Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Отново помощ за PAL,GAL и т.н. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
дадените схеми са за JTAG чипове, а твоя НЯМА JTAG!!!
GAL22V10 може да го програмираш със специален програматор, какъвто предполагам нямаш...

Извинявай че не си направих труда още при първия ти пост да уточня има ли "isp" пред името на чипа ти или няма, има ли връзка между въпроса ти за GAL и въпроса ти за JTAG, обичаш ли торта с моркови и т.н. ;-)

Пон Апр 02, 2007 7:29 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
miro_atc написа:
дадените схеми са за JTAG чипове, а твоя НЯМА JTAG!!!
GAL22V10 може да го програмираш със специален програматор, какъвто предполагам нямаш...

Извинявай че не си ...................... ;-)

Обичам торти , а морковчето е за теб :D

А програматор че нямам е от ясно по-ясно.
Все пак Благодаря за вниманието и поне първоначалното желание.

Пон Апр 02, 2007 11:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То че ГОЛЕМИЯ Морков е за теб то ясно :) :)
Хората се опитват да ти помагат а ти морковче им предлагаш.
За тази работа си трябва BAN. Или жълт картон поне. Ама си нямаме модератор с твърда ръка.

Ей на. За няма 5 минути ровене по google какво излезе. Дерзай.
http://elm-chan.org/works/pgal/report_e.html

Вто Апр 03, 2007 9:44 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
То че ГОЛЕМИЯ Морков е за теб то ясно :) :)
Хората се опитват да ти помагат а ти морковче им предлагаш.
За тази работа си трябва BAN. Или жълт картон поне. Ама си нямаме модератор с твърда ръка.

Ей на. За няма 5 минути ровене по google какво излезе. Дерзай.
http://elm-chan.org/works/pgal/report_e.html

Относно МОРКОВИТЕ: Никой не съм карал насила , да помага , а точно обратното.Няколко пъти съвсем културно благодаря предварително.Ако прочетеш внимателно писаното от мен ще видиш , че не аз първи използвах вече леко заядливия и "аз съм много знещия" ТОН. Също така точно в смисъла на този форум и специялно този профил "Академия" е хора , които не са запознати , да се обръщат към тези които знаят и тези (знещите) е хубаво , ако наистина искат да помогнат , да вникват повечко в проблема на НЕзнаещия АКО ИМАТ ИСТИНСКОТО ЖЕЛАНИЕ ДА ПОМОГАНТ.И мога още да пиша , но дали има смисал.
Ако не ти отнема ценно време прочети точно какво и КАК съм питал и колко задълбочено ми е одговорено.
Аз съм доволен и на това , но тортата с морковите беше в повечко.
Аз питам за GAL , дават ми се схеми за JTAG.Е няма да стане.
Просто е хубаво да се чете ЗАПИТВАНЕТО и да се ВНИКВА.
Разгледай твоята схема и на другите.

Аз като помагам на някой , давам всичко , защото иначе няма смисал.Докато не ме разбере и в краина сметка не сме свършили работа не се отказвам.Това е принцип.

Съб Апр 07, 2007 12:50 am
Профил

Мнение 
HyperMadMax написа:
Аз като помагам на някой , давам всичко , защото иначе няма смисал.Докато не ме разбере и в краина сметка не сме свършили работа не се отказвам.Това е принцип.

Помага се когато можеш да помогнеш, когато не можеш по-добре недей... В случая не съм сигурен дали мога да ти помогна, имам програматор ама той ще иска адаптор и софтуера не съм сигурен дали ще го намеря и изобщо не съм сигурен че цялото упражнение ще има смисъл. Ако нямаш причина да работиш точно с тоя GAL по-добре го хвърли, ще спестиш време и нерви не само на теб, ами и на околните. Просто ако идеята е само да си загубим времето - търси някой друг да ти помага.
Под тортата с моркови имах предвид тоя чип - ти си го поръчвал и не знаеш какво ще го правиш.
Още веднъж съжалявам че се подведох по темата - за повечето като мен въпрос "как да програмирам GAL и какво е това JTAG" звучи като как да прогамирам GAL през JTAG - повечето разумни хора няма да си купят GAL без JTAG, освен ако нямат причина, ама тогава няма да задават такива въпроси.

Съб Апр 07, 2007 10:30 am
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
HyperMadMax написа:

Помага се когато можеш да помогнеш......

