|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:13 am
18F452 - Сега проблеми с портовете...
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз ползвам ICD2 на Microchip. ICProg наистина ги показва както казваш. meProg също го показва правилно. За съжаление други нямам за да пробвам. Баси аз мислих да го ползвам тоя ICProg за ISP.
|
| Пет Мар 11, 2005 1:01 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Ами ти беше написал "Спешно" и "COM"... В момента пиша 18F452 със IC-Prog (ISP!!!), никакъв проблем...освен тоя с EEPROM-a...и при мене е така.
А защо CCS казва "Invalid ORG range 0xF00000" ?
EDIT:
Разбрах що...понякога такива грешки правя...пиша #ORG 0xF00000 вместо #ROM 0xF00000 = <data>...
|
| Пет Мар 11, 2005 1:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз ще пиша само програмната памет и се надявам (пък и нали ти потвърждаваш) там да няма проблеми. Въпроса е, че програматорчето ми през СОМ порта аз съм си го правил (с един MAX232 само за преобразуване на нивата), и софтуер си бях писал за него за по-старите пикове, но още не ми е останало време да пробвам дали ще работи с този ICProg, щото не ми се пише наново софтуер за 18F6620.
|
| Пет Мар 11, 2005 4:01 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Внимавай с 6620. По ранните ревизии имат чудовищни бъгове.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Мар 13, 2005 8:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Кажи някой на две на три де. Да знам колко и къде да внимавам. Така много общо.
|
| Нед Мар 13, 2005 10:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Errata. Така му викат. Това е най-важния документ след дата шеета. Даже според мен по важния. Всички пройзводители го предлагат, някой обаче съзнателно го скриват, та да не ти се набива в очите. При микрочип общо взето лесно се намира, където е data sheeta, там е и ератата. Чети там (под 10 стр.), ако имаш въпроси след това питай. Специално на 6620 съм му набрал доста, скъсал ми е нервичките, бая кореспонденция и време профукахме със Microchip докат си изясним кирливите ризи. Но тогава беше още нов процесор, бъговете тепърва излизаха и трябваше да се доказват. Сега вече всичко е описано в ератата.
P.S. Сега виждам че Комет предлагат 6621. Той е подобрената версия на 6620. Microchip ми казаха че мислят да спрат 6620, понеже е много бъгав и не си заслужава да се мъчат с него. 6621 е и по евтин, а покрива всички харектеристики на 6620.
Но винаги чети ератата. За който и да е пройзводител на процесори, това е задължителен документ. Ако не искаш да си блъскаш главата в мастата де.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 15, 2005 10:57 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Имам някакъв много шантав проблем...Кода ми е по подобен начин:
В АСМ листинга забелязвам, че CCS-а ми пише директно във PORTB регистрите. Забелязвам и една доста отличителна черта на 18-ките, а именно "LATCH_X" регистри. Проблема е, че пиша нещо във порта, то един път е там, друг път го няма...Предполагам, че след като запиша нещо в PORTB регистъра, то се въвежда във LATCH_B регистъра...Прав ли съм?
|
| Съб Мар 19, 2005 3:42 pm |
|
 |
|
Цецо
|
По принцип LAT-овете са изходни регистри, а PORT-овете входни. Сиреч в първите пишеш изходите, а от вторите четеш входовете. Разделени са за разлика от 16ките. Ако четеш LAT регистър ще прочетеш това което си записал вътре, но не и това което имаш на входовете. Ако пишеш PORT регистър - абе идея си нямам какво ще се запише, а и защо ти е да го правиш. Разгледай описанието на портовете в даташеета. Там се вижда добре.
А иначе потенциални проблеми може да имаш ако пина е собственост на някой хардуерен модули той е пуснат.
|
| Пон Мар 21, 2005 4:01 pm |
|
|