|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:47 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Избор GSM модул
Отварям пак тема за gsm модули тъй като изведнъж се заформиха няколко нови проекта. В момента имам проекти с Telit и нормално би било да продължа с тая марка, но може и да преразгледам избора (всъщност досега не съм имал никакъв избор). Ще прегледам Motorola, Wavecom, но ми се ще да чуя реални мнения за плюсове и минуси.
За да не ми се налага да правя още 15 проекта след това смятам да покрия всички основни функции от към хардуера, т.е. да направя терминал с UART/USB/Ethernet аналогово и цифрово аудио.
Нямам кой знае какви изисквания към самия модул, естествено не ми се прави и TCP стек за GPRS, т.е. това трябва да си го има, както и диференциално аналогово аудио и цифров PCM, и тъй като това са неща които ги имат повечето марки, то избора е напълно отворен...
Апропо, GSM телефони са извън класацията в тоя случай, така че моля да не повдигаме тая тема пак 
|
| Пон Апр 23, 2007 10:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз също съм със спецификация за подобен проект и за мен по-интересно е какъв да бъде микроконтролера дето трябва да има 3 UART-a и CAN и да не е някакво екзотично животно, дето да ми скъса нервите  . Иначе аз смятам да ползвам някой комбиниран GSM/GPS модул.
|
| Пон Апр 23, 2007 11:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
SAM7X има 3 uarta + CAN, както и eth100, usb и каквото друго успееш да подкараш
предполагам 3 uarta ти трябват за gsm, gps и един за нещо си... Не знам какъв комбайн ще ползваш но май вече ги правят през един uart да си приказваш и с gsm и gps използвайки CMUX. Така че може и с 2 uarta да минеш.
|
| Вто Апр 24, 2007 9:41 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Още не съм я избрал комбайната, ама си спомням за други модули дето сyм работил с тях, че един уарт ползвахме за конфигурация и друг за данните. Трети ми трябва за връзка с РС, няма да има мрежа или USB. Ама ако мога да мина с два, тогава работата става лесна и има избор. Иначе трябваше да си правя някой контролер в fpga с 5 уарта наприер  .
|
| Вто Апр 24, 2007 3:30 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
TI TMS470
Четеш това и си правиш колкото UART-a искаш. Почти всички (без една) модели имат CAN модул, единия модел даже има 2 CAN-a.
|
| Вто Апр 24, 2007 3:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Да - всичко това е много хубаво, ама нещо хич не ми се ще да намесвам ARM-ве в такава лесна задачка, като GPS/GSM системка  . Ако мога да мина с два уарта, един PIC би бил напълно достатъчен за целта  .
|
| Вто Апр 24, 2007 4:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
нека да ти припомня едно твое мнение:
Направо давай да те зарибявам с едно SAM-че, ще ти дам и ОС и драйвери за gsm. Ще остане само да си оправиш gps-а, че поне засега нямам намерение да правя и позициониране...
|
| Вто Апр 24, 2007 7:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Чакай малко сега - аз само нерабрах каква е връзката на това мое предишно мнение с тая тема. Тук въобще не става въпрос да ползвам телефон вместо модул, а си говорим до момента за избора на процесор, т.е. никаква връзка няма с предишната тема. Не ми се минава на ARM, първо защото няма нужда и второ защото ще трябва да се купуват развойни системи и компилатори за тоя ARM. За PIC-вете си имаме всичко а и в случая ще са напълно достатъчни - това важи ако с модула, дето ще изберем може да се оправим по един уарт само, ако не - после ще видим. Засега обаче още не е ясно какъв модул ще е - първо мислихме да е един моторолски CDMA модул, че тук с GSM работите стават много сложни от към преговори с операторите, ама пък после казаха, че май пък били се разбрали нещо и ще ползваме GSM модул. Та ще видим де  . Ама - трепането на муха с оръдие - няма много допирни точки с професионализма, както и ползването на телефон, вместо мудул  . Също така, както и наскоро се разправяхме някъде - хич не ми се ще да се обвързвам с Атмел точно в тоя момент  .
|
| Вто Апр 24, 2007 7:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Връзката е вица за монахинята с логическо мислене:
1)Не ми изглеждаш на човек който ще тръгне да прави 10бр. още по-малко ще преговяря с оператори за това, демек ще го правиш "сериозно и професионално".
2) имаш gps значи устройството е мобилно или поне автомобилно, значи ще имаш проблеми, ту си в обхват ту не си и т.н....
