Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Обратна връзка постояннотоков двигател (тахо) -> PIC18F45 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
zaphod написа:
не знам какво разбираш под "система за синхронизация", но от сигнала на меандъра не можеш да извлечеш инфо за фазата на вала (ъгъла на завъртане), така че освен за обороти не знам какво друго става. ...
... НО функцията на тези неща е не да въртят вала, а да дават информация с какви обороти се върти. що се отнася до типа на самите двигатели - оня със меандъра е синхронен трифазен, движи се с електроника,...

zaphod е прав, този меандър, наистина дава информация за честотата на въртене на двигателя, като обратна връзка, и скоростта на флопито се закотвя на 360 об/мин, но може да се ползва и за синхронизация на обороти, както например при видоемагнитофоните.

Относно типа на мотора, за който говорите, не е нито трифазен синхронен, нито пък работи в стъпков режим, както спомена Кичо, тове е точно постояннотоков безколекторен двигател. Управлява се с напрежение.

Нед Апр 08, 2007 11:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Двигателя работи в стъпков режим.На платката имаш 3 датчика на Хол.Намотките са на платката или на статор.Датчиците на Хол са с аналогов,а не цифров изход.На флопито на регулираш честота на въртене,а положение.През меандъра и да пуснеш напрежение няма да можеш да завъртиш ротора,за да го завъртиш ти трябва въртящо се електромагнитно поле(кръгово или елептично-специално за трифазните машинки) което се оплучава от чипа.Постоянно токовата и променливотоковата колекторни машини се различават най-вече по колектора- той играе ролята на изправител,но това е друга тема.Сега не ми се тегли ПДФ на схема за управление на флопи,но ако държиш ще дръпна едно описание и ще дискутираме.Нищо лошо няма от използването на датчици с изход честота ! Просто за всяко нещо си има подходящ датчик.

кичо, принципно няма разлика между стъпков и синхронен двигател. технически обаче има няколко много важни разлики:
1. стъпковия двигател има много полюси, обикновено няколко десетки на оборот.
2. стъпковая двигател има остро изразени потенциални ями, като дълбочината на ямата е по-голяма от енергията която се губи при преминаване, което води до това че стъпковия двигател не може да се върти по инерция (без маховик).
3 стъпковия двигател се ползва за позициониране, а синхронния за въртене.

този двигател за който говорим по всички точки е синхронен - има само 3 полюса, може да се върти по инерция и потенциалните ями на практика не се усещат, а освен това вероятно е за въртене на флопи. това че двигателя се захранва с постоянен ток не го прави постояннотоков. електрониката в него преобразува ДЦ захранването в трифазно напрежение, което вече върти самия двигател. в предната работа си правехме състезания кой ще напише програма за пик, с която ще развърти двигател от хард до най-високи обороти. разбира се махахме фабричната електроника (вкл и датчиците на хол), трябваше да си го движим с нашата, без обратна връзка за ориентацията. ако двигателя не беше точно синхронен, състезанието нямаше да има много смисъл. що се отнася до това дали мога да завъртя двигателя през меандърчето, бъди сигурен че мога, стига да издържи достатъчно без да изгори (ще трябва доста ток). както ти казах, всички елмашни са обратими, така че щом меандърчето дава напрежение, ще може и да върти.

Пон Апр 09, 2007 4:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:

Относно типа на мотора, за който говорите, не е нито трифазен синхронен, нито пък работи в стъпков режим, както спомена Кичо, тове е точно постояннотоков безколекторен двигател. Управлява се с напрежение.

постояннотоков безколекторен==трифазен синхронен+електроника. а направи ми постояннотоков безколекторен двигател, без да ползваш електроника. нали си виждал че тия двигатели винаги имат платчица и датчкци на хол.

