерсната ще се радвам дискутираме.
Една подобна дискусия започна в една друга тема: http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=3917,
там съм изложил някои мнения. Относно отделните технологии, монокристалните са с най-голямо кпд и живот, повечето производители дават 25 години, на другия полюс е аморфния силиций или така наречениte thin-film, предимството на тях е че технологията е евтина. Но оставям теоритичните постановки, проблемите които поставяш смятам че са неизбежни и са част от принципа на работа на самите панели. Естествено че мощността която се дава от производителя е за идеални условия, а на практика панелите работят при реални  Има много фактори, които влияят: ъгъл на падене на слънчевите лъчи, прозрачност на атмосферта, облаци. Смятам че частичното засенчването е проблем, който може да бъде решен чрез подходящо разпологане на панела. Отделните елемнети в един панел са вързани последователно, така че ако дори един от тях бъде засечен, ефективността на целия панел се срива. Като се вземат всички фактори предвид ефективната мощност на един панел е по-малка от максималната. Сега накратко за панелите с които аз съм се сблъсквал:
1. Руски -5W, монокристален силиций, малко сделан, алуминиева рамка -за съжеление вече недоставяеми, тъй като фирма Микрон от Варна е престанала да ги внася. Предимство е сравнително компактния размер спрямо thin film панелите. Имам останала една бройка, така че мога да направя тестове за сравнение
2. Немски SCHOTT solar, 5W, thin-film, доста добро изпълнение, 10 год. гаранция за мощността- тях ги ползвам в момента.
Аз лично съм доволен от соларните панели като технология, за момента ми върши добра работа като алтернативен източник на енергия. Смятам обаче нещата не зависят толкова от типа на панела, а от правилната оценка на цялата система: консуматор-акумулатор-панел
|
| Пон Апр 02, 2007 12:52 am |
|
 |
|
satanasov
|
Истината е, че преди да купя споменатите панели на "SunSet Solar" нямах и капчица опит и предполагах, че панела е група паралелно свързани последователни вериги от елементи, така че да се постигне желаната мощност и напрежение, ама...  о изненада! Така че с два солара се оправи проблема със засенчването!
@ypauns много ще съм ти благодарен, ако опиташ да измериш на един панел SCHOTT Solar тока накъсо при облачно време и при ясно слънчево време (разбира се ако ти се занимава) и ми кажеш колко е!
|
| Пон Апр 02, 2007 8:32 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
satanasov,
60 солара не е малко, на теб каква мощност ти трябва реално? Щото ако е 5 вата, това са 1-2 клетки само. И ако се намери икономично решение ефекта ще е доста осезателен. Цени от рода 40 евро за панел 5 W ми се струват високи.
Погледни в сайта на sunpowercorp.com , те произвеждат слънчеви клетки А300, с много висок КПД - 21%, 3W едната, 125х125 мм, различното при тях е че изводите за запояване са само от задната страна, няма нужда от тоководеща мрежа на лицевата страна. За цената нямам точна оферта но би трябвало да е около 4$ на ват .
|
| Вто Апр 03, 2007 9:25 pm |
|
 |
|
satanasov
|
Благодаря ти @kasparov! Това, което си предложил изглежда супер привлекателно отвсякъде... ще го разгледам утре.. сега едва гледам!
Необходима ми е мощност от порядъка на 10 - 12 W!
Ти ползвал ли си от тези клетки на практика...
|
| Вто Апр 03, 2007 10:53 pm |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
satanasov, като ми остане малко време ще направя нови замервания, мерил съм при доста облачен ден, тока на късо беше около 20мА, за 5W панел. Вярно е че цените на малките панели са високи, но те са за специфични приложения и пазара им не голям. Според мен цени от 4-5$/W са валидни при големите панели, незная дали фирмата която е псочил kasparov би продавала само елементите при това на дребно. Иначе идеята е добра би могъл да си направиш конфигурация по твой избор. Остава обаче изработката на механичната конструкция, което не е съвсем тривиална задача, но може би при 60 броя наистина да си струва.
|
| Вто Апр 03, 2007 11:50 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|