|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:26 pm
Компилаторите на mikroElektronika
| Автор |
Съобщение |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
 Компилаторите на mikroElektronika
Здравейте уважаеми,
Дойде ми времето да намаля асемблера. Избрах си mikroBasic на mikroElektronika http://www.mikroe.com/. Защо бейсик е друг въпрос.
Та ще ми се да знам струват ли продуктите на тези юнаци. Какви мизерии правят и т.н. За сега виждам, че прави код поне двойно по-голям от асемблерския.
Благодаря предварително за всякакви мнения 
|
| Пет Май 11, 2007 1:20 pm |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
Ами май преди имаха доста бъгове в библиотеките, каквото и да правиш не го ползвай за нищо сериозно (в смисъл професионално).
А щом няма да е сериозно значи не си струва губенето на време, ама щтом си казал
Значи няма смисъл да продължавам ... 
|
| Пет Май 11, 2007 2:56 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Е сега ще имаш възможност да преброиш професионалистите посещаващи този форум.
Протон, PROTON - са ключовите думи в търсачката - за пикове е номер 1.
За атмели BASCOM-AVR IDE.
Използването бейсика трябва да става внимателно.
Ако обещаеш че алгоритмите за изскуствения интелект ще ги въвеждаш на C.
Може би ще ти се размине.
|
| Пет Май 11, 2007 4:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
rumen-е не искам въобще да се заяждам с теб, но професионализъм въобще не значи това, което ни се харесва на нас. Съвсем отговорно ти казвам, че ако в нашата фирма дойде човек, който е малък гений в програмирането на микроконтролери на бейсик - никой няма да му обърне внимание, защото това по никакъв начин не се връзва с останалата част на екипа и фирмата. Уверявам те, същото ще е и в болшенството от фирмите. Бейсика може и да идеален, но за вълк-единак. Ако някой смята с това да си вади хляба и да бъде конкурентен на пазара на труда - просто не става. Та в тоя ред на мисли - да, да се ползва бейсик не е много професионално. Както е казал един наш човек (перифразирам) - "С/С++ може да не е най-доброто, но на кой му пука"  .
|
| Пет Май 11, 2007 4:27 pm |
|
 |
|
123
|
Добре, минах и оттам, ама защо го подминах не знам. Ще погледна пак. А бейсика си е като С. Има си функции, процедури, структури и т.н. Синтаксисът по ми пасва. Ако на С е if(еди какво си) { .... } на бейсик е if нещо then .... end if. Тази скобичка } не ми се набива в очите, като нищо мога да се отплесна и да я пропусна. end if се вижда къде по-добре. А за вълка-единак си е така. Сърце не ми дава да приема чужда работа на доверие, патих на времето, стига толкова. А да проверявам чужд код си е загубена работа. Докато го проверя ще го напиша.
|
| Пет Май 11, 2007 4:37 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Това само показва че си нямаш представа от C.
|
| Пет Май 11, 2007 4:44 pm |
|
 |
|
123
|
Хопа, започна. Отварям чадъра.
|
| Пет Май 11, 2007 4:46 pm |
|
 |
|
rumen
|
Възможностите на С-то са несравнимо по-големи.
Има една как да кажа многомерност.
Можеш да правиш всичко на всичко за всичко. От там и любовта на фирмите към такъв персонал.
За програмиране на микроконтролер обаче не е нужно примерно екип да пише различни части.
А и задачите които се изпълняват от един пик се описват прекрасно на Бесйк.
Остава ти удоволствието от синтаксис който ти допада и компилатор който ти улеснява живота.
Крайния резултат е по-бързо и по-качествено хексче.
|
| Пет Май 11, 2007 5:00 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Оставете го да се мъчи, бе. Щом го кефи.
