|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:23 am
Работодатели и работници - отношения
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
чудесно като сключиш такъв договор с някой работодател се обади да почерпиш
|
| Пет Апр 27, 2007 11:25 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Аз не желая такъв договор.
Защо да черпя? Работодателя да черпи!
Предпочитам свободата на киркаджията.
Когато съм в 24 чсов работен режим го правя за себе си.
Или за за мен и съдружници щом работата го изисква.
|
| Пет Апр 27, 2007 11:38 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И да искаш няма начин да сключиш такъв договор (24 часов)- по трудовото ни законодателство е забранено.
А ако си имаш устни уговорки някакви с шефа - това вече е друга песен - тогава ако иска и 150% от печалбата да ти дава, пък ти може и 35 часа да му работиш в денонощието - устните договорки не търпят регулации.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 27, 2007 12:33 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Добре явно ползваме едни и същи думи за различни неща.
След 18 часа какво спираме да мислим ли?
|
| Пет Апр 27, 2007 1:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
и 18 часа не можеш да работиш дневно по трудов договор. Официалната работна седмица в БГ е 40 часа.
Никой не те спира да мислиш за работа и в къщи, естествено, но и никой не може да те задължи 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 27, 2007 2:00 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Пак я подкара "на едро".... Я се поинтересувай общопрактикуващите лекари (GP) колко часа се водят на работа или военните?
|
| Пет Апр 27, 2007 2:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Затова инженерите тук са на база годишна заплата, а не на часова ставка - и това е забранено със закон  .
Относно акцийте - дават ти ги на преференциална цена - например 85% от борсовата в момента, а ти ги прави какво си щеш и когато си щеш. Акцийте, които като напуснеш трябва да върнеш на фирмата са обикновенно от фирми, които не са публични, т.е. не се търгуват на борсата. Та то и без това като искаш да ги продадеш нямаш много избор на кой да бъде  .
Относно индексите на софийската стокова борса дето падали - явно който го каза (май Цещо беше) в близката година-две не ги е гледал  .
|
| Пет Апр 27, 2007 3:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Напротив, ти не си ги гледал в последните месеци - справка http://pazari.dnevnik.bg/indexes.php?type=1
провери Sofix, за последните 3 месеца, тренда е надолу....
Последна промяна Цецо на Пет Апр 27, 2007 4:00 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 27, 2007 3:52 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Има при това законово - моряците - 7 дни в седмицата по 8 часа ( че и повече)  А ако има нещо се работи и по няколко дни без почивка ( съответно после има компенсации- но не не заплаша над 80 часа овър-тайм),т.е разбирай че ако има нещо належащо и трябва да се бачка - бачкаш а не ти плащат.А ако не работиш - в някой ситуации това може да ти струва живота.Но това е тема малко отдалечена от това дето дискутираме.
@ Dimitar,в фирмата където работиш,ако наистина се наложи да има овър-тайм заплащат ли ви го отделно или не?
И върху тези пари отделно ли ви се взема данък или си ги вземате чисти?
|
| Пет Апр 27, 2007 4:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на мен ми е интересен механизма за заплащане с акции:
- свързано ли е с емитиране на нови акции или се търгуват вече емитирани
- след като се продават/прехвърлят под цената борсата, няма ли някакво нарушение
- как се осчетоводява
- кога и какви данъци се плащат
- премията/процента от печалбата как се конвертира към стойност на акция - преди облагане на печалбата или след това
въпросите ми са чисто теоретични, как ги правят големите батковци в корпоративна америка.
у нас този механизъм си е пълно харакири от даъчна и законова гледна точка
преди години енрон, уърлд-ком и подобни гиганти рухнаха заради счетоводни практики, които при нас са наложени със закон
|
| Пет Апр 27, 2007 4:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 плащането с акции е едно от най-големите дръвца лично според мен, плащат с нищо реално, дори и акции на MS да са, това е един от триковете на хамериканските фирми да стимулират персонала, а и да докарат по голяма заплата на вид. Същото като от една длъжност нагоре за тях е по дбре да те правят съдружник, тогава са много по алко задължени към теб, това разбира се се отнася за ръководен а не инжинерен персонал.
Всичко различно от чистите пари е в полза на рбаотодателя и най-често в ущърб на работника.
Американското финансово законодателство е много по различно от Българското, но плащане с акции може да стане и в България, стига да има някой който иска да получава заплата в акции  Но освен заплащане в акции, какъвото беше масово разпространено по времето на дот ком компаниите, може д аима бонуси, т.е. привилегии, да закупиш фирмени акции с отстъпка, което обаче не е заплата по никакъв начин.