Миро , аз съвсем точно сам написал номера на чипа и е явно че искам да го програмирам него. ЗАЩО ли ?
Ако трябаше да пиша и защо се налага да е точно този чип мисля , че щеше да стане прекалено дълго запитването и доста отекчително.Причините са няколко.Една от тях е че се използва в един интерфеис (за автомобили) , който трябва да разбера как работи .Това е чисто комерсиалната и техническа част , от която дали ще се изкара някой лев е вече съвсем друг въпрос.Друга причина е не по-малко важна и интересна , а именно че рабтя с хора които са много ама много вещи в областа на електрониката и комп. , които ще прочетат едно-две pdf-чета , ще поровят половин-един час в нета , ще отворят някои стари книги и работата ще е свършена на 90%.Имено те бяха против да търся инфо и компетентно мнение във форумите , защото смятат че такива няма да намеря.Аз обаче си мисля , че не са прави специялно в този аспект и се помъчих , да ги убедя , но за съжаление това можеше да стане , ако бях свършил работа без тяхното , а имено с вашето участие по въпроса и то за относително кратко време.Има и други причини , но повече не ми се обяснява.
Така че зад даден въпрос има няколко аспекта , които ако почне всеки ЗАПИТВАЩ да ги пише , ще стане мазало и в един момент ще се загуби или размие смисала на ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ.
Също така е нормално НЕзнаещия , да формулира НЕправилно и леко подвеждащо въпроса , но си мисля че от друга страна , този който разбира , веднага ще успее да го коригира и ПАК да го насочи .Но за това са нужни поне три неща -компетентност , желание и разбиране.
Моята грешка беше че написах думата "JTAG" , но все пак съм уточнил че НЕзнам какво е това.Вече благодарение на Вас ми е по ясно , но научих нещо което за вбъдеще ще ми е полезно , а в случая НЕ.
Виж какви романи се налага да пишем вместо да се пише по моя проблем , който ако си ме разбрал правилно е и леко твой от гледна точка на твоите умения,знания и желание да ги раздаваш.
Аз съм абсолютно против грубия и заядливия тон и вярвам в добрите отношения м/у хората , защото ако не си помогнем ние няма кой да ни помогне.Горе-долу е това за сега! 8O

Съб Апр 07, 2007 5:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@HyperMadMax,каза че си взел един чип....,което означава,че си купил вече чипа(поне аз така го разбрах).Защо си го купил него - това си е твой избор.Обикновенно когато човек седне да проектира нещо първо си изяснява с какви ресурси разполага(апаратура,литература и време) и след преценката сяда да работи.Не е сериозно да купиш чип а после да му търсиш развойна среда,програматор......Това че работиш с хора които разбират е добре-може нещо да научиш,но не се заблуждавай че могат всичко!Написването на един програматор си е работа и не минава без да 'опържиш' 1-2 чипа докато си хванеш грешките. По форумите може да намериш много неща от полезна информация до услуга (когато си забатачил нещата и се чуди какви да ги вършиш).Гарантирам ти че има неща дето ще ти отнеме много време да ровиш в нета и пак ще намериш частична информация за тях,такива работи дето ги няма и в старите книги,а ПДФ-им отдавна са с друго име.Ако в началото беше казал,че ти трябва програматор за този чип да го програмираш и имаш файла - щеше да се уреди нещо,но ти не си наясно какво мислиш да правиш и честно казано човека само ще му губиш времето.Има много хора във форума които имат различни програматори и са готови да помогнат,но ако се държиш по този начин помощ трудно ще намериш.

Съб Апр 07, 2007 6:04 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
@HyperMadMax,каза че си взел един чип....,което означава,че си купил вече чипа(поне аз така го разбрах).Защо си го купил него - това си е твой избор.Обикновенно когато човек седне да проектира нещо първо си изяснява с какви ресурси разполага(апаратура,литература и време) и след преценката сяда да работи.Не е ..............

Ки4о , няма пак да обяснявам.Прочети пак писаното от мен по-внимателно.Как се е стекал разговора във времето и т.н. Вече се отклонихме доста , но може това разногласие , да е полезно за начина на общуване за вбъдеще за всички.

Съб Апр 07, 2007 9:18 pm
Профил

Мнение 
@HyperMadMax, правиш ли си труда изобщо да четеш и усмисляш постовете ми?
Три пъти ти писах че не можеш да програмираш с JTAG твоя GAL, сега три пъти ти казвам да изхвърлиш тия 5 чипа и да си вземеш нещо което ще можеш да програмираш. Това е съветът който мога да ти дам на базата на информацията която имам. Още повече че още в първия пост пишеш:
Цитат:
Сигурен съм , че някой ще ми предложи да взема друг модел (чип) и ще го направя ако наистина е супер невъзможно да се обуча с този

В прав текст ти го казвам - вземи друг чип. Ако държиш да използваш все пак точно тоя чип - намери си програматор - за предпочитане готов, не те съветвам да си правиш сам.

И тъй като не виждам други въпроси, смятам темата за изчерпана от моя страна.

Съб Апр 07, 2007 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мисля че схемата и програматора за които ти дадох линк не са през Jtag. И пише че става точно за твоя чип.
Какво пак не ти е ясно?
Ако има някакъв детайл поради който не може да я ползваш това е твоя работа да го утчочниш и може просто да кажеш защо не става.

Не ни е работа да "ВНИКВАМЕ" в твоите проблеми.
Като искаш помощ ще се държиш по адекватно.

Нед Апр 08, 2007 9:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2