3)връзка с компютър, демек ще източваш разни работи, е няма да е зле да обмислиш едно USB, това с COM-портовете хубаво ама да не ти се налага да обясняваш къде му е порта на новия лаптоп
4) Не знам какви модули си ползвал досега, но от моя скромен опит съм стигнал до извода че си трябва "мозък" за да управляваш gsm. Един път командите минават по един начин, друг по друг, веднъж бързо веднъж бавно, а пък ти трябва винаги да си прецизен с времето. Аз поне не бих го направил без система с добра многозадачност.
Щото ти тръгваш да правиш едно нещо, а в същото време gsm-a ти звънва или ти изръсва нещо което неочакваш. Може да отвориш gprs връзка но в същото време трябва да си обработваш и АТ командите. Абе никак не е проста работа, не знам ти защо си останал с такова впечатление.
Днес примерно се борех с някаква сим-ка дето сума си и време ми дава "sim not inserted" преди да зацепи, а другите си палят от раз. Ако не ги обработваш такива "черезвичайни" ситуаци, хората ще кажат на тоя устройството е калпаво... Като почнеш да ги обработваш пък става пач върху пач - мазало...
Та така де... не знам какво имаш за ПИК - периферия ли, производителност ли, добра многозадачност ли, памет ли, добра консумация ли, но ако ставаше с ПИК-ве хората нямаше да слагат АРМ по телефоните и модулите
За развойните средства - всичко живо минава на безплатни, и аз натам см тръгнал. Като ми остане време ще прехвърлям. Само един читав JTAG ще ти трябва.
За Атмел - и аз имам притеснения, но за в момента са най-доброто което ми е известно и докато продават съм с тях. Ако се наложи ще ги сменяваме, но дано да не се налага 
|
| Вто Апр 24, 2007 11:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Хе - че един PIC (колкото и да не ги харесвам) си бачка като пич на 40 МХз и имат достатъчно РАМ и програмна памет. За сведение сме правили такива джаджи с MSP430 (там проблема е малко РАМ) и с PIC18. Това с PIC18-ката имаше и Ethernet със CS8900, та не е като да не може да се справи един PIC с тая задачка. Серийния порт към РС-то ми трябва за конфигуриране, отделно USB<->RS232 адаптерите си бачкат като пичове, за разлика от USB<->LPT такивата. Ползването на безплатни средства за разработка може и да е добре, ама и шефовете и аз искаме ако има някаква издънка от към компилатор например да има на кой да се набие канчето  . Иначе ако се наложат 3 или повече уарта аз се бях ориентирал към някой LPxxxx на Филипс. Ама ще видим де - и без това проекта още е на фаза обмисляне и спецификации и няма много идея да скачам на някакъв чип или модул и после да сменят половината спецификации и айде пак наново  .
|
| Сря Апр 25, 2007 12:24 am |
|
 |
|
plameniv
|
 He
 |  |  |  | miro_atc написа: Връзката е вица за монахинята с логическо мислене: 1)Не ми изглеждаш на човек който ще тръгне да прави 10бр. още по-малко ще преговяря с оператори за това, демек ще го правиш "сериозно и професионално". 2) имаш gps значи устройството е мобилно или поне автомобилно, значи ще имаш проблеми, ту си в обхват ту не си и т.н.... 3)връзка с компютър, демек ще източваш разни работи, е няма да е зле да обмислиш едно USB, това с COM-портовете хубаво ама да не ти се налага да обясняваш къде му е порта на новия лаптоп  4) Не знам какви модули си ползвал досега, но от моя скромен опит съм стигнал до извода че си трябва "мозък" за да управляваш gsm. Един път командите минават по един начин, друг по друг, веднъж бързо веднъж бавно, а пък ти трябва винаги да си прецизен с времето. Аз поне не бих го направил без система с добра многозадачност. Щото ти тръгваш да правиш едно нещо, а в същото време gsm-a ти звънва или ти изръсва нещо което неочакваш. Може да отвориш gprs връзка но в същото време трябва да си обработваш и АТ командите. Абе никак не е проста работа, не знам ти защо си останал с такова впечатление. Днес примерно се борех с някаква сим-ка дето сума си и време ми дава "sim not inserted" преди да зацепи, а другите си палят от раз. Ако не ги обработваш такива "черезвичайни" ситуаци, хората ще кажат на тоя устройството е