| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 386 vs. ARM
Някой да има случайно някакви линкове към тестове за бързодействие, сравняващи тия 2 процесора?
Ако пък не - къде да намеря старо PC 386DX на 40MHz да си го пробвам сам?
|
| Чет Апр 05, 2007 11:09 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Пробвай в някой училище или някой университет  ако не са ги хвърлили на боклука вече ... За последно 3-ка видях преди 3 години - неработеща естествено - беше преживяла наводнение ...
е то 3-ки на 40 MHz не си спомням да е имало, но може и да греша.
|
| Чет Апр 05, 2007 11:14 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Имаше, имаше, последните бяха такива 
|
| Чет Апр 05, 2007 11:18 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Рек трябва ти процесора или дъното с процесора ?(ако ще правиш тестове )
|
| Чет Апр 05, 2007 11:21 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Е, цяло PC най-добре. Иначе няма къде да търся дъно, че и памет, че и диск. 
|
| Чет Апр 05, 2007 11:49 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това пък за какво ти е?
все едно да сравняваш конски и камилски впряг
ако ти трябва наистина, мисля, че имам нещо. ама е в археологчески слой ~мезозой в гаража
кажи ми до утре, дали да ровя по празниците
|
| Чет Апр 05, 2007 11:59 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Що мислиш така? Нормално сравняване на 2 32 битови процесора. Интересуват ме сметките.
|
| Чет Апр 05, 2007 12:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Тва е като да сравняваш ябълки с портокали...
Грубо (ама много грубо):
- 386 изпълнява една инструкция средно за 3 клока
- АРМ7 инструкциите с регистри са обикновено 1 клок, запис в памет 2 клока, четенето е 3 клока, преходите 3/5 клока
- АРМ9 в повечето случаи инструкциите са 1 клок, но се получава stall (+1 клок) ако не ги подредиш правилно..
- 386 обикновено е на малък клок - примерно 40МHz, следователно имаш ~15MIPS
- ARM9 едва ли ще вземеш <200МHz и ще имаш 200MIPS
Дотук излиза че ARM e 2-3 пъти по-бърз и тъй като е на 5 пъти по-висок клок - значи общо 10 пъти по-бърз.
Да ама не. 396 е CISC и със сравнително ефикасни инструкции, особено когато става дума за работа с байтове/стрингове REP/SCA, т.е. много неща ги прави с много по-малко инструкции. Като добавим, че компилаторите за 386 са много по-ошлайфани и още че има атомични операции с паметта, практически 386 не е в пъти по-бавен, а може би малко по-бавен. А пък ако го сравняваш с ARM без математика може даже и да е по-бърз (при еднаква честота).
В крайна сметка АРМ на 5 пъти по-висока честота винаги ще е много по-бърз от едно 386. За съжаление обаче, софтуера буквално осакатява АРМ-те. Причината е че всички операционни системи са писани първоначално или за x86 или за друг неподобен на АРМ контролер/процесор. И първоначалната им концепция е простно прехвърлена на АРМ почти 1:1 без да се съобразяват че архитектурата на АРМ е коренно различна.
|
| Чет Апр 05, 2007 12:25 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
освен с научна цел (писане на докторат) не виждам практически смисъл.
поне доколкото едични сравняван живее в миналото.
ще има ли смисъл да търсиш предимства и недостатъи на клеопатра с цел женитба?
дори и да намериш някакви предимства на 386DX, няма от къде да си купуваш процесори.
евенстуално 386ЕХ, ама и той май не се произвежда от 10-на годони вече.
|
| Чет Апр 05, 2007 12:41 pm |
|
 |
|
PeterPAN
Ранг: Минаващ
|
имам няколко в къщи трябва да погледна какви са точно понеже имам няколко стари дъна 386, така че ако ти трябат съм в софия мога да ти ги взема и да ти ги дам утре, комплект дъно с ЦПУ!
мейла ми е p.petrov@bultex.bg ако проявяваш интерес!
|
| Чет Апр 05, 2007 12:43 pm |
|
 |
|
PeterPAN
Ранг: Минаващ
|
миналата година гледах в каталога на дигикей имаше но незам има ли смисъл от цялата работа, май имаше и микроконтролери базирани на 386ДХ ...
|
| Чет Апр 05, 2007 12:45 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Тва е като да сравняваш ябълки с портокали...
