Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Цифров чакащ мултивибратор с микропроцесорно управление 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Цифров чакащ мултивибратор с микропроцесорно управление
Здравейте,
Имам проблем. Трябва да проектирам цифров чакащ мултивибратор с микропроцесорно управление. За съжаление обаче нямам идея от къде да започна. Може ли някой да ми помогне? Да ме насочи от къде да чета или нещо подобно за да успея да се справя с това!
Благодаря ви предварително!

Последна промяна Naiden Hristov на Сря Апр 25, 2007 11:17 am, променена общо 1 път

Вто Апр 24, 2007 9:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Пробвай от микропроцесора! :D

Това звучи като задание на курсова работа, даже съм сигурен, че е. Ако е така, мисля, че не си уцелил точно подфорума, в който трябва да поставиш темата

PS: Извинявай за шеговития тон, но въпроса ти също звучи като "кое е плюса на светодиода". Все пак, попаднал си на правилното място, поровичкай се във Библиотека , разгледай PIC и Atmel процесорчета, избери си един (препоръчвам ти PIC16F серията) и сядай да четеш.

Вто Апр 24, 2007 10:35 pm
Профил

Мнение 
По-точно курсов проект.
Разбрах, че съм сбъркал мястото, но малко късно! :)
Благодаря за насоката

Вто Апр 24, 2007 11:25 pm
Профил

Мнение 
Спрях се на HC11 на Моторола. Може ли някой да ме ориентира как с него мога да направява въпросния мултивибратор с генерирани импулси дш 10 микро до 100 секунди!

Пет Апр 27, 2007 8:58 pm
Профил

Мнение 
:), е и ти си избрал най-подходящия процесор. Правиш си един таймер, следиш входа за прекъсване, при прекъсване вдигаш изхода пускаш аймера, чааш да изтече и сваляш изхода, така од следващот прекъсване. Вече зависи как искаш да реализираш мултивибратора, ако е истински би трябвало всеки импул на входа да ресетва времето на импулса, т.е. ако е започнало да тече да ресетир аотново, т.е да удължи изходния импулс, но може да го направиш и да не влияе.

Пет Апр 27, 2007 9:02 pm
Профил

Мнение 
Избрах този процесор просто защото с него се занимаваме най-вече по въпросната дисциплина.
Благодаря много за помощта, тия дни го започвам и ще видя до къде ще стигна! :)
Благодаря ти отново!!!!

Пет Апр 27, 2007 11:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
HC11 май нямаше с флаш памет. Как смяташ да работиш с него?
Избери си PIC или AVR

Пет Апр 27, 2007 11:34 pm
Профил

Мнение 
Ходих на консуртация с ръководителя на курсовия проект и той ми каза, че мога да използвам всеки контролер, който има вграден таймер. За това избрах най-познатия за мен - HC11. Но няма проблем да използвам и някои друг. Просто незнам кои!
:)

Съб Апр 28, 2007 9:42 am
Профил

Мнение 
Въпрос е на удобство, а не друго, и като с еима в предвид че не си много наясно с HC11 бая зор ще ти е, може на вънпна памет да го караш но ....

Съб Апр 28, 2007 11:56 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ти да не учиш в ТУ Пловдив?

Съб Апр 28, 2007 7:20 pm
Профил

Мнение 
Уча в ТУ-София. Електроника. 3 курс.
И същото нещо съм го правил предния семестър, но с броячи и тригери, по друга дисциплина при същия преподавател.
И за това той ми зададе същата тема, но с микропроцесорно управление. Но за мен това е тъмна Индия. И за това седнах и прочетох учебника по дисциплината и установих, че не може да ми помогне. Тъй като това, което се чете на лекции няма почти нищо общо с тематиката на курсовите задачи. За това и търся вашата помощ.

Нед Апр 29, 2007 1:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Общо взето идеята е следната: следиш един от входовете на процесора примерно вход 1 на порт А.Чрез резистор 100к си го подпрял към + 5 волта.Същия извод е свързан към колектора на един n-p-n транзистор,чийто емитер е на маса.Отпушвайки транзистора,потенциала на вход 1 става 0.Включването на транзистора трябва да ти задейства мултивибратора.След настъпване на това събитие започваш да променяш извод 2 на порт В 1--0--1--1--0--1.....Това е идеята.Може да си направиш закъснение.Примерно след установяване на събитието на порт А,да изчакаш някакво време Т и след това да почнеш да генерираш импулсите.Може да си сложиш и Ресет вход,който се реализира по същия схемотехнически начин като на вход 1 на порт А.При неговото активиране спираш генерацията на импулси.И така си правиш каквито искаш функции и каквото ти хрумне.Това обаче не означава,че не трябва да се научиш как работят микроконтролерите!

Нед Апр 29, 2007 2:27 pm
Профил

Мнение 
Благодаря много за изчерпатерните указания. Ще се опитам да си синтезирам принципната схема по този начин и ще видя какво ще се получи. :)
Благодаря ти отново, Ки4о!!!!!

Нед Апр 29, 2007 8:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе ще синтезираш... Ето ти схема,напиши си алгоритъм и попрочети за този ПИК.Конфигурираш да имаш прекъсване от PORTB,изходите си ги формираш да имат какъвто ти се ще сигнал,... и другото ще ти светне като попрочетеш малко :)

Прикачени файлове:
Multi.JPG
Multi.JPG [ 42.59 KiB | Прегледано 2279 пъти ]
Нед Апр 29, 2007 8:55 pm
Профил

Мнение 
Благодаря за схемата. Имам обеча няколко въпроса.
Диапазона на генерирания време интервал (10 микросек до 100 сек. с дискретност 1 микросек.) се осъществява чрез асемблерския код нали?
Трябва да направя и връзка с компютър (според мен вариантите са два USB или RS232). Кой начин да избера?
Другият ми въпрос е относно 4 разрядна цифрова индикация, която имам да правя към мултивибратора. Мота ли да използвам следната схема:

Прикачени файлове:
Indikaciq.JPG
Indikaciq.JPG [ 195.17 KiB | Прегледано 2246 пъти ]
Пон Апр 30, 2007 10:07 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща