|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:22 am
Работодатели и работници - отношения
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Това май се наричаше "опции".  Едни чифути се опитваха да ме зарибят с такова преди много години, ма ги отсвирих.
|
| Пет Апр 27, 2007 10:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да - точно опции се казват. Пък пазара тук е толкова ликвиден, че можеш още на секундата да ги продадеш и веднага си правиш 15% горница. Не виждам какво му е лошото  .
|
| Пет Апр 27, 2007 10:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ако ги продадеш на секундата може да направиш печалба, въпроса е дали няма обвързване, не съм запознат с конкретните условия, а и те сигурно варират.
|
| Пет Апр 27, 2007 10:47 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Начи при мен случая беше друг. Идват и ми викат, много сме навити да праиме фирма тука, имаме идея за гениален (хахахаха) продукт. Ела да ни бачкаш, ше те направиме началник. Заплатата ти няма да е много голяма (хахахаха), за сметка на това ще имаш от въпросните опции. Демек, с други думи, върни си ни и мизерната заплата, дето сме ти дали.  Щото нали се сещаш тия акции с ква стойност ще са.
|
| Пет Апр 27, 2007 11:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Евреите са си евреи на всякъде  .
|
| Нед Апр 29, 2007 5:18 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Тук се говори за две неща - сток опции и преференциални акции. Опцията не е акция, а сделка между собственик на акция и трето лице (работник, доставчик или просто баджанак).
Далаверата обикновено е следната - аз имам фирма и акции които в момента пазарната им цена е 2лв. Мога да предложа на даден работник 1000 опции. Той и само той лично има "правото" (но не и задължението) да купи тия 1000 акции на цена 2 лева след примерно 3 години работа във фирмата. Ако напусне преждевременно - може да загуби това право. Ако акциите паднат, той няма да има файда да ги купува... Тъй като това е договор за бъдеще време, без реални плащания към момента - няма данъци, няма счетоводство до момента в който да речем след 3 години акциите са скочили 5 пъти, работника ми плати на мен 2000 лв и ги продаде за 10000 на борсата. Ама тогава той прави печалба и той да си мисли за данъците...
А другата далавера е преференциалните акции. Брат ми е на такава схема, даже не са го питали искаш - не искаш. Просто в края на месеца му удържат определна сума от заплатата и след време получава акции. В случая той има късмет, понеже акциите които има в момента може да ги продаде на 3х спрямо парите които са му ударжали. Не знам точно колко под пазарната са му ги продавали, но общо взето с акциите имаш повече шанс защото купуваш нещо под себестойността му към дадения момент и се молиш само да не срутят нещата. Без да скачат акциите пак си на далавера. Относно данъците мисля че няма голяма далавера. По-скоро има прехвърляне на данъчни задължения в бъдеще време, защото вместо фирмата да продаде акции за 2000лв и да ги даде на работника (след което той да плати данък върху 2000 лв) - тя му дава акции като ги оценява примерно на 1000лв и той плаща сега данък върху 1000лв. А пък след време като реши да ги продава може и много яка печалба и данък да се получата, ама той това иска човека, иначе съвсем кофти 
|
| Сря Май 02, 2007 11:13 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
По нашенски това се прави със % ръст на фирмата свързан със заплатата.
Примерно последните 5 години фирмата има ръст 20% на година
Точно толкова е годишния растеж и на заплатите.
Базата си е индивидуална който както се е спазарил.
Другия начин за стимулиране на работниците е да се налепят плакати и лозунги по-стените в стил:
"Да работим неуморно да строим живота нов"
|
| Сря Май 02, 2007 11:53 am |
|
 |
|
zaphod
|
има и трети начин - обръснат до кожа и лъскав от пот надзирател, неуморно плющи с камшика по гърбовете на робите 
|
| Сря Май 02, 2007 1:36 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
След което следва национализация на фабриките и налепяне на лозунги по-стените в стил:
"Да работим неуморно да строим живота нов"
|
| Сря Май 02, 2007 2:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Данъка се плаща, когато реализираш печалба, т.е. когато продадеш акциите и евентуално си спечелил от разликата покупка-продажба, а не в момента на покупката  . Пък и по-добре да спечелиш пари и да платиш данък, от колкото да не плащаш данък, ама да не си спечелил пари  .
|
| Сря Май 02, 2007 3:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе не знам... тук в бг има закони и закончета, които всеки може да тълкува както се разбере със съответния данъчен инспектор. Примерно сега гледам ЗДДФЛ (закон за данък върху доходите на физ.лица) в който се казва че НЕоблагаеми доходи са:
Ако го тълкувам правилно излиза че печалбата от ръста на акции не е облагаем приход, което звучи логично понеже загубата пък не е признат разход предполагам 
|
| Сря Май 02, 2007 3:41 pm |
|
 |
|
3aek
|
а аз мисля че данъчните ще направят такова тълкуване че загубата от акции не е разход, но печалбата ще е задължително приход
|
| Сря Май 02, 2007 4:05 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Няма такова нещо. Печалбата от акциите е в резултата на пачалби на акционерното дружество. АД, от своя страна, плаща данък върху тези печалби.
|
| Сря Май 02, 2007 4:49 pm |
|
 |
|
3aek
|
да бе и като дружеството е платило данък печалба това да не би да те освобождава от данък общ доход като получаваш пари от фирмата?
в случая се генерира доход на физическо лице т.е. в края на годината предполагам в годишната декларация има графа (не си попълвам сам декларацията и не знам но предполагам) - приходи от продажба на акции
|
| Сря Май 02, 2007 5:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ред 8 от данъчната декларация си влиза като пич в облагаемия доход  .
|
| Сря Май 02, 2007 5:41 pm |
|
|