|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:35 am
Матрица от Push Бутони <-> RS232
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами идеята ми е че най-удачно би било да се сканира цялата матрица и после да се изпрати 64 битовия код. Сканирането може да се реализира всякак с малко познания за ТТЛ-ките и с някакъв елементарен МК (с RS232). Примерно нареждаш си полседователно 8 преместващи регистри и ги цъкаш (за колоните примерно). Редовете пак с 8 регистъра и с по един транзистор на всеки ред си ги подаваш на един пин на МК и пак сканираш. По време на сканирането си генерираш и думата. След като приключи сканирането си го пращаш по RS-а и си готов. Всъщност сега като се замислих реално се получава не 64 а 4096 битова дума (на 9600 половин секунда трафик) 
|
| Сря Апр 25, 2007 4:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
За клавиатура обикновено се приема че сканирането трябва да е под 40ms за да можеш да направиш читав debounce.
Мисля че и в тоя случай трябва да гониш подобно ако не и по-добро време, иначе ако някой тича няма да го детектваш нормално.
За едно сканиране трябва да развъртиш 64 комбинации и на всяка да изчетеш по 64 бита. Ако можеш да го направиш паралелно имаш по 625 микросекунди на операция (патерн+четене).
Ако се прави с шифт регистри, за една операция имаш да шифтваш 64 бита напред и 64 назад плюс поне един бит тайм за сетване и един за семплиране което прави общо 130 бит тайма или някъде около 4.8 микросекунди на бит.
Това определено е проблем, защото като се има предвид дължината на кабелите ще имаш доста паразитни индуктивности и капацитети. Не е невъзможно, но по-добре не го прави така освен ако не си ти с материята за която става дума.
Обработката на данните не е проблем но трябва да предвидиш един контролер само това да прави. Имаш около 250kbps, което не е чак толкова много за какъв да е контролер, стига да не се опитваш с някакъв бавен 8бит или 128 байта РАМ 
|
| Сря Апр 25, 2007 4:44 pm |
|
 |
|
velio
|
|
| Сря Апр 25, 2007 5:17 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
От към електрониката (четенето на матрицата), задачата е елементарна.
Проблема си е често механичен - да се навърже цялата тая мрежа, и еластичния под, и контактите (или каквото там), и то така, че да не блокират,, при повреда да може да се подменя, без да къртиш пода, и пр.
По-Интересно би било да се помисли за електрическо поле, със сканиране по обема на помещението, електрониката ще е много по-сложна, но пък е къде къде по-интересно.
Ето примерна схема за илюстрация на подобен принцип
MC33794
http://web.media.mit.edu/~jrs/MC33794.pdf
|
| Сря Апр 25, 2007 5:30 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ми що не турнеш две максимум три камери в горните ъгли на стаята... и така правиш моментна сцена, изчисляваш по оператор на Собел контури(скелетанизация един вид), на базата на това формираш обекти в сцената(значи по-добре три камери за да имаш дълбочина) и така можеш да следиш достатъчно точно всеки нов обект или промяна на старите обекти в сцената.
аз поне така бих направил.
ама ако държиш на датчици на пода .... 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Апр 25, 2007 5:48 pm |
|
 |
|
dannito
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Апр 25, 2007 12:55 am Мнения: 10 Местоположение: Sofia
|
Тук сканиранео става на дъното на бара с помоща на инфрачервена камера, която изпраща сигнал, който се разчита от компютър със специален software (1500?) и след това се излъчва под формата на анимация от проектор биещ в баровата повърхност отдолу. За интересуващите се цялата система момчетата я продават за около 7000? на линеен метър.
