Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Информация за фотошаблони? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Информация за фотошаблони?
Здравейте! Някой знае ли къде мога да намеря информация за фотошаблоните, които платкаджийниците използват за направа на платки? Интересува ме какво точно представляват, еднакви като материал ли са за различните слоеве, солдер маска и т.н. и как става напасването? Абе с други думи зет ми има печатница и прави някакви филми там за печатането, та ме интересува мога ли при него да си правя шаблоните и да спестя някой лв :D

Пет Апр 20, 2007 7:39 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз по едно време ползвах точно шаблони за печатница на растерни машини. По принцип може, но понеже филмите за печатница са малко по-тънки от тези за платки и се налагат някои ограничения - като например да не слизаш на много тънки писти (да кажем > 15 мила е ОК) и да не правиш много големи платки - например по-големи от 20 см. в единия размер. Защото филма се разтяга от температурата и за по-големи платки вече се натрупват грешки. Също така тоя шаблон не става за производство, защото е добре от него да не се правят повече от 3 заготовки пак заради разтягането. Иначе аз давах гербер файловете и те правиха шаблоните, ама идея си нямам имало ли е допълнителна обработка на файловете. Беше около 80 ст. на кв. дециметър, докато на фотоплотер беше по 2$ дециметъра. Заслужава си, ама само за прототипи, то за производство пък тая разлика в цената е нищо. Имайте предвид обаче, че някой платкаджийници само така ги правят шаблоните за да пестят - мисля, че Селектра в Пловдив са едни от тях :) .

Пет Апр 20, 2007 8:51 pm
Профил

Мнение 
Благодаря много! За съжаление обаче 15 мила са ми много...

Пет Апр 20, 2007 9:03 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Dimitar написа:
По принцип може, но понеже филмите за печатница са малко по-тънки от тези за платки и се налагат някои ограничения - като например да не слизаш на много тънки писти (да кажем > 15 мила е ОК) и да не правиш много големи платки - например по-големи от 20 см. в единия размер. Защото филма се разтяга от температурата и за по-големи платки вече се натрупват грешки. Също така тоя шаблон не става за производство, защото е добре от него да не се правят повече от 3 заготовки пак заради разтягането.

[-X
Нещо си в грешка.
Как според теб се напасват 4 (CMYK) цвята на офсет 70/100 ?
С какво мислиш се експонират плаките ?
А с това > 15 направо ме разби 8O

Пет Апр 20, 2007 10:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Печатането на някаква картинка на хартия няма много общи неща с правенето на платка, особенно пък за серийно производство. Ако беше така нямаше да има фотоплотери и специални филми. Сега да не би да искаш да ми кажеш, че ще направиш със такива шаблони серийно производство на платки със 10 мила писти и 7 мила клирънс например - защото ще искам да го видя това нещо как си го постигнал :) .

Съб Апр 21, 2007 12:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
нико проблема при платките е че имаш точна CNC машина и фотоплака която може да е разтегната еднакво т.е. 4 цвята нямаш проблем да ги напаснеш защото филма ти е еднакво растегнат но когато трябва да напаснеш такъв филм към отворите излиза проблема
питай печатарите когато има нещо да се щанцова след това по колко "отпускат" да пре-покрие ножа именно за да се застраховат от такива разлики
отделно има филми и филми едните са по евтини (и по често използвани) с дебелина 180 um и за 40 см може при 10-20 градуса разлики в температурата (печатан на 20C а като го нагрее експонатора на 30-40C докато снима) да избяга 0.3-0.4 мм другите са по дебели и при тях бягането е много малко

Съб Апр 21, 2007 12:10 am
Профил

Мнение 
Ами аз имам печатница.
Имам офсетова машина, щанца и още куп машини.
При щанцоването не се "отпуска", заради отклонения в филма , а тук вече се говори за пасер и т.н.
Не съм запознат с производството на платки , и затова не искам да споря.
А и zaprqn не мисля, че имаше предвид да ги бълва серийно в домашни условия.

И каква е точно технологията, на какъв принцип е ?
За солдер маската съм чувал, че се прави на сито , за ситото филма си е като "скъп подарък за рождения ден" за емулсията. :)

Съб Апр 21, 2007 12:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Nico написа:
Не съм запознат с производството на платки , и затова не искам да споря.

Ето това трябваше да кажеш в началото :) .
Както споменах и преди - проблемите са три - нестават за серийно производство; за големи платки; за малки писти/клирънс. Причините са две: по-тънък филм (това пречи за малките писти, защото се подецват) и, че се разтяга от температурата (това пък пречи на големите платки и серийността). Но пак повтарям - за прототипи и малки серии са ОК, тъй като и без това платкаджийте така ще ги направят :) .

Съб Апр 21, 2007 1:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Солдер маската също се прави по фото шаблон с проявяване, и после се пече

Съб Апр 21, 2007 1:26 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
аз пък съм запознат с правенето на платки :oops:
99% от шаблоните у нас се правят на растерен експонатор за филми за печатната индустрия.
е, има малки неточности, но не стават измерими при размери над 50см. пък и могат да се компенсират.
което се и прави.

-- лирично отклонение --
много зависи от технологията на самия експонатор. много се различават, дори от един и същ производител да са.
преди 7-8 години имаше наместване на пазара на експонатори - малките и добри фирми (кросфилд примерно) бяха изкупени от гиганти като агфа и фуджи, които пък нямаха кой знае какви добри постижения в железарията преди това.
сега пазара се развива с посока CTP (computer-to-plate) и филмите са малко отживелица
===

по горната технология могат да се правт платки без никакви проблеми с писти 7 и дори 6 мила.
все пак никой не прави 6 мила платка с размето 50х50см, или поне няма да я произведе в българия
по-малката дебелина на филма не е проблем.

у нас никой не прави директна екпонация върху мед.

Съб Апр 21, 2007 9:13 am
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
(computer-to-plate) и филмите са малко отживелица

Да вярно е , но тук вече се говори за растерна точка.

@Dimitar явно и ти си се изказал неподготвен 8O :)

Съб Апр 21, 2007 5:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Явно - само дето съм направил хиляди платки 8) . Пък той Дедото може на по-добри технологии да е попадал - аз не съм :D .

Съб Апр 21, 2007 7:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]