| Автор |
Съобщение |
|
Емил Енчев
Ранг: Минаващ
|
 Проблем с програматор
Използвам програматор на "Хоби кит". Сега, обаче се опитах да програмирам PIC16F84A, но за 20MHz и отказва да го програмира. Дали възможностите на програматорчетоса дотук или съм случил някой дефектен процесор?
|
| Съб Май 05, 2007 5:02 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Ами аз за сега използвам програмотрчето на хобикит и да ти кажа съм доста доволен, за 5лв а прави чудеса  За пръв път чувам за 16Ф84А на 20Мхц, то максималната му честота е 4Мхц. Това според мен е по скоро проблема. А за програматора като си изкараш RB6, RB7 и маса, + и MCLR пише всичко. Така че мисля, че не е пролбема програматора.А ако пък има такова животно 16Ф84А на 20Мхц значи проблема според мен идва от програмата, с която пишеш.
|
| Съб Май 05, 2007 6:23 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
@Емил Енчев - какво означава не се програмира?Какво не става ?Виж си режима на кристала който си задал.
@sv_shady - вместо да чуваш вземи и попрочети един дейташйт.Там си го пише:
High Performance.....
Operating speed: DC - 20MHz click input
DC - 200 ns instruction cycle
Това е от датата на 16F84А
А за програматора като си изкараш RB6, RB7 и маса, + и MCLR пише всичко - може и да запишеш всичко,ама ако не си взел хардуеерни мерки може и да изпушиш нещо по платката!
|
| Съб Май 05, 2007 8:06 pm |
|
 |
|
Емил Енчев
|
СЪЩЕСТВУВА PIC16F84A за тази честота:
PIC16F84A-04/P =4MHz,
PIC16F84A-20/P =20MHz.
Чак имам и фактурка, където за единия съм платил с 1/3 повече, защото за него пише, че е за 20MHz...
Имам чувството, че КИ4О пак е на прав път, откъде ми идва проблемът... Ще опитам с промяна на настройките. Иначе ползвам ICPROG и досега програматорчето не ми е създавало никакви проблеми.
"Отказва да запише" значи, че дава грешка още на адрес 0000h.
|
| Съб Май 05, 2007 11:08 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Абе ти да не си заключил ПИК-а ?
|
| Съб Май 05, 2007 11:35 pm |
|
 |
|
Емил Енчев
|
Процесорът е абсолютно нов. Купих го днес. И щом се опитах да вкарам програмката, още първия път ми направи това. Свалям го, поставям процесор за 4MHz и го програмирам без проблеми. Не мога да си обясня какво става. Това ми се е получавало само като е дефектен процесорът. Между другото, програматорчето ми няма външно захранване-получава го от порта. Някъде четох, че за някои процесори е необходимо по-високо напрежение и затова се съмнявам в адекватността на програматора. Дали ще направя поразия ако му пусна външно напрежение? Само масата да оставя свързана и с компютъра, а + да му дам отделно през стабилизатор и малко да му повдигна напрежението?
Иначе прегледах-нямам никакви допълнителни настройки...
|
| Нед Май 06, 2007 1:11 am |
|
 |
|
Ки4о
|
А преди да запишеш изтри ли процесора ?
|
| Нед Май 06, 2007 8:14 am |
|
 |
|
Емил Енчев
|
Не. Никога не ми се е налагало. Винаги направо записвам и досега не съм имал проблеми... Когато направя проверка, дава, че е празен. Но не иска да го записва. Опитах после да го изтрия-изтрива го(или поне така мисли). Утре ще купя друг процесор и ще видя откъде идва проблемът-ако и него не иска да запише, значи програматорът не може да работи с този тип. Ако го запише(което вече ми се струва све по-логично), още един процесор отива в колекцията от неработещи...
|
| Нед Май 06, 2007 11:32 am |
|
 |
|
Емил Енчев
|
Купих нов процесор, но и него не мога да записвам. Този път първо го изтрих. Ефектът е същият-грешка при адрес 0000h.
|
| Пон Май 07, 2007 12:36 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Абе какъв е този програматор на "Хоби кит" ? Толкова ли ви мързи че един чип,2 стабилизатора,няколко резистора и транзистора не можете да запоите на пробна платка?Ако нещо се прави ПРОФЕСИОНАЛНО - копува се готов програматор(той после ще си избие парите).Ако е хоби - сглобява се нещо изпитано от нета ( за което се прави предварително проучване) или сам си правиш програматора.Ама това да купиш нещо дето да ти се дъни непрекъснато- това за мен са пари на вятъра.
|
| Пон Май 07, 2007 1:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ей не се научихте значи.
Всички програматори дето се конектват на RS-a, и не съдържат собствен процесор имат два основни проблема.
1. Таймингите на порта се омазват от бозата - на някой виндоуси работи, на други не, зависи от комбинацията PC-OS-RS232-PIC - проблема може да е в което и да е от четирите и трябва да се търси вярната комбинация.
2. Захранването от RS-a често издиша. Пак зависи от PC-то, конкретната реализация на RS-a и ...чипа дето печете.... Решението е да пробвате различни комбинации докато стане. Или просто му пуснете външно захранване (около 1лв. разходи и 15мин. време)
А който иска да се занимава сериозно да "фане" да си купи/сглоби едно ICD, мама му стара, цената е половин GSM от най-ниския клас.
Бати, да вземем да го лепнем като Flash анимация с картинки това - "Какво да правим ако "програматора" не ще да програмира". Само се загледайте колко теми има по въпроса. Всичките са с общ корен - "програматор" състоящ се от 5 до 10 елемента и ръгнат на серийния порт и едни магически програмки - ICPROG и подобните и. И винаги един успява, друг не може..... А причините са добре известни, ама никой не си прави труда да чете. А пък да помисли.....що да се мори.
А тоя идиот дето е "стандартизирал" RS232 порта без захранване трябва да се линчува. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 07, 2007 1:59 pm |
|
|