Грубо (ама много грубо): - 386 изпълнява една инструкция средно за 3 клока - АРМ7 инструкциите с регистри са обикновено 1 клок, запис в памет 2 клока, четенето е 3 клока, преходите 3/5 клока - АРМ9 в повечето случаи инструкциите са 1 клок, но се получава stall (+1 клок) ако не ги подредиш правилно..
- 386 обикновено е на малък клок - примерно 40МHz, следователно имаш ~15MIPS - ARM9 едва ли ще вземеш <200МHz и ще имаш 200MIPS
Дотук излиза че ARM e 2-3 пъти по-бърз и тъй като е на 5 пъти по-висок клок - значи общо 10 пъти по-бърз. Да ама не. 396 е CISC и със сравнително ефикасни инструкции, особено когато става дума за работа с байтове/стрингове REP/SCA, т.е. много неща ги прави с много по-малко инструкции. Като добавим, че компилаторите за 386 са много по-ошлайфани и още че има атомични операции с паметта, практически 386 не е в пъти по-бавен, а може би малко по-бавен. А пък ако го сравняваш с ARM без математика може даже и да е по-бърз (при еднаква честота).
В крайна сметка АРМ на 5 пъти по-висока честота винаги ще е много по-бърз от едно 386. За съжаление обаче, софтуера буквално осакатява АРМ-те. Причината е че всички операционни системи са писани първоначално или за x86 или за друг неподобен на АРМ контролер/процесор. И първоначалната им концепция е простно прехвърлена на АРМ почти 1:1 без да се съобразяват че архитектурата на АРМ е коренно различна. |  |  |  |  |
Да поясня - ще сравнявам с АРМ7 на 40МХц. Тестовете ще са без ОС, или евентуално с ДОС от страната на 386-цата, което си е почти без ОС. Ще се ползват налични компилатори и налични библиотеки, това е пракически експеримент, да се види коя платформа е по-бърза.
|
| Чет Апр 05, 2007 12:53 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами масово се продават още PC106 с 386. С всичко необходимо - памети, I/O. То това ми е идеята, да видя дали си струва да правя подобно, базирано на ARM, или да си джиткам направо с 386-цата, с нея ще ми е 100 пъти по-лесно, предвид, че съм деградирал програмист.  Поръчал съм Тони да ми вземе 1 такъв за тест, ако поръчва подобни неща в скоро време, ама май не ми се чака, а се задават доста празници скоро.
|
| Чет Апр 05, 2007 1:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ако ги сравняваш голи процесори (без периферии) няма голяма разлика. Архитектурите са различни, единия е силен в едно, другия в друго, така че много зависи какво точно тестваш. В зависимост от теста може единия да е по-добър, но като цяло нещата са на кантар като възможности. Практически ако ги ползваш като CPU а не като MCU според мен 386 ще се държи по-добре - пак повтарям причината е софтуера, а не хардуера...
Перифериите разбира се може коренно да променят нещата, особено ако са подкарани читаво. Примерно SAM7 идва с DMA на всяка периферия и може да имаш няколко яки трансфера постоянно, без това да тормози сериозно процесора.
Като цяло ARM не е лесен за овладяване и общото мнение е че ако става дума за един проект, който не е задължително да е с АРМ и нямаш амбиции в бъдеще за други проекти с АРМ - изобщо не се тормози с АРМ, карай си на 386 (докато можеш).
От друга страна, ако имаш време и нерви да се сбориш с АРМ - няма да съжаляваш. Няма нещо което 386 да може, а АРМ да не може. Докато неща които АРМ може (примерно в последния ми проект, общата консумация на устройството ми е < 1мА) няма как да ги постигнеш с 386...
|
| Чет Апр 05, 2007 1:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Реконструктор, имам 3 броя от това:
http://www.emacinc.com/sbc_pc_compatible/sbc_456e.htm
Само че е без "е", т.е. няма го Ethernet чипа - ама май не е проблем да се присади. Никога не съм ги пускал, но ги "изкормих" от устройства които мисля че работеха.
Ако мислиш че могат да са ти интересни - кажи.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 05, 2007 2:51 pm |
|
|