Хората му обясняват, че за Бейсик няма кой да плаща, ама .... той щом не гори от желание да работи за пари ... нека си губи времето:)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 11, 2007 5:27 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Е това по - добре си го изтрий от поста  Аз лично когато започнах да се занимавам с микроконтролери избрах и аз BASIC не знам защо, дори и след като бях изписал 10на хиляди реда код на C/С++ за РС преди това. Подхванах PicBasic Pro и от начало добре, ама после като почнаха по-големи програми става ад. Именно синтаксиса на if-a може да ти отрови живота, то са then, endif..... Докато напишеш само служебните думи за ифа на С вече да съм го написал целия! А за функции не говоря....Сега вече от около 3-4 месеца си ползвам си и просто .... абе дори сорса като текст да гледаш си е красив (само да можеш да си го подреждаш де  ) Нищо против конкретно BASIC и хората, които го ползват, но със C сравнение не може да става!!!
|
| Пет Май 11, 2007 5:58 pm |
|
 |
|
zaphod
|
странно, все съм си мислил че точно за контролери бейсика не става. може да има някакви разширения, ама стандартните бейсици май нямат побитово & например, нито шифтващи инструкции, неща които за микроконтролери са си важни. да не говорим за масивите и указателите - С е така направено, че грешките от отместване с едно намаляват във пъти. когато пишех на паскал (след като бях писал на бейсик) доста често ми се случваше да объркам стойността до където трябва да върти цикъла. обаче С набива в главата на програмиста: N означава от 0 до N-1. С има препроцесор, с който можеш да си дефинираш разни константи, да компилираш различни парчета код според условие. кво прайм като трябва да инициализираме хиляда таймера, ацпта, броячи, делители, ала бала, и всички тея неща зависят от честотата на контролера? рънтайм ли ще смятаме константите? не бих се учудил ако на бейсик така се прави, поне аз не се сещам едно време за турбобейсика да имаше нещо подобно на препроцесор.
ами unioni-те? това си е специфично за езика нещо, което на бейсик съвсем няма как да стане. [/u]
|
| Пет Май 11, 2007 6:37 pm |
|
 |
|
123
|
Добре, до тук малко свестни неща прочетох. Някои ме убеждават, че тяхната планина е най-висока, че в бейска нямало това, нямало онова. Като пишете, поне си дайте труд да го погледнете този бейсик. Това нещо даже има модул за връзка SPI CAN. И тази МЕ този бейсик няма да го прави и поддържа, ако няма пазар, или както ме убеждават някои не става за нищо.
Аз питах дали някой знае нещо за бъгове, не дали бейсика става за нещо.
|
| Пет Май 11, 2007 7:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами прави си сам сметката - след като го ползват единици хора и никой не ти отговаря по същество, просто защото масово хората искат съвместимост, преносност и съответно пишат на С/С++  . За съжаление на някои хора, тоя език се е превърнал във стандарт и другите неща ги интерисуват много малко хора. Аз ти предлагам да попрочетеш форума на въпросната фирма и там ще видиш дали има бъгове или не, защото явно тук май няма кой да ти отговори на въпроса. Аз например съм се заигравал със техния С компилатор за пиковете и ако бейсика им прилича поне малко на него - никога не бих се занимавал с него, защото ми се сториха много лаишки нещата  .
|
| Пет Май 11, 2007 7:41 pm |
|
 |
|
rumen
|
По същество:
Компилаторите на mikroElektronika са много красиви на вид и ужасни като генериран код.
Поне така бяха преди година. Не ти ги препоръчвам.
Има едно нещо Swordfish BASIC PIC Compiler което според мен е мелез м/у С и басик. (само 18 серия)
Същото IDE като на ПРОТОНА добър код с една идея под Протона .
Аз лично не го харесвам дразнят ме С-подобните му уж екстри.
Иди на :
http://www.mecanique.co.uk/proton-ds/co ... index.html
И ще ги разгледаш.
Абсолютния фаворит за мене вече го казах.
Има страхотен дебъгер P-ICD (слага в джоба си ИЦД2 и подобни) и много улесняващи живота екстри.
Малкото му разпостранение в България се дължи на хардуерната му ключалка.
Все пак не всеки се бърка за 450лв. за компилатор. (аз го направих)
Можеш да ползваш демото му ако се побереш в ограниченията му.
Или да се сдобиеш кранатото му Спешъл Едишън демо. (само 16 серия)
Във форума им се говори че скоро ще има ново демо почити без ограничения.
П.П.
За всеки, които като чуе бейсик си представя Правец 82, съм архивирал хелпа за да разгледа командите.
Който не му се гледат ще трябва да ми повярва:
Протона може само Пикове но затова пък, как само ги може!
|
| Пет Май 11, 2007 9:15 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ти виждал ли си нещо малко по сложно написано на Basic.
Да кажем фаилова система FAT16/32?
|
| Пет Май 11, 2007 9:21 pm |
|
|