|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:44 pm
Телеметрия през GSM мрежата
| Автор |
Съобщение |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
 Телеметрия през GSM мрежата
Здравейте. Появи се задача за телеметрия на обект. Ровя за решения по мрежата, попаднах тук и рекох да питам, знае ли някой нещо по въроса. Джаджата се закача към CAN BUSа на обекта, следи за аварии и праща SMS на подръжката. Също чрез SMS от телефон трябва да може да се пращат съобщения към CAN BUSа.
До тук добре. Имам въпроси
1. Да слагам ли GSM терминал или да забуча някой евтин сименс ?
2. Май в АТ командите има сериозни разлики между производителите. Има ли команди, които са еднакви поне за сименсите ?
3. Много тъп. От къде да намеря куплунг с всичките пера за телефон сименс ?
|
| Пет Апр 13, 2007 11:12 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Какви бройки ще правиш, ако е за еидн два броя може и норлане телефон да позваш въпрелки че не бих те посъветвал. За повече бройки си сложи GSM модул.
|
| Пет Апр 13, 2007 12:14 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Поддържам.  Може да се ползват съвременни телефонни Мотороли, ако има възможност за USB. Те се държат като модем всичките.
|
| Пет Апр 13, 2007 12:31 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
 Re: Телеметрия през GSM мрежата
1- Както ти казаха колегите - зависи от бройките.
2- Най - елементарните АТ команди (обаждане, СМС-и и тн) ги поддържат абсолютно всички ГСМ-и доколкото знам.
3- питай в някой ГСМ сервиз 
|
| Пет Апр 13, 2007 12:34 pm |
|
 |
|
123
|
За начало бройките ще са малко. После могат да стигнат над 1000/година. Ще работят в помещение. GSM модули има в Комет за 60 евро. Без батерия, държач на SIM, без антена. Следователно май трябва да отида на терминал за е150. 300 лева срещу 120. Ще има пазарлъци с шефовете.
|
| Пет Апр 13, 2007 12:34 pm |
|
 |
|
123
|
P.S. Забравих. Тази щуротия трябва да може да прави връзка с чужбина и да работи в чужбина. Та май остана само SMS. Не знам върви ли GPRS през наш оператор към чужбина и обратно. Не че много ми е ясно що е то GPRS 
|
| Пет Апр 13, 2007 1:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За вървене върви. Камиони ли ще следиш? Относно цената, цените са по договаряне, но дори про 60 евтро за модул, с държател и др цената не може да отиде над 70 еур.
|
| Пет Апр 13, 2007 2:04 pm |
|
 |
|
123
|
|
| Пет Апр 13, 2007 2:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Освем някаква специална причина даползваш модул/ттерминал според мен е много глупаво да използваш такъв.
Причините са:
1. GSM апарат излиза в пъти по-евтино. Един модул започва от 50 евро и нагоре, ама то не е само модул - то си трябва захранване, антени, конектори и т.н.
2. GSM апарат е в пъти по-надежден - и софтуерно и хардуерно.
3. Времето за разработка на изделие с GSM апарат е в пъти по-малко. В твоя случай вземаш един дейта кабел за сиеменс, клъцваш за да ползваш конектора и от другата страна слагаш едно процесорче което има UART и SMBUS. И още от утре почваш да пращаш AT-команди, a не да четеш дейташийтове, как се захранва, на какви нива са сигналите, кое къде се връзва, че после как да го регистрираш в мрежата и т.н.
4. Производството и инвестицията е в пъти по-просто. Едно е да правиш платчица с едно процесорче, друго е платка с GSM модул.
5. За малки серии Siemens телефони и след 5 години ще намериш. А с модулите не е така, тъкмо подкарах един CMCS и ми казаха, сорри ама спираме производството...
