|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:39 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|
ICD2 + int MCLR + int RC oscillator
| Автор |
Съобщение |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
 ICD2 + int MCLR + int RC oscillator
Един въпрос към колегите с ICD2
Когато се опитам да прогамирам чип със следната конфигурация "int MCLR + int RC oscillator" MPLABa ми дава следното предупреждение:
 |  |  |  | Цитат: ICDWarn0033: You have selected Internal MCLR and Internal Oscillator in your configuration settings. If your code makes use of port pins that correspond to Clock and Data pins in programming mode, you may not be able to reprogram your device. See on-line help for this warning for more information. (OK/Cancel)
When Internal MCLR is used with MPLAB ICD 2 for programming, both Vpp and Vdd are powered together, and then Vpp is pulled high to Vihh to enter programming mode. This means that your code will be running before Vpp goes to Vihh. If that code makes use of port pins that correspond to Clock and Data pins in programming mode, there is a chance their values may not be 0, as necessary to enter programming mode. Therefore, the device could not be reprogrammed.
Work-Around
When External MCLR is used, this is not a problem, as Vpp can go directly to Vihh. Also, if External Oscillator is used, the external oscillator can be kept from running, thus keeping the code from running, until Vpp is at Vihh.
|  |  |  |  |
Как си го превеждате " . Означава ли че после никога няма да мога да го програмирам този чип отново, или просто че няма да се програмира правилно?
За сведение съм закачил на Clock and Data pins изводите за управление на динамична индикация която се опреснява на около 4мс. Много по-кратко от времето за програмирване на ПИКа 
|
| Вто Апр 03, 2007 6:32 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Означава, че може и да не може да се програмира с ИЦД-2! Това е защото инсъркит дебъгера ресетва чипа само по мастърклиър. А за да започне да се програмира, трябва да е точно ресетнат (за да може ако са програмирани като изходи клока и датата, да се намират още във високоимпедансно състояние). Например IC-Prog ресетва чипа по захранване (затова не търпи капацитети във веригата на захранването на чипа, ако се програмира вътресхемно) и при него този проблем не съществува! Така че, даже ИЦД-то да ти откаже да го програмира, най-малкото можеш да го изтриеш с IC-Prog. Но аз давам в такива случаи захранването на чипа да е от ИЦД-2 (в настройките има такава чавка, в менюто Power), и досега не съм имал проблем.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Апр 03, 2007 10:04 pm |
|
 |
|
GTN
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
@evc, малко не разбрах. Две решения според теб има. Да захраня схемата от ИЦДто. Аз така или иначе в момента точно от там ми идва захранването към платката, ама не ми се искаше за нещо такова дето са ме предупредили да избуша някои процесор, но следобяд ще пробвам с една излишна 10ка  . А да използвам IC-Prog. Но с какъв програматор. В момента си имам само ICD2.
|
| Сря Апр 04, 2007 10:03 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
За IC-Prog имах предвид, че даже и да локнеш някой процесор и да не може после да се програмира с ICD-2, това ти е спасителен вариант. Аз лично ползвам ProPic2 хардуер. Но на мен не ми се е случвало да ми се заключи процесор, че да не мога да го програмирам после (програмирал съм много стотици процесори с фирмената шайба), с изключение на едни 18-ки но така и не разбрах какво стана с тях, веднага след това смених МПЛаб с новата версия и си тръгнаха нещата, затова го отдавам на софтуерен бъг.
В резюме: Даже и с ICD-2 да не може да се пише, с IC-Prog/ProPic2 ще може!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Сря Апр 04, 2007 10:26 am |
|
 |
|
GTN
|
Ахам и аз така предполагах за ProPic2to, ама нещо ми се дъни и не от време на време не работи, и за това не го броя като вариант. Мерси за инфото evc, ще видим днес какво ще стане.
|
| Сря Апр 04, 2007 10:47 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|