Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Определяне необходимата резолюция на стъпков двигател 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Определяне необходимата резолюция на стъпков двигател
Здравейте,
Имам за задача да избера задвижваща група (двигател+редуктор) за свободнопозициониращ ротационен модул. Изображение
Като най-удачни имайки пред вид динамичните натоварвания и точността на позициониране на платформата се оказаха стъпковите двигатели. Намерих методика за избор на такъв двигател:http://www.orientalmotor.de/de/uploads/documents/17112005105315.pdf Моята машина е : Example 3, Index Table, но пращам линк към целия файл защото е описан алгоритъма. Всичко е ясно, затруднения срещам единствено при определяне на необходимата резолюция. В моето задание липсва този параметър, тук е зададен и на базата на него се прави предварителен избор на стъпков мотор-редуктор.Изображение
Не мога да разбера как точно се определя резолюцията и какво правим ако нямаме първоначално зададена като в моя случай. Ясно е, че ако променяме параметрите на товара и работния цикъл ще получим друг краен резултат. Ако някой може да помогне, съжалявам ако въпроса е елементарен, но за пръв път ми се налага да включвам подобен двигател в конструкция, предварително благодаря!

Чет Апр 05, 2007 3:32 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Според мен ти зависи от този механизъм който е за хващането на детайлите, ако той ти позволява по-големи толеранси тогава ти трябва по малка резолюция, но ако той изисква детайла да ти е позициониран +-1мм :(. Кажи си примерно твойте данни по задание, може да се измисли нещо.

Чет Апр 05, 2007 4:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Голямата резолюция( брой стъпки за оборот,стъпка/градус) ти позволява да го настройваш,т.е си защитен от издънка в сметките.Но пък е по-скъпо,но е гъвкаво!

Чет Апр 05, 2007 5:22 pm
Профил

Мнение 
GTN написа:
Според мен ти зависи от този механизъм който е за хващането на детайлите, ако той ти позволява по-големи толеранси тогава ти трябва по малка резолюция, но ако той изисква детайла да ти е позициониран +-1мм :(. Кажи си примерно твойте данни по задание, може да се измисли нещо.

Хващача не е задължителен елемент от системата, но съм съгласен, че резолюцията е свързана с точността на позициониране(моята по задание е 0,1мм). Четох, че тя се постига от управлението на двигателя, затова се концентрирах само върху механичната част. Данните ми са следните:
DT=320mm, Диаметър на платформата
LT=10mm, Височина на платформата
l =130mm, Разстояние от оста на въртене до оста на симетрия на товара
m=2kg –маса на товара
c =4, Брой на масите в товара
JW=1,1*m*c*l^2 =0,149kgm^2, Масов инерционен момент на товара
ρ=2,7g/cm^3, Плътност на материала на платформата и товара: Алуминий
θ=90º, Ъгъл на позициониране
t0 =0,4s, Време за позициониране
Δθs=?

Методиката иначе ми се струва доста добра, всичко останало е ясно, освен резолюцията, чрез която предварително определяме подходяща серия мотор или мотор-редуктор(при Example 2, резолюция 72º се използва директно стъпков мотор, но става въпрос за друг тип механизъм, натоварване).

Чет Апр 05, 2007 5:50 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Голямата резолюция( брой стъпки за оборот,стъпка/градус) ти позволява да го настройваш,т.е си защитен от издънка в сметките.Но пък е по-скъпо,но е гъвкаво!

Съгласен съм, но задачата ми е да пресметна оптималната. Иначе голяма резолюция-голям брой работни импулси(съжалявам ако не превеждам точно "operating pulses")- голяма скорост (честота) на работните импулси- при проверката в т.6 изборът ни на двигател ще се окаже неподходящ ако направим изчисленията с резолюция 0,01 вместо с 0,02 градуса/стъпка.

Чет Апр 05, 2007 6:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
според мен е така, приблизително: :oops: не мисе търсеха точни формули

П.П И не ми се смейте на мащаба :D

Прикачени файлове:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg [ 91.34 KiB | Прегледано 1815 пъти ]
Чет Апр 05, 2007 6:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами кой ще ти синхронизира работата м/у въртящаат се маса и хващача?В заводски условия винаги се оставя запас за да може да се настройва.Точно изчисление се прави но на място се настройва,и повярвай ми много е гнусно ако нейде си омазал предварителните разчети и не си оставил запас,или със запаса дето си го сложил не можеш да свършиш работа.Това дали ще направиш 20 или 200 стъпки в повече при точността дето я гониш не е от значение.Какво правиш ако няма двигател с такава стъпка ? 0.1 мм е голяма точност,така че задвижка за такова нещо ще е скъпо изпълнение.

Чет Апр 05, 2007 6:41 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
За да получиш 0,1 мм позициониране ти трябват 8164 стъпки на оборот, приемаме 9000 ( дели се на 4), съответно ъгловото преместване
е 0,04 градуса.
избираш мотора, напр. 500 стъпков/на оборот, за редуктора се получава 9000/500 = 18 предав. число

За един работен цикъл ( 90°) ще имаш 2250 стъпки на мотора
За да стане това за 0,4s, честотата се получава 2250/0,4=5625 Hz (без отчитане на ускоренията) което не е малко за стъпков мотор.

Едит: коригирах малко сметките

Последна промяна kasparov на Пет Апр 06, 2007 10:58 am, променена общо 1 път

Чет Апр 05, 2007 9:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:oops: Аз съм го сметнал с 1мм, ама идеята беше ясна де :P

Пет Апр 06, 2007 10:35 am
Профил

Мнение 
При подобни проблеми не забравяйте и някои механични улеснения http://en.wikipedia.org/wiki/Geneva_drive...
Добра идея е да има напр. 8 или 12 позиции при необходими днес 4
[/img]

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Малтийски кръст или Geneva drive
geneva.gif
geneva.gif [ 290.93 KiB | Прегледано 1837 пъти ]
Пет Апр 06, 2007 6:48 pm
Профил

Мнение 
Не бях в София по празниците и късно се включвам. Geneva Drive е интересен механизъм, но за съжаление нямам право да го използвам в моя случай. Много благодаря за отговорите на всички, поздрави и успещна седмица!

Вто Апр 10, 2007 5:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]