калпаво... Като почнеш да ги обработваш пък става пач върху пач - мазало... Та така де... не знам какво имаш за ПИК - периферия ли, производителност ли, добра многозадачност ли, памет ли, добра консумация ли, но ако ставаше с ПИК-ве хората нямаше да слагат АРМ по телефоните и модулите  За развойните средства - всичко живо минава на безплатни, и аз натам см тръгнал. Като ми остане време ще прехвърлям. Само един читав JTAG ще ти трябва. За Атмел - и аз имам притеснения, но за в момента са най-доброто което ми е известно и докато продават съм с тях. Ако се наложи ще ги сменяваме, но дано да не се налага  |  |  |  |  |
Изказваш се неподготвен
1.Човека си е решил как да е професионално или не професионално , дори и с GSM модул пак може да е непрофесионално
2.И какво като е с обхват или без обхват , то нали затова е с GSM модул и контролер , контролера събира данните от GSP-a и когато има сигнал ги праща където трябва , ти да не мислиш че оператора ще ти разреши на твоя модул 24/7/365 нон стоп да му пречиш на бизнеса за без пари, то това се прави с SMS, явява се сигнала на твоя GSM оператор и пращаш SMS със непратените координати , то ако питаш мене дори е по изгодно да се пращат наи много поне на 1ч че това са си пари ,само в крайни належащи ситуации например задействана аларма минава в режим на всяка секунда да ги праща и тогава отсрещната джаджа тряя да се сети че има проблем и да обърне внимание на заспалия оператор (задклавиатурното устроиство) ,имай в предвид че всеки SMS се калкулира
3.Никой няма да е толкова луд че да сложи цял ком за такива неща , първо че харчи много , 2-ро че ще има вентилатори а и ще е в пъти по ненадеждно от контролер , все пак тоя комп има клеми вътре и от тръскането познай колко ще му е надеждноста , да не говорим за забивките и времето за зареждане на OS.
4.Ако си си организирал нещата добре (оптимално количество информация) и RS ще върши същата работа , да не мислиш че ще е с кои знае какви големи неща за преточване или за някакви настроики, може ако си упорит и IDE модул да сложиш ама ако данните са ти в някаква бавна I2C памет за какво ти е това USB, в тоя случай скороста на обмен ще е съизмерима със скороста на RS и пак няма смисъл, дори любимия ти лаптоп да няма RS има си преобразуватели от RS <--> USB
5.Всички модули са толкова бързи с колкото ги инциализираш в началото , принципно дори една АТ да пуснеш модула си има AUTOBOUD и от там нататък вече ще комуникира със скороста на първото запитване , някои си имат и АТ команда за смяна на скороста ако толкова ти е бавно може да си я повишиш
Аз пък си мисля че от моя опит и 9600 ти е напълно достатъчно , и няма смисъл да се силиш на по високи скорости че да си оси...аш пейзажа
6.И да ти звъни някои в сублинния момент на предаване какъв ти е проблема има си ATH команда за целта , чувал ли си какво значи тази команда в модемите, пък дори и нищо да не правиш ако четеш GPS-a не ти пречи това звънене, просто трябва да се сетиш преди да почнеш комуникация s GSM-a да си сложиш един сигурен ATH за начало преди набиране за пускане на SMS-a и пак няма да ти пречи
7.И не разбирам защо смяташ че трябва да правиш 2 неща едновременно , в тези джаджи е безсмислено да са 2 операции с UART едновременно , избираш си кое да ти е хипотетично първа или важна , да речем че е по важна комуникацията с изпращане на данните , ми няма да четеш от GPS-а в този момент какво толкова , ако толкова държиш в тази секунда да четеш от GPS ми чети с друг контролер нали е най много 5лв при това с вграден UART , и в този момент си ги запиши в някаква външна EEPROM , другия пикльо нека си предава данните в модула, номера е да не предаваш нещо което се записва в момента и там ще заложиш пaк приоритет само че на GPS-a ,докато не го запише да не го предава, или пък да изчете предното и него да предаде, ако е пък едно и също да не го предава изобщо нали пари струва SMS-a 
|
| Сря Апр 25, 2007 12:48 am |
|
 |
|
Dimitar
|
plameniv - ти направо му разказа играта на Миро  - определено човека не е толкова безотговорен  .
