Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Избор ARM7 микроконтролер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Абе истината е че ARM е много повече процесор отколкото микроконтролер. Колкото и да свалят цената пройзводителите, колкото и периферия да му накачат, просто това ядро си е правено за процесор. Просто концептуално така си е замислен. Оттам и всичките пробелми с прекъсвания, периферии и пр. А и един ARM се развихря като му закачиш поне мегабайт памети. Иначе все е куцо, все нещо недостига. А и как да стигне - това е 32 битово ядро, яде 4 пъти повече памет както и да го погледнеш (тъмб, мъмб все тая).

А и нещо бавно се налага. Нещо имам чувството че бума му вече премина. Може и да не се повтори 8051 легендата.

Съб Май 05, 2007 4:55 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
miro_atc, проблеми винаги има и това е неизбежно. За петнайсетнина години професионално в тоя бранш съм се нагледал на тях. Обаче има неща, които са ми създавали проблеми, има такива, които са ми създавали много проблеми и има такива, дето не са ми създавали никакви проблеми. За съжаление последната група е най-малка и аз причислявам към нея продуктите само на Cypress и Analog Devices. Ето това са фирми, които според мен наистина мислят как да направят живота на инженерите по-лесен, особено първата. За продуктите на AD като цяло нямам забележки освен може би BGA, което изглежда им е любимо.
Конкретно за ARM аз лично харесвам продуктите на ST и ATMEL. И разбира се с нетърпение очаквам по-късно тази година, когато Cypress ще обявят PSoC3 базиран на ARM Cortex. Според каквото съм чел като предварително инфо, това ще ги бетонира на върха поне в моите очи.
Zdrav, както вече отбелязах мнението ми е лично. Ако при теб нещата се държат толкова добре - ами браво! За някои неща се съгласясам с теб, за други - не. При избора на 2292 аз не съм участвал, но причините не винаги са само технически. Дори понякога изглеждат много странни, но това е икономиката... Аз поне LPC в близките 2 години едва ли бих избрал за нещо.

Нед Май 06, 2007 2:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
kiiid написа:
За продуктите на AD като цяло нямам забележки освен може би BGA, което изглежда им е любимо.

Земи пробвай АРМ-а на аналог, подобна недомислица рядко можеш да видиш.

Нед Май 06, 2007 5:41 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Сашо написа:
За TMS470 на TI какво ще кажете?

Не е евтин и развойните средства за него не са безплатни. :roll: Няма DMA. Иначе е :idea: :idea: :idea:

Бъркаш се нещо, има DMA.

Нед Май 06, 2007 6:22 pm
Профил

Мнение 
Цецо, както вече подчертах всичко е строго субективно. На мен ми харесват продуктите им

Пон Май 07, 2007 2:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да не искаш да кажеш че си работил с ARM-a на Analog? Ако е така ти ще си първия който знам да го е захванал (от 5 човека включително мен) и да НЕ го е захвърлил разочарован.

Това е типичен пример как една прекрасна идея (АРМ + наистина добра аналогова периферия) може да се осере тотално.

Пон Май 07, 2007 8:01 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
междудругото като се преглътне малкото памет всичко друго на ADUC-то е много лесно да се подкара и не създава ядове

Пон Май 07, 2007 8:32 am
Профил
Аватар

Мнение 
То чипа като реализация е добър, нямам забележки (не че съм дълбал много де.)

Ама много неща за преглъщане в идейно отношение:

1. На кой идиот може да му хрумне да пусне чип с два i2c интерфейса и само един UART? Абсолютно малоумно решение, за чии са ми 2xI2C? A 2 UART-a си трябват редовно.

2. За АРМ пройзводните процесори, вече е стандарт UART да е 16 байта буфериран (за DMA даже и не смея да мечтая). Да ама не, Аналог са решили, че 2 байта буфер са достатъчни. На всичко отгоре, въпреки че го водят че има фулл подръжка на модемни сигнали, аз поне от ровенето в дейташита останах с впечатление че подръжката е ограничена до просто сигнализиране с битове, без никаква автоматика - то и без сериозно FIFO си се обезмисля де.

3. SPI -я му е бавен, и по някаква неведома причина е обвързан с клока на CPU то, а не с периферния. Т.е ако решиш да забавиш CPU то трябва да забавиш и SPI -я (който и без това си е бавен). Много тъпо, а аз бях решил SD карта да закачам.

4. Таймерната му система е куца. На ниво HC11 е.

5. Евала за ADC-то и DAC-a. Ама на кой идиот му хрумна да сложи толкова бързо АЦП (1 MS) без възможност за autosampling, автоматично да си обикаля каналите? DMA-то и тука мнооого липсва. За чии ми е, ако трябва да натоваря и без това тромавото ARM ядро да щрака като гламаво из прекъсванията на АЦП-то? Луда работа.

6. Хубаво са се сетили да бачкат с часовникарски кварц. Ама да бяха разгънали малко PLL-а.... А то имаш избор измежду едни такива идиотски честоти....

7. Малкото RAM нямам думи просто. Тия нещо не са наясно колко място отнемат 32 бита.

8. Програмируемата логика - хитро като идея, ама много куцо изпълнена, на практика безмислена.

9. Една от най-отвратителните документации която съм срещал. Само каубойския TMS470 може да им съперничи. На практика никакви апликейшъни, примери или готови библиотеки. Нищо.