Колкото до идеята с камерите, искам да споделя, че на мен много повече ми допада от колкото да се гърча аз и екипът ми с тази матрица от сензори. Не я споделих защото ми изглежда един милион пъти по-сложна от оригиналната идея. Но ако някой от вас ми помогне да се доразвие до действащ прототип, никак няма да е зле  Само искам да направя едно предложение. Според мен камерата(те) трябва да са стереоскопични за да може да се дефинира по голяма точност при определяне на местонахождението на обекта. (От тук нататък сте вие момчета, аз бъкел не разбирам от тези неща!!!)
|
| Сря Апр 25, 2007 6:20 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Може и с прозоречна филтрация.Сравняваш 2 последователни сцени,като преди това по някакъв критериий си изчистил контурите на обекта и вземаш решение.Пък може и с термична картина на сцената - последваща от малко обработка на изображения  Това е същото дето ти го каза МУХАТА
|
| Сря Апр 25, 2007 6:31 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Я кажи за какви реални размери става дума.
Разбирам - под на помещение - колко х колко метра.
Какви други неща ще има (или може да има) на тази площ.
Каква реална разделителна способност е нужна.
Колко бързо трябва да се реагира на промяна.
|
| Сря Апр 25, 2007 6:35 pm |
|
 |
|
dannito
|
Под помещение разбирайте max 12x12 m, други неща за сега няма да има, разделителната способност ще бъде между 20-40 cm (но може и да се направи компромис на 50-80cm) между отделите точки, макар че ако се използа стереоскопична камера би могло да се достигне разделителна способност до 5cm  Последно, скороста не трябва да е по-голяма от 1/2 sec. За предпчитне е далеч по-нски скорости от това.
С уважение,
Дани
|
| Сря Апр 25, 2007 6:53 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
E, значи, матрицата е 48х48, или по-малко.
Остава да измислим такава форма на електродите, при която, ако има човешко тяло отгоре, промяната на сигнала да е детерминиран.
нали за човеци, става дума?
|
| Сря Апр 25, 2007 8:15 pm |
|
 |
|
dannito
|
За хора става въпрос. Но трябва да се има в предвид, че хората може да са от малки деца до пълнички възрастни индивиди!
Колкото до формата и вида на датчиците си мисля, че наи-добре би било да са сензори за налягане или нещо от този род.
|
| Сря Апр 25, 2007 8:24 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
даннито,
надявам се да ти е харесала идеята с камерите,
но нали се досещаш, че това е доста сложен проект(време и ресурсо емък) демек едва ли няко ще ти го направи за курсова/дипломна работа. но конкретната реализация на проект -"машинно зрение" ..... си е работа сериозна и не е за един човек и не е за съвсем без пари
значи идеи може да споделяме "free of charge"  , на това сме лесни
така, че ако си си избрал принцип по който ще отчиташ движение на обекти/субелти в стая питай вече по конкретно, прави си проекта като закъсаш пак питай 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Апр 25, 2007 9:44 pm |
|
 |
|
HCL
|
Проучвал ли си цените на готовите сензори? Става вьпрос за доста пари. Може да се наложи, да компенсираш броя на сензорите чрез някаква интелигентна конструкция на подовата настилка.
|
| Сря Апр 25, 2007 9:44 pm |
|
 |
|
dannito
|
Значи не е курсова работа (малко ми е минало времето за курсови работи  ) Колкото до камерите, малко се отклонихме от първоначалната идея. А тя беше да се изпълни матрица от NxN сензора, като задействайки се даден елемент да може да се изпрати определен RS232 код към PC. Споменах вече и че съм готов да се простя с малко пари за това нещо, но стига да е в границата на разумното (въпреки, че не съм много сигурен какво означава разумно  ) Да си призная незнам за какво говориш, но ми звучи адски интересно!!!
|
| Сря Апр 25, 2007 10:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Матрица с такъв брой елементи не би била най-удачното нещо - нито като изпълнение, нито като надеждност. Има достатъчно малки и евтини контролери, с които може да се спретне някаква мрежа от сорта на rs485 и да се разходят само едни 4 жици. Може би ще излезне малко по-скъпо, но за сметка на това мисля, че ще е по-добро.
|
| Сря Апр 25, 2007 10:43 pm |
|
|