А за процент от печалбата ... това не знам дали е възможно да се случва в нормални трудовоправни отношения, подобен тод може да има за определени позиции, процент от реализирани продажби, или пот направени икономи, обаче аз не знам ,може и да има, някой да взема твърдо процент от печалбата на фирмата като заплата, или ако го има то ще го има до момента в който фирмата е малка. Не си представям когато печалбата нарастне от 1 млн на 10 млн собственика да иска да увеличи реално заплатите 10 пъти, и в БГ, и навсякъде другаде зплатите се съобразяват с пазара и никой не е луда да дава десетторно по големи, дори крадците на кадри  За някои позиции, основно управленчески, това е възможно, но зза всички на по ниско ниво някак не ми се вижда никак приемлив начин, а и едва ли е мнго разпространен.
|
| Пет Апр 27, 2007 5:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кичо - няма овъртайм при инженерите, нали сме на годишна заплата  . Много хора си мислят, че да работиш в голяма фирма тук е супер, но в някои случаи не е много супер - давам пример с Моторола - един пич, дето сега работи при нас разправяше, че почват деня с по 3-4 срещи да дискутират разни неща и реално почва да работи около 2 следобед. Ама сроковете си стоят и му се налага да остава до късно и да ходи и през уикендите. Та какво се получава накрая на месеца - техника му взема почти същите пари като него а понякога и малко повече, защото техника е на часова ставка и като стои заедно с него и му плащат овъртайм. Та пича беше много щастлив като почна при нас, защото за 6 месеца имаше само една среща и беше идвал само 2 пъти в събота, ама защото той си беше виновен. Та така - за сметка на това пък, инженерите имат други бенефити от които се възползват  .
Дедо - фирмата си има заделени акции за тая цел да ги ползва като бонус към работниците. Мисля, че не емитират нови акции и като свършат тези - това е, няма повече - както стана при нас, ама ние не сме публична компания и при нас е малко по-различно. Това, че са на цена по-ниска от борсовата мисля че не е нарушение, защото те се продават вътрешно. Как се осчетоводява идея си нямам. А данъците са два вида в зависимост краткосрочна ли е инвестицията ти или дългосрочна - ако държиш акциите до една година е краткосрочна и данъка е 25% от печалбата (ако си на загуба няма данък  ), ако ги държиш повече от година е дългосрочно и данъка е 15% от печалбата. Това е за търговия със всякакви акции, не само с тези от фирмата ти. Всяко тримесечие като обявяват фирмите печалбите си след данъци, тази сума се прибавя или вади (ако са на загуба) към пазарната им капитализация - това е броя на акциите по цената им, т.е. цената на акцията се увеличава/намалява с резултата след данъци делен на броя на акциите. Това си е съвсем отделно от другите неща, които си влияят на цената на акциите. vlado има доста опит с тия игри с акциите от фирмата в която работеше и ако види темата и иска да разкаже - може да каже доста повече и интересни неща.
Наскоро гледах филма за Енрон - "The smartest guys in the room" (може да си го свалите от нета и да го гледате - интересно е). Та тяхната най-голяма "измама" беше, че те осчетоводяваха бъдещи печалби, което им вдигаше акциите веднага, а в повечето случаи след това тия проекти не се реализираха и изведнъж се оказаха със страхотни цени на акциите без реално да има покритие - и така рухнаха за месец. Това обаче е било незаконно и одиторите им Артър-Андерсен (ако не се лъжа) дето са се правили на луди срещу заплащане си го отнесоха и фалираха и те, както и адвокатската им фирма.
|
| Пет Апр 27, 2007 5:27 pm |
|
 |
|
3aek
|
rumen е типичен пример на българският работник с комплекс за недооцененост, пише на бейсик защото да научи С му е трудно но се смята за много ценен кадър който работи неуморно а шефа му печели на негов гръб и разбира се най-справедливо е да дели печалбата на фирмата с него
на такива работяги веднага предлагам те да станат шефове, да си отворят фирми и да плащат по каквато си система измислят и като им дойдат други такива недооценени гении като работници да се оправят 
|
| Пет Апр 27, 2007 5:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони - аз не познавам никой, на който да са му плащали с акции - тук говорим за привелегията след определено прослужено време (2 или 3 г. най-често) на края на всяка година да имаш правото да купиш акции от фирмата на преференциални цени - обикновенно минус 15%. Никъде не е ставало дума вместо пари да ти дават акции. Хилядите инженери дето станаха милионери по време на .сом бума е точно от такива акции, защото изведнъж фирмата като стане публична и почне да се търгува на борсата и акциите им скачаха десетки пъти. Пък и в крайна сметка акциите са си ликвидно средство и веднага можеш да ги продадеш и да вземеш доларите - не виждам защо трябва да кажеш че това е едно от "най-големите дръвца".
|
| Пет Апр 27, 2007 5:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами ако се заинтересуваш наистина колко са останали реалните милионери от дот ком бизнеса ще са очудиш колко са малко, наистина по време на самия бум е имало служители станали милионери, но както са станали така са загубили и парите си и работата си, много малко са тези които а се устили да продадът акциите навреме, затов аимах в предвид че е дърво, доста несигурен начин и подвеждащ, ако си финансов брокер може би е ОК, но за еидн инжинер не знам, още повее в толкова непредвидим бизнес.
|
| Пет Апр 27, 2007 8:28 pm |
|
|