Абе това просто е чип правен по заявка от някой за конкретно приложение. Просто не виждам друг апричина да се създаде такова малоумие - то просто няма никаква пазарна ниша. Никоя уважаваща себе си маркетингова персона не би си заложила главата зад пазар за такова недоносче. Това е чип който някой си е поръчал и после Аналог са решили, че могат да пуснат и на пазара, да изкарат някой допълнителен лев от маската. Същата история като TMS470.

Иначе както казах идеята е страхотна - на пазра няма АРМ ядро с хубава аналогова периферия. И продължава да няма.....

Пон Май 07, 2007 10:13 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Стига бе, кво му е на TMS470? 8O Има си и документация и примери.

Пон Май 07, 2007 10:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами Заека ти е обяснил какъв е проблема с каубойците.

При аналог горе долу нещата са същите. Всъщност не е баш така. Кореспонденция тече. Когато бях решил преди време да стъпя на тоя процесор, им писах като им описах горните "недомислици" и ги питах имат ли планове ако не друго поне да пуснат чип с два уарта....Така де маркетингово си е оправдано. Ама пича беше много учуден (или поне на мен така ми изглеждаше), за чии са ми два уарта :), след като имам два I2C. Направо ме хвърли в тъч с тоя въпрос. Както и да е - казаха ,че засега не планират да разширяват гамата от тези контролери извън това което вече е анонсирано (това беше преди 2 години). Затова си и мисля, че тоя чип е поръчков и няма да има развитие - т.е. аз лично засега го отписвам. Пратиха ми семпъли де. От някакъв инженерен ревижън дето когато реших да ги пробвам преди половин година се оказа, че имат камари разлики с релиз версията и на практика са си безполезни :).

Пон Май 07, 2007 11:12 am
Профил ICQ

Мнение 
май няма проц без забележки...
Аз предлагам автора на темата да внесе някакво уточнение какво аджеба търси, щото така темата е все едно "трябва ми кола, дето да вдига 60км/ч, да има място за шофьор и да е на разумна цена". В подобна формулировка се вписва всичко от трабвант до мерцедес ;-)

Пон Май 07, 2007 11:39 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Избор ARM7 микроконтролер
Сашо написа:
Можете ли да препоръчате ARM7 микроконтролер.
Критериите са:
- честота 20-40МХц
- 30-50 входа/изхода
- ниска цена/лесен за намиране
- безплатен (евтин) софтуер
10х!

Критерия за 30-50 входа/изхода, като размер на корпуса ли го имаш или ще ги ползваш като GPIO?
Щото ако ги ползваш като GPIO трябва да си наясно че там ARM-a малко куца. Скоростта с която можеш да вдигаш/сваляш изходите е ниска. Например ако направиш прост безкраен цикъл за вдигане сваляне на някой изход ще получиш сигнал с честота някъде между 3-4 MHz. Това е "feature" на ARM7. Philips направиха за някои от LPC2000 серията FastGPIO при които скоростта е по-висока около 16 MHz(ако не бъркам). Предполагам че и другите производители имат някакви подобни доработки.
Та ако твоят случай е такъв да го имаш впредвид от самото начало.

Пон Май 07, 2007 11:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Ами Заека ти е обяснил какъв е проблема с каубойците.

Това ли?

3aek написа:
иначе не очаквай да получиш дори up-to-date дейташиит (май тези дето са на веб-а са от 97 или 98 година)

Не знам заека кво е гледал, при мен имам това:

Прикачени файлове:
tms470a256.jpg
tms470a256.jpg [ 69.79 KiB | Прегледано 1680 пъти ]
tms470.jpg
tms470.jpg [ 55.99 KiB | Прегледано 1670 пъти ]

Последна промяна Реконструктор на Пон Май 07, 2007 12:48 pm, променена общо 1 път

Пон Май 07, 2007 12:42 pm
Профил

Мнение 
Ами откровено казано с ARM на Analog не съм бачкал. Впечатленията ми са от други техни чипове. Може и да е така, както Цецо трърди, не знам. Аз затова си казах, че конкретно за ARM съм на ST или ATMEL. Докато Cypress си изкарат техния, разбира се...
А, да се върна на RTC на LPC-то: то RTC си има, само, че някой гениален ум е позабравил да сложи бекъп входа на батерията така, че ако искаш RTC трябва да храниш цялото микро. Много умно!

Пон Май 07, 2007 12:47 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Избор ARM7 микроконтролер
Zdrav написа:
Критерия за 30-50 входа/изхода, като размер на корпуса ли го имаш или ще ги ползваш като GPIO?
Щото ако ги ползваш като GPIO трябва да си наясно че там ARM-a малко куца. Скоростта с която можеш да вдигаш/сваляш изходите е ниска. Например ако направиш прост безкраен цикъл за вдигане сваляне на някой изход ще получиш сигнал с честота някъде между 3-4 MHz. Това е "feature" на ARM7. Philips направиха за някои от LPC2000 серията FastGPIO при които скоростта е по-висока около 16 MHz(ако не бъркам). Предполагам че и другите производители имат някакви подобни доработки.
Та ако твоят случай е такъв да го имаш впредвид от самото начало.

Това е основния фичър на TMS470 - постига се мигане с 1/2 от честотата на процесора. Даже май можеше и с 1/1, трябва да видя как беше.

Пон Май 07, 2007 12:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща