Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Предаване на данни от RS232 към Centronics и обратно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Стандартен LPT работи само в дна посока, това е стандарта Centronics, изходите са буферирани еднопосочно, може да провериш схемата на който и да е АТ/ХТ. В новите компютри няма стандартен LPT, той поддържа и още протоколи, EPP който позв;ява двупосочна комуникация, и ECP който позволява DMA. А относно какво трябва да се прави веднъж говори за паралелен интерфесй, което е неопределено, може да се иска да се предава към РС информация от сериен девайц, баркод четец, карточетец или др, или да се управлява паралелен девайс от сериен порт на компютъра, така илииначе това няма д аокаже лияние в-у принципната схема тъй кто всички портове на пика са двупосочни.

Явно ще трябва малко да те светна по въпроса:
Това че LPT-STD е еднопосочен е ясно (поне на повечето) - но нищо не му пречи да работи и като двупосочен :idea:
използват се 4-те статус бита които са входове - байтовете се предават на части (по-бавно - но е решение! ... то и по 1 бит да предава - пак е решение!) - по-горе съм ти писал: "въпрос на софтуер"!
понеже ще се усъмниш в "знанията ми": запитай се как работи с LPT-STD у-ва като:
- програматори (моя Sunshine POWER-100)
- LPT->LAN (май-имам едно такова - за мнооого стар нотбук дето няма LAN/PCCard....USB :)
нито едно от горните у-ва не е чувало за EPP/ECP - просто защото тогава не са съществували ... и си ползва собствен софтуер за целта!

всички тия приказки не са по темата, но ... когато някой ми каже че иска RS232->LPT - за мене ознава че иска точно това - а не RS232<->LPT или LPT->RS232 !

Пет Май 04, 2007 8:09 am
Профил

Мнение 
Да дам едно предложение може ли... Нека пусналата темата да си напише ТОЧНО заданието на курсовата работа (така както и е написано на листчето) защото явно и на нея не и е много ясно какво точно се иска... Пък след това да се почне дискусията... Не че такива спорове не са интересни.. Ама се омазва темата на момичето, което не е май редно... ?

Пет Май 04, 2007 10:04 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Koleto написа:
Да дам едно предложение може ли... Нека пусналата темата да си напише ТОЧНО заданието на курсовата работа (така както и е написано на листчето) защото явно и на нея не и е много ясно какво точно се иска... Пък след това да се почне дискусията... Не че такива спорове не са интересни.. Ама се омазва темата на момичето, което не е май редно... ?

Подкрепям! Нека момичето си пусне заданието и всеки да помогне с конкретни неща. Да сме повече мъже от колкото инженери в случая. И без това рядко стъпва женски крак в този форум. :)

Пет Май 04, 2007 11:57 am
Профил WWW
Ранг: Минаващ

Мнение 
mom4eta,blagodarq za pomo6ta,no se spravih sus shemata sega mi ostava algoritum i princip na deistvie.Ako jelaete moje da vidite kak sum go napravila, tukmo 6te kajete dali e vqrno.

Прикачени файлове:
SUC50434.JPG
SUC50434.JPG [ 1.52 MiB | Прегледано 1134 пъти ]
Пет Май 04, 2007 9:40 pm
Профил

Мнение 
tochnoto mi zadanie e: preobrazuvatel RS 232 - Centronics. Dvuposo4en transfer na danni,poddurjane na protokolni rejimi.

Пет Май 04, 2007 9:44 pm
Профил

Мнение 
А защо ти е тоя буфер след пика, иначе другото може да речем че е ОК. Но това последното там за протоколна поддръжка, кои протоколи ?

za ps66- говорим за предване на данни през паралелен порт, а не как да уползотворим служебните пинове, яно е че могат да се позлват, изобщо не става авъпрос за това, няма стандартен протокол който да ги ползва за това. По същия начин може да предаваш паралелна информация по RS-а.

Пет Май 04, 2007 9:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ACK пинът трябва да може да приема прекъсване, ти си го свързала на пин, който не прекъсва. Премести го на друго място! Провери пак спецификациите на Centronics, там имаше линии, които трябва да са с Pull-Up резистори. Последователно на всички линии обикновено се поставят серийни резистори по няколко десетки ома за електростатична защита. Дори понякога се поставят и кондензатори 22pF към маса. Не си нарисувала 100nF развързващи кондензатори за захранването на PIC и буфера. Без тях ще сърбаш л*йна! Обикновено на PIC се извеждат на отделен куплунг пиновете за ICD. Така как ще му се пише фърмуера. Ще развиеш мазохизъм, докато го напишеш и си завършиш дипломната. А това се лекува трудно :) . Успех!

Съб Май 05, 2007 10:50 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
на всеки D0...D7 на центроникса сложи рез. 68k към 5V и по един 4.7nF към маса !

Съб Май 05, 2007 11:12 am
Профил

Мнение 
za rezistori sum vijdala,4e se postavqt, no kakva funkciq izpulnavat? Po-gore pi6e,4e sa za elektrostati4na za6tita,no ako moje malko poqsneniq?! :oops:

Пон Май 07, 2007 8:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2