Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Трудна работа... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Трудна работа...
Значи да ви питам по следния ми проблем: какъв хардуер минимум ми трябва за да направя устройство, което да разпознава какъв цвят е дадена повърхност?
От микрото нататък съм без проблем, обаче нещо ми убягва как да направя входа. Някакви идеи?

Сря Апр 18, 2007 1:21 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Кажи нещо повече, така е много мъгляво...

Принципно понятието "цвят" е много субективно понятие, всеки вижда цветовете различно. Имя една наука наречена colormanagment според която единственият критерий дали даден цвят е такъв или онакъв е човешкото око.
Във физиката имаш спектър на светлината, но телата могат да излъчват/поглъщат/отразяват различно в разлините диапазони и като добавим че всяко око има различна чувствителност задачката става нерешима...

Не знам какво точно ти е приложението, има два подхода - единия да правиш спекторметър, другия колориметър. Предполагам си по-скоро на тема колориметър - нещото което се използва при печатарите за да си правят цветни профили. Най-често устройството му е като на скенер, с тая разлика че сканира едно и също нещо многократно като всеки път използва различна подсветка.
Но мъките започват едва след като направиш измерванията, т.е. зора изцяло е в микрото ;-)

Сря Апр 18, 2007 2:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Може да ползваш нещо от сорта http://www.datasheetarchive.com/datashe ... le=3248452

TCS230DJ Sensor RGB 8x8, Light-to-Frequency, 2.7-5.5V .. има ги в комет

Сря Апр 18, 2007 2:09 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Ами да кажа нещо повече ама няма засега :cry:
Просто ми трябва някакъв метод по който да разбера цвета на дадена повърхност било то като RGB, CMYK, HS или както и да е. Всички повърхности ще бъдат осветявани с абсолютно еднакъв източник и няма да има шум (т.е. никаква външна светлина) освен от източника. Мислех си за вариант да осветявам последователно с червен, зелен и син светодиод и да някак меря отражението, но... просто не съм спец точно в тая област и затова търся възможни начини за реализация. По принцип от добра идея до края бих могъл да го докарам.
Мерси

Сря Апр 18, 2007 2:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само като идея - ако не ти трябва някаква супер прецизност пробвай следната конфигурация : един бял светодиод ти свети към повърхността и три фотодиода с червен, зелен и син филтър пред тях - мериш си аналогово трите и от там нататък умножаваш по коефициента на Натъманяев :) - това ще даде доста незадоволителен резултат но е някакво начало ...
Иначе колориметрите за печатарството явно не случайно струват от порядъка на 1000 Евро.

едит : виждал съм и Color Sensor - и монтирани по разни машини но как работят не съм зе задълбочавал.
Идеята да светиш с три различни цвята е по-тромава от тази която ти предлагам

Сря Апр 18, 2007 2:12 pm
Профил ICQ

Мнение 
Итересно е как ще се изобразява крайния резултат - в числа, в наименование на цветовете, или как?

Според мен за RGB нама да стане защото тази система ( адитивна) е приложима само при светещи повърхности като монитора например.

Би трябвало да се използва субтрактивната система CMYK. Може би със система от три колориметъра, настроени да измерват точно определени цветове - cyan, magenta, yellow, и от нивата на измерените стойности съдиш за цвета на повърхността, например червеното ше е 100% магента и 100% жълто, зеленото ще е 100 циан и 100 жълто, и т.н. Бялото ще е 0,0,0. За черното и степените на сивото трябва да се помисли малко, но едно показание напр. 10,10,10 би трябвало да е сиво.

Как ще изглежда колориметъра, в общия случай лампа, филтър и някакъв фотоприемник, чувствителен за съответния спектър.

Сря Апр 18, 2007 2:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не може да стане като го печаташ на лист ама като сканираш как няма да стане - имаш пълноспектърен източник на светлина и сензори чувствителнни на трите отделни цвята - моя скенер си е RGB - той как работи ? Е точно ти пък такава грешка ? Кажи поне колко струва един колориметър че аз имам само бегли спомени Гогата като ми беше показвал преди две-три години.

Сря Апр 18, 2007 2:40 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да, може с три приемника RGB.
Сега погледнах, работи се в цветови модел Lab, L показва колко е светъл или тъмен цвета, а "a" и "b" показват какъв е цвета. С тези числа се работи нататък.

Сря Апр 18, 2007 5:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Една много подобна тема:

http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=1642

:)

Сря Апр 18, 2007 9:40 pm
Профил

Мнение 
kiiid написа:
Ами да кажа нещо повече ама няма засега :cry:
Просто ми трябва някакъв метод по който да разбера цвета на дадена повърхност било то като RGB, CMYK, HS или както и да е. Всички повърхности ще бъдат осветявани с абсолютно еднакъв източник и няма да има шум (т.е. никаква външна светлина) освен от източника. Мислех си за вариант да осветявам последователно с червен, зелен и син светодиод и да някак меря отражението, но... просто не съм спец точно в тая област и затова търся възможни начини за реализация. По принцип от добра идея до края бих могъл да го докарам.
Мерси

Поне може да кажеш каква е целта на измерването - следиш качеството на боята, или следиш съдържание?
Тая област е много дълбока и познавам хора които доста години потрошиха, от тях имам някаква представа за теорията но пак повтарям всичко много зависи...
Това дето го искаш "да разбереш цвят" е пълна безмислица. Цветът е човешко понятие и няма техническо средство което да го измерва, поне не и такова което прави абсолютно измерване. То по принцип всички измервания и операции в тая област са относителни.
Под "цвят" хората разбират някаква точка в дадено цветово прострастранство (colorspace). Цветовите пространства са или "събиращи" или "изваждащи", това описва как се получава даден цвят, примерно RGB е събиращ защото трябва да добавиш всички цветове за да получиш бяло. Докато печатарите работят с изваждищи - тръгва се от бяло и посредством бои "вадят" цветове.
Самите пространства са измеслена работа, понеже в природата няма тяло кето само поглъща или само отразява, освен може би черните дупки...
Всяко цветово пространство има определена гама (gamut) и гамите на различните пространства не се припокриват, така че в някои случаи трябва да внимаваш. Цветовите пространства се определят от устройствата с които работиш, примерно принтер който печата с cyan,magenta,yellow, black естествено изисква CMYK. От друга страна когато трябва да се прилагат някакви трансформации обикновено софтуера (RIP-ве, color profilers) работят в неутралното пространство XYZ или CIE Lab както му казват някои...
Ако не ти трябва точност, наистина можже да направиш нещо като скенер - един източник и RGB сензор. Когато се гони точност, обаче се използват много източници. В една машина съм виждал 6-7 различни светлини, но пък машината може да печата с 12 цвята а не само 4 (CMYK). Нямам идея какви са точно подсветките и защо са такива, но явно си трябва... Все пак има голяма разлика между скенер и колориметър. При скенера малка грешка в нюанса не е фатална, но когато трябва да калибрираш принтер малка грешка в един от носещите цветове води до коренно различна картинка.
Ако ще е само за 1 едно изделие или измерване и ти трябва точност, най-добре си вземи колориметър - ръчен не би трябвало да е повече от няколко стотин долара. Навремето бяха скъпи, но вече не е така. Ако тръгнеш да го правиш сам ще задълбаеш в много и сложна математика. Проблемът пак повтарям не е да направиш измерването, а да го изтълкуваш ;-)

Сря Апр 18, 2007 9:41 pm
Профил

Мнение 
Ясно... наистина трудна работа май. Мерси!

Чет Апр 19, 2007 2:09 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Класически се прави с 3 или четири приемника с филтри. Но определено не е просто. Ако имаш конкретна задача, бих могъл да ти окажа някакво съдействие, имам известна практика в тази област.

Пет Апр 20, 2007 9:35 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
При полиграфията се използва така наречение Денситометър! Той е с някакъв вид оптичен диод на входа, не съм много добре запознат и определя % на растера в четирите цвята! Cyan, Magenta, Yellow, Black ! Но в никакъв случай не казва какъв цвят е това!

Пет Апр 20, 2007 1:16 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Силно е да се каже "задача" :lol:
Вече отклоних предложението, мерси за помощта все пак

Пет Апр 20, 2007 1:16 pm
Профил

Мнение 
Вариант да имаш филтри е един, другия вариант е да позлваш три цветни светодиода, черен, зелен и син, и един фотоприемник. Проблемите в случая са два, първо че трябва да накараш диодите д аизлъчват равномерно, не е трудно, и после фотодиода не е линеен в широка област, но и това се компенсира софтуерно.

Пет Апр 20, 2007 9:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща