|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:39 am
Матрица от Push Бутони <-> RS232
| Автор |
Съобщение |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Разбира се, не е нужно матрицата да е една.
Може да се направи, както е при големите рекламни екрани.
Матрица от малки матрици, обхванати от някакъв тип мрежа.
Даже и RS485 
|
| Сря Апр 25, 2007 10:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да - с една такава реализация цената може да се оптимизира много добре  .
|
| Сря Апр 25, 2007 10:56 pm |
|
 |
|
HCL
|
Понеже в началото спомена за бутони, оставам с впечатлението, че идеята ти е да се раздели пода на сектори, като за всеки сектор е предвиден по един сензор или по-добре казано индикатор за натиск с 2 сьстояния. Индикаторьт дава информация дали вьрху вьпросния сектор има товар/човек. Като идея звучи добре, но при 20cm разделителна способност и помещение 12m x 12m това прави 3600 индикаторa. Дори и да се разработи custom решение на прилична цена, салатата от кабели остава.
Една вьзможност да се редуцира броя на необходимите сензори е да се абстрахираш от идеята за секторите и да разгледаш пода като равнина. Всяко тяло намиращо се вьрху равнината причинява деформация. Деформация в точка (x,y) се детектира от всички сензори разположени в близост, а не само от един отговорник за сектор. Това позволява да разредиш гьстотата на сензорите. Проблемьт е че определянето на точните координати (x,y) изисква интерпретация на стойностите получени от множество сензори, а и ограничава допустимата толерантност, което пьк значи скьпи сензори и много работа.
Като цяло този вариант изглежда малко нереалистичен. Иначе от академична гледна точка е интересен, в университетите се радват на подобни проекти, отпускат и аспиранти
Иначе казано имаш избор между много индикатори (салата от кабели) или малко на брой сензори (трудоемка реализация). И ако се спреш на индикаторите тествай обстойно преди да порьчваш големи бройки, понеже сьм виждал механични (с плаваща галванична врьзка) и капацитивни, които меко казано "пропускаха" от време на време.
Но както виждаш има и много други варианти.
|
| Чет Апр 26, 2007 12:52 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Мда, сензора ми звучи като огромна клавиатура с "пуканки" пъхната под балатума. Върху всеки бутон трябва да има някаква широка твърда плочка ,която да му придаде натиска, ако се стъпи малко встрани. Оттам нататък сканираш с преместващи регистри и/или мултиплексори управлявани от контролер, преобразуваш в RS232 протокол и пускаш към PC-то. По-сигурно и евтино от механиката няма да намериш. Вярно,че ще има хамалогия с поялника но тя и задачката е "с голяма площ". Тоя вариант е най-достъпен и успеха е 100% гарантиран. Другите методи (камери и тям подобни ала-бала) са само за хай-тек професионалисти, какъвто струва ми се ,че не си.
Всъщност бутоните могат да се навържат и в паралел през резистори и да се сканират с АЦП. Така ще се намалят кабелите, но е неприложимо ако има няколко "цели" върху сензора. Още по-сложно е всеки бутон да си има контролерче и всички да са навързани по една линия обаче 4000 контролера ми се вижда прекален лукс. Има и разни оптимизирани схеми за сканиране на клавиатури с по-малко проводници. А бе просто е ама си иска занимавка. Ако е комерсиално и "мразиш да мислиш", най-добре дай на някой да ти направи схемата с контролера.
|
| Чет Апр 26, 2007 7:20 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Защо вместо бутони не сложиш оптодвойки по стените на разстояние малко над пода, които да формират мрежа. Където има човек, ще пресече сигнала и ще се определи точното му положение. Мисля, че ще е по евтино от бутоните и по лесно за подмяна и ремонт.
|
| Чет Апр 26, 2007 9:11 am |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
Идеята е наистина много интересна. Това с оптодвойките може и да е проблем когато има повече хора в помещението, а и със сигурност е проблем, когато има и мебели.
Това с бутоните също не знам дали ще се получи. Все пак трябва да се отчете, че може да стъпи някой 120кг човек върху него (а може и повече) и не се знае дали няма да се повреди бутона.
Според мен с тензо датчици ще се получи добре. Не знам как са ццените им, но сигурно не са много евтини. Ще може да се разположат на малко по-голямо разстояние (примерно 1м). Ако има някой между два датчика, все пак ще има някакъв натиск върху тях и ще може да се отчете къде се намира обекта. И в зависимост, кой е под по-голямо напрежение ще се определи до кой от тях се намира по-близко човека.
Все пак може да кажеш и каква ще е настилката върху тази мрежа (от бутони или някакви датчици), защото и това е от значение.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Чет Апр 26, 2007 9:41 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Сега като четох идеите за камери ми дойде друга може би малко по-пригодна идея : има едни датчици за аларми за автомобили които реагират на присъствие (май капацитивни някакви бяха). Та те могат да се настройват на какво разстояние да сработват. Ако се поиграе малко с готовия датчик ще може да се определя горе-долу разстоянието. Хубавото им е че не са датчици реагиращи само на движение и разни прегради не им пречат. Ако се сложат примерно четири в ъглите на помещението (ще искат и малко екранировка защото действат в окръжност около датчика) и ще може да се направи нещо като пеленгация. Ще има доста работа по софта но ще е устойчиво на стресове, няма да има кабели и няма да има сложна обработка на изображия, както е при камерите. Зор ще е да се направи разграничаване на повече от един обект но с 4 датчика милсля че ще е възможно.
|
| Чет Апр 26, 2007 11:23 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Това не е ли създаде с цел да се реши с капацитивни сензори? Една капацитивна матрица се "утепава" за тук.
|
| Чет Апр 26, 2007 11:24 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
зор и то голям ще е
за можеш да отделиш по капацитивен път в един обем два или три обекта....и да им отчиташ и движението... смятай, че толкова код трябва да изпишеш...и толкова наука да се ползва, че идеята да туриш един циганин дето харчи 1лв/час да седи в ъгъла на стаята и да брои и къса билетчета ще ти се стори направо супер 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Апр 26, 2007 11:46 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Това ми заприличва на задачка за 5-10хилядарки. За пример:
Жилищна площ = 1000лв/кв.м
Теракотен под = 25 лв/кв.м
12х12м=144кв.м х 50 лв = 7200лв (примерно)
Е,че то електрончиците да не са по-прости от плочкаджиите я?
Хайде народее на Хай-Тек дюшеметатаааа 
|
| Чет Апр 26, 2007 5:44 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
офтопик: На мен ми прилича на система за контрол в заведение или някъде дето може да има проблеми.А за такива неща се плаща сериозно.
|
| Чет Апр 26, 2007 7:19 pm |
|
 |
|
dannito
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Апр 25, 2007 12:55 am Мнения: 10 Местоположение: Sofia
|
След толкова много пост-ове и различни предложение аз почти забравих от къде започнахме.
Не става въпрос за заведение, тъй като при повече хора системата ми става нерационална!
Просто ми трябваше колкото се може по-елементарна схема за това как да се направи система от ключове (сензори), като всеки при наличието на контакт да изпраща код по RS232 линия към PC. Евентуално ако някой се навие, бих могъл да се разделя с известно количество пари въпреки, че не разполагам с предвидени суми за това. Всичките предложения, особено последните ми звучат като научна фантастика и изключително трудни за изпълнение.
С уважение,
Дани
|
| Чет Апр 26, 2007 8:00 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
dannito, дръж се за бутоните, те са най-реалистичния вариант но и най-трудоемкия. Системата е проста но изпълнението й не е. Имай в предвид ,че матричните системи са скъпи защото имат голям брой елементи. При тебе както е 4096 точки, всяка 1стотинка на точка слага 41лв в общата сума. И това са само материалите. А всяка точка иска и изработка ,настройка , полагане и т.н. и т.н. Просто задачката никак не е проста, все пак това са 144кв.м ,един голям апартамент на който трябва да му се направи нов под.Ако си правил ремонт на жилище горе-долу ще ти стане ясно за какво иде реч. Така ,че без предвидени средства (хилядарки) , това ще си остане само "интересна идея".
При многото хора, точно бутоните са най-добрия вариант защото всеки се регистрира независимо от другите и няма "засенчване" както може да се получи с камерите или светлините, а и системата е най-защитена от посегателства.
Проекта е интересен и има хляб в него ,но си иска инвестиция и в пари и във време.
|
| Чет Апр 26, 2007 11:07 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ахаааа
трезор на банка
или музей с картини на рембранд и пикасо
ти детайли не ни казвай само адреса кажи
да докараме буса с кангото и оксижена и другата финна техника 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Апр 26, 2007 11:57 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
@ji4ka е прав, регистриращия хардуер е най-прост при бутоните а и най-сигурен като вярно отчитане, от там нататък обаче става доста сложно. Който не се е сблъсквал с механично изделие не знае за какви проблеми иде реч. Дори и в началото да си мислиш че е елементарно, отпосле става да си е... м...та.
|
| Пет Апр 27, 2007 9:37 am |
|
|