Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Операционен усилвател 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Операционен усилвател
Здравейте, опитвам се вече от 3 дена да подкарам следната схема обаче не става, да имате идеи защо ? С нея искам да усиля сигнала от един ултразвуков сензор, но не става. Преди ползвах една друга схема, но нещо не работеше като хората и реших да мина на тази. Самоук съм и имам сравнително повърхностни познания за операционните усилватели и за това моля да ме извините, ако въпроса ми е много глупав. Това, което ме озадачи е че на мястото на сензора като пусна някаква честота и като свържа една пищялка преди сигнала да влезе в усилвателя се чува сравнително лесно, но ако сложа пищялката на изхода се чува съвсем съвсем леко. Нали именно трябва да усили сигнала :oops: Ако постнете и някоя ваша схема или линк с инфо по темата ще съм много благодарен :)

Прикачени файлове:
ultrasonic_experiments__791b690c.gif
ultrasonic_experiments__791b690c.gif [ 5.52 KiB | Прегледано 1574 пъти ]
Вто Апр 10, 2007 11:46 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Усилвател е до 2 рия ОУ. Там трябва да търсиш усиления сигнал.
Това с 3 тия ОУ e нещо странно.

Сря Апр 11, 2007 12:00 am
Профил

Мнение 
Сензор за какво, и най-вече как е свързан. В режим на източник на напрежение, т.е. с високоимпедансен усилвател се получава леко, недостатък е ако имаш кабел който с емандахерца еле пък ако търпи по сериозни механични усилия. В този случай е по добре да позлваш схема с прехвърляне на заряда. Интесното в твойта схема инвертиращият входн усилвател. Така свързан имаш ниско входно съпротивление, сега не мога да видя стойностотие, но тов ана входа предполагам е 10 kOm. Ако сигнала който получавша е слаб може и да не го хванеш с това входно съпротивление. Тази схема става лесно схема с прехвърляне на заряда ако паралелно на R2 сложиш кондензатор а R1 трябва да ти е малко, да не кажа 0. И нео друго виждам .. което не е много страшно, имаш изкъствена земя, но сензора е свързан към реалната. Последния чип е компаратор, каква име точно идеята не ми с емисли много .. най-вероятно отделят фронт.
В момента даже си игах с нео подобно но за друг тип пиезо датчик, първата верия ми беше с прехвърляне на заряда, рабтеше ОК с произволн дълъг кабел, обач заради проблеми с 60-те Hz изнесох първия усилвател при самия датчик, съответно преминах в режим на неинвертиращ усилвател, като цяо резултат е доста по добър. При 1 Мом входно дори сигнала от първи усилвател, който всъщност е буфер е с доста по голям амплитуда от предходния вариант, но се очакваше де :)

Сря Апр 11, 2007 12:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
усилвателя изглежда наред, вероятно си го объркал нещо. всъщност това не е точно усилвател, а усилвател ограничител с праг. до определена стойност на сигнала, на изхода няма да има нищо, след което директно правоъгълен сигнал. ако искаш да нямаш праг, разкарай R9.

Сря Апр 11, 2007 9:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Нищо няма да стане като се махне R9. При липса на сигнал на входа ще се самовъзбужда.
По идея на изхода на 3 тия ОУ трябва да има импулси с приеманата честота когато амплитудата на изхода на 2 рия ОУ стане по голяма от прага зададен с делителя образуван от ( VR1+R8 ) и R9. Прага се определя от пада в ( VR1+R8 ).
Напрежението на входа на делителя се явява напрежението което се получава на + входа на U1b.
Като цяло е криво решение,особенно този кондензатор в изхода на U2,но би работило долу горе ако е вярно събрана схемата.

Сря Апр 11, 2007 11:17 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Това с компаратора е интересно, понеже трябва да се приема ехо, свързването позволява елиминиране на шума, тука се съвместяват няколко функци, вкл. и нискочестотен филтър.
Трябва да видиш дали сензора ти е подходящ за работас този приемник, при усилване 1000, отразения сиигнал приет от сензора трябва да е поне 5-10 миливолта.
http://www.picbasic.org/articles/ultras ... ments.html

Сря Апр 11, 2007 12:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]