Мога и още причини да измисля, но по-важнотото е че не се сещам за НИТО ЕДНА причина да използвам GSM модул при условие че може да се ползва телефон.
|
| Пет Апр 13, 2007 2:49 pm |
|
 |
|
123
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Освем някаква специална причина даползваш модул/ттерминал според мен е много глупаво да използваш такъв. Причините са: 1. GSM апарат излиза в пъти по-евтино. Един модул започва от 50 евро и нагоре, ама то не е само модул - то си трябва захранване, антени, конектори и т.н. 2. GSM апарат е в пъти по-надежден - и софтуерно и хардуерно. 3. Времето за разработка на изделие с GSM апарат е в пъти по-малко. В твоя случай вземаш един дейта кабел за сиеменс, клъцваш за да ползваш конектора и от другата страна слагаш едно процесорче което има UART и SMBUS. И още от утре почваш да пращаш AT-команди, a не да четеш дейташийтове, как се захранва, на какви нива са сигналите, кое къде се връзва, че после как да го регистрираш в мрежата и т.н. 4. Производството и инвестицията е в пъти по-просто. Едно е да правиш платчица с едно процесорче, друго е платка с GSM модул. 5. За малки серии Siemens телефони и след 5 години ще намериш. А с модулите не е така, тъкмо подкарах един CMCS и ми казаха, сорри ама спираме производството...
Мога и още причини да измисля, но по-важнотото е че не се сещам за НИТО ЕДНА причина да използвам GSM модул при условие че може да се ползва телефон. |  |  |  |  |
Уважаеми miro_atc. Като чета вашето съобщение ми се струва, че чета собствените си мисли  Не може да има такова съвпадение. Нещо не наред. Петък, край на седмицата, та и 13 отгоре на всичко. Май ми трябва сериозно мислене до понеделник.
|
| Пет Апр 13, 2007 3:06 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
За професионални решения никой няма да те погледне даже, ако му кажеш, че ще правиш телеметрия с обикновен телефон. Виж за охрана курника на село става.
|
| Пет Апр 13, 2007 3:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тук не съм съгласен с миро, цената е таква за 1, 5, 10 бройки, за повече бройки цената е съвсем друга. За повече бройки си струва днамериш читав азиатски производител, който като нищо ще ти докара цена от 20$ на брой. Примерно 4 канална GSM .. централ ада я наречем, т.е. от 4 GSM линии да прави 4 телефонни лини FWT както му викат е на продажна цена около 60 УСД FOB китай .. може да сметнеш, всичко зависи от количеството доставчика и пазарлъка. Тов акоето комет продават на сони ериксон, е много неизгодно, както и борк компютрите които имат в листите си. За сравнение, от един от най реномираните европейскипроизводители може да закупиш ETX модул с VIA процесор за около 85 евро, за двойно повече в Комет можеш дакупиш ARM модул .... и то съвсем друг стандарт, по евтин като цяло. Но е нормлано, 1000 бр комет сигурно не продават и за две години от тия GSM модули, естествено цената им да е такава и да слагат голяма печалба.
|
| Пет Апр 13, 2007 3:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тони, не го бъркай човек а с телефониите. това е друга бира.
верно, че могат да се намерят модули по $20 от китай на бившия сименс (които вече е benq), а пък те са сюрнали М2М бизнеса на някакви континентални китайци, дето нямат pdf дори на чинглиш.
|
| Пет Апр 13, 2007 4:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами дедо знаеш че цената азвиси от количеството основно. Не може да се съди за цената на модул заложен в производство по цената му за една бройка в доставчик който едва ли продава 1000 модула годишно нали? Сега не ми се рови, преди 3-4 години бяхме правили запитване към производители на такива модули, няма ясни спомени какви бяха точните цени тогава, но тези 60 евро ми се видят множко. Точно сони ериксон бях харесал аз защото цените им не бяха много по високи от на по боклучавите.
Всъщност в момента най-вероятно ще правя проучване за подобни модули, мога да споделя резултатите.
|
| Пет Апр 13, 2007 4:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
дай ми оферта за 10000 бр от лицензиран доставчик и тогава ще спорим.
Това че може да намериш нещо за жълти стотинки, не означава че може да го вградиш в сериозен продукт. Освен това нека да не сравняваме ябълки и портокали. Ако говорим за еднакъв произход един телефон е по-евтин от един модул, така че ако намериш на 20$ модул, значи телефон от същия източник трябва да е 10$.
Пазарът на модули е почти затворен пазар, производител и купувач винаги се договарят директно... Повечето производители изобщо не се интересуват от дребни клиенти. Примерно Самсунг, дойдоха лично до България, но като им казахме че не можем да гарантираме повече от 10к бройки си тръгнаха, дори и цена не ни оставиха 
|
| Пет Апр 13, 2007 5:44 pm |
|
|