|
| Сря Апр 25, 2007 3:09 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
Отклоняваме се от темата .Мисля че е по добре да коментираме как най добре да си реализира проекта човека , така да му помогнем да стане по професионално 
|
| Сря Апр 25, 2007 9:20 am |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Темата наистина се разводни малко, но да се върна на нея с малко лични впечатления относно GSM модулите. Ползвал съм 2 производителя Siemens и Sony Ericsson. Като цяло обаче за мен Сименс си остават технологичния лидер в областта, в общи линии първи вкарват новите технологии в своите модеми, подмята ми се един MC75,който миналта година бе върха на сладоледа с EDGE технология, а вече имат и UMTS модеми. И софтуера койт влагат има повече екстри сравнение с Sony Ericsson. Sony Ericsson тръгнаха добре но си останаха само с това. GR64 определено ми допада, особено с модела с вградената SIM карта. GPRS определено се държи по добре в сравнение с GR47. Upload скоростта е доста по добра. Но Sony Ericsson сдадоха бизнеса на WaveCom, така че май вече тези модели са бита карта. Аз лично смятам да се върна пак към Сименс. Комет имат вече договор с тях и могат да предлагат по сериозна технияеска подръжка (firmware upgrade и др.) Ще тествам да видя как са техните нови модулчета. За Телит не се чуха добри отзиви, интересно е някой да коментира как стоя нещата с Wavecom.
|
| Сря Апр 25, 2007 10:23 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Мдаа развоя на темата не ми помога особено, но благодаря все пак
бтв. аз няма да слагам gps а и Dimitar не е питал нищо, така че да ги оставим за друга тема.
Plameniv, да - имаше една тема в която надълго и аз се мъчех да обесня че един GSM модул сам по себи си не прави продукта ти професионален. Но нека да не се отклоняваме пак....
Значи, в случая идеята не е да се спестят 5лв или да се направи от нищо нещо. Целта е да се направи сериозен продукт, който ще работи в десетки държави при различни условия и различни оператори. Трябва да се покрият и повечето типични за едни gsm модул функции, защото не става въпрос за конкретно изделие а по-скоро за ОЕМ продукт и приложния софтуер вероятно няма да го правя аз. Но все пак аз трябва да гарантирам че няма да има проблем с подкарването на надеждна gprs връзка, изпращане на всякакви sms, рутиране на разговори и коректно следене на състоянието - а не докато праща sms да показва че няма обхват примерно (това се получава при Телит).
Доколко ще се справя аз лично и какво ще излезе в крайна сметка е Божа работа - дано да не си остана само с добрите намерения
Ако не успея ще сваля летвата и ще се получи както казваш "джаджа" която не може да прави две неща едновременно. Както вица с чичко Бил - "изчакай сине да форматирам дискетата и ще ти покажа какво е многозадачност". Ще обеснявам на клиентите че докато праща sms или прави нещо друго, няколко минути нищо друго не може да се прави и информацията за ниво на сигнала и т.н. не е актуална - да си го имат предвид... Предпочитам да не се получава така
От друга страна прекалено много "интелигентност" и прекалено голяма сложност също могат да ме закопаят... Ще видим.
Та да се върнем на темата - имам една позната платформа с Телит + AT91SAM. Проблемите естествено са от Телит. По-конкретно, хардуерът не е цвете но се търпи, освен може би консумацията която не е достатъчно добра. Софтуерът създава повече ядове - особено в светлината за която говорих по-горе. Веднъж едни команди се държат по един начин, веднъж по друг. Повечето софтуерни проблеми могат да се замажат външно, просто си трябва по-сложен софтуер който да следи странични фактори и да преценява кога като ти върне грешка наистина има грешка и кога просто модула не е на кеф и трябва да се повтаря операцията.
Всъщност най-големите проблеми бяха в документацията - в нея има двойно повече бъгове отколкото във хардуера и софтуера взети заедно. Но това май вече го преживях - просто не им вярвам, а си проверявам нещата....
Ще ми се да видя някакво сравнение с други по-стабилни модули, защото не ми се скача от трън на глок....
Преди това съм ползвал CMCS - "чин мей комуникешън системс" май беше името и звучи плашещо, но в действителност фирмата е партньор мисля че на Моторола беше и модулите бяха просто железни. Нямаха никакви екстри - няма tcp, само основни работи - но това което го имаше беше изпипано от към надеждност. Така или иначе вечи ги няма, лека им пръст
Сега по документация гледам Motorola и Wavecom и на първо четене имат по-малко екстри, или поне аз не виждам неща като remote sim и т.н. Притесняват ме малко че нямат много подробна документация, може би ако се свържа със съпорта им ще разбера повече - не знам. Даже търсех някакъв CMUX клиент, че телитския ме дразни - не намерих нито при едните, нито при другите...
Склонен съм да мисля че все пак тия марки са по-надеждни, дори и да нямат много шаренийки... Значи ще трябва да се прави компромис и да реша кое все пак е по-важно - повече надеждност или повече екстри + малко съществуващ опит...
|
| Сря Апр 25, 2007 11:28 am |
|
|