Пон Апр 09, 2007 4:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1.Не всички машини са обратими!
2.Линейните двигатели са постоянно токови и без колекторни.
3.Асинхронния двигател също може да работи в стъпков режим.
4.Полюсите са фиксирани - имаш фиксирано полюсно деление - зададено още при проектиране на машината. Това,че променяш посоката на въртене на полето не означава че променяш броя на полюсите!Броя на полюсите може да се промени чрез превключване на намотката,а такова нещо ти не правиш! Стъпковия двигател не можеш да го завъртиш по инерция защото ротора ти е постоянен магнит а статора си е желязо.Всяка машина може да се използва за позициониране,не само стъпковия двигател.В постовннотоковите машини колектора преобразува постоянното напрежение в променливо.Това че магнитопровода е гребенчат - попаднал си на двигател с 'нокътеобразни' полюси :)
Как определи че синхронния двигател има 3 полюса ?

Пон Апр 09, 2007 5:18 pm
Профил

Мнение 
zaphod написа:
постояннотоков безколекторен==трифазен синхронен+електроника. а направи ми постояннотоков безколекторен двигател, без да ползваш електроника. нали си виждал че тия двигатели винаги имат платчица и датчкци на хол.

zaphod,
наистина си приличат, но има една важна подробност която ти убягва, в постояннотоковия безколекторем двигател комутацията се извършва в зависимост от положението на ротора, та затова и има характеристика на DC, колкото по-високо напрежение подаваш, толкова по-бързо се върти,не случайно се нарича BLDC.

Хол служат затова, да се определи момента на превключяане ( sensored), може и без тях (sensorless) но тогава задачата се усложнява
и се следи едн на намотките, и пак се определя положението на ротора (zerocrossing) така е при харддиска.

При синхронните подаваш твърда честота, тогава не ти е необходимо и измерване на честотата на въртене, тя е синхронна.
Мотор от харддиск не можеш завъртя като синхронен, няма да има пусков момент.
Всичко се свежда до характеристика на мотора.

Колкото до BLDC без електроника, имам едно такова, така че и това е възможно.[/quote]

Пон Апр 09, 2007 7:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:

Колкото до BLDC без електроника, имам едно такова, така че и това е възможно.

я покажи, любопитен съм.

Пон Апр 09, 2007 9:09 pm
Профил

Мнение 
zaphod написа:
я покажи, любопитен съм.

Караш ме на Великден да чертая, може и за добро да е.

Дал съм го както е, но може контактите да се заменят с рид-релета, а гърбицата - с магнитче.

Прикачени файлове:
BLDC.jpg
BLDC.jpg [ 79.09 KiB | Прегледано 2199 пъти ]
Пон Апр 09, 2007 10:05 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение :)
Браво, момчета, направо ми напълнихте душата,
Ки4о, за бирата и картофките съм навит, като гледам доста идеи ще се обменят по този доста изпипан метод.
SITREP: постояннотоковия дава доволно стойности на тахото, правя опити с АЦП свързването както ми предложихте,
управлението вече е двупосочно, като си минава през нулата без нищо да изгори :oops: . На моя фронт толкоз,
ако на някой му хрумне нещо ново - пишете моля :)

Вто Апр 10, 2007 8:16 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
zaphod написа:
я покажи, любопитен съм.

Караш ме на Великден да чертая, може и за добро да е.

Дал съм го както е, но може контактите да се заменят с рид-релета, а гърбицата - с магнитче.

е, нали говорим за безчетков двигател, какви са тия контакти. както и да е, според мене няма особен смисъл да се спори за имена. все пак електроника или контакти няма голяма разлика. аз нарекох двигателя синхронен, защото в моите очи е синхронен двигател + електроника (особено като изкъртиш платката), но ако броиш електрониката като част от двигателя, тогава е постояннотоков.

Вто Апр 10, 2007 4:01 pm
Профил

Мнение Rock 'N' Roll Forever!!!!
Момчета, благодаря Ви за помощта,
Цялата салтана взе, че трагна, даже се и дипломирах
:) Cekins - много по-здрави от мене, приятел, Операционните Усилватели НАИСТИНА не са това, което са :) :idea: :idea: :idea: :oops:

Пон Сеп 10, 2007 10:47 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Човек се дипломира.. па почерпи :D

Вто Сеп 11, 2007 3:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3