Отговори на тема  [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Компилаторите на mikroElektronika 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Хайде 123, кажи си да ти олекне. Ние ще пазим тайната! :D
Каквото и да е със сигурност не е от електроника този оборот.

Съб Май 12, 2007 3:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Хайде бе. И каква е разликата между C++ и Java? Освен украсите? Приликите щото са страшно много.

Айде да ти го обясня по друг начин:

Колко време му трябва на човек владеещ С да пропише на С++? Сравнително малко. Значи са близки.
Колко време му трябва на човек владеещ C/C++ да пропише на Java - още по малко. Защо ли? Сигурно защото са фундаментално различни?
Колко време му трябва на човек владеещ C/C++ да пропише на C# - пак бързичко ще се оправи. Защо ли?

А колко време му трябва на човек владеещ Visual Basic / Обикновен бейсик (макар че те нямат нищо общо) или някакъв Паскалоподобен език , да пропише на С, C++, Java или C# - бая ще се поизпоти, много вероятно е и нищо да не излезе. Защо ли?

А сега като сумираме, да видим каква е естествената еволюция - C, C++, Java (C#). Паскалоподобите езици (Visual basic, Delphi) и конвенционалния Бейсик са просто клонове на тази еволюция в определни моменти. Абе както теорията за еволюцията на човека и клоновете с приматите :) (това беше грубичко)

Друго едно такова "доказателство" за близката връзка между C/C++ и Java. Всички GNU компилатори вървят пакет за трите езика. Не съм видял Паскалоподобни езици да се мешат в дитрибуциите.

И още нещо. Забелязал ли си кога се появиha и започнаha да се налагат Java и C++. Всъщност може и да не си (зависи на колко си години). В началото бе C. После някой се сети че може да твори обекти и се появи C++. Всъщност това е разликата между двете - обектно-ориентираното програмиране. C++ обаче все още беше прекалено близко до C, т.е. имаше всичките му хубавни идещи от асемблераи връзката с хардуера, които на много хора им се струваха ужасяващи - безразборна играна с типове данни и указатели (мъничко притъпени в C++), свободна игра с паметта и пр. Всъщност рядко някой пише на ист C++, винаги се говори за комбинация C/C++. Затова някой решиха че нещата трябва да са по лесно смилаеми - пръкна се Java. Тя е преднзначена за хора които предпочитат да загубят контрола, ама да не мислят за толкоз неща. А и колкото си по далеч от хардуера, толкоз по универсално, така разправят. Та Java си е C++ в по идеалистичен вид (по далеч от омразното C). После се установи, че нещата не са толкова "идеалистични", а и Microsoft не харесваха монопола на Sun в Java-та, и почна да се налага C#, в едно с безумието .NET.....

Та така виждам аз еволюцията (регресията) на С-то. Бейсик и Паскал са разклонения на тая еволюция в различните етапи на развитие.

Едно уточнение - тука никъде не се обвързваме с платформи върху които работят тия езици. Логично е че не можеш да бъхтиш C# на PIC12.

цецо, мене лично ми трябва не повече от ден за да ПРОпиша на който и да е език. обаче да пишеш наистина на него вече е друга работа. когато бях в университета, ни налагаха писане на паскал, а аз тогава се мислех за много умен и се дразнех от това да ми дават акъл как се пише правилно, ето защо в знак на протест си пишех паскалските курсови работи в стил бейсик, само на етикетите слагах е отпреде, щото паскала не приема етикет число. по същия начин може да говориш "английски" с българските езикови конструкции и българските идиоми, но това дали е английски? вярвах във великата глупост че "важни са алгоритмите", а таквиа неща като стил и технология на програмирането са само за разни зубрачи и натегачи без фантазия. същото важи и за прописването на джава, ако си бил С++ програмист. моето мнение е че човек който не е писал нивгаш на С++ ще пропише по-лесно на джава, от такъв който има солиден опит. причината е че всеки език освен със синтаксиса си, върви и със разни глобални концепции, тези които са послужили за причина за създаването му. джавата например има едно огромно предимство пред unmanaged езиците - сървър написан на джава не може да бъде хакнат с препълване на буфер, метод широко ползван за хакване на сървъри писани на С/С++/паскал или други езици с променливи в стека. аз лично никога не бих писал на джава, не ме кефи, но си има предимствата, иначе никой нямаше да я ползва.

Съб Май 12, 2007 4:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да съжаление си прав. Но още някоя годинка деиствителноста при ембедед ще си е C/C++ и ще дишаме :)
Пък после ние да не сме с вързани ръце. И ние можем да пишем на Net или каквото там е на мода. Но ще можем да вършим работа и там където бозите не огряват.

Тези нови бози няма да успяват да решават достатъчно голям кръг от задачи. Така че от C/C++ не може да се избяга и тогава. Всичко що е Real Time много не се поддава на такъв регрес :)

Съб Май 12, 2007 4:14 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
ji4ka написа:
Хайде 123, кажи си да ти олекне. Ние ще пазим тайната! :D
Каквото и да е със сигурност не е от електроника този оборот.

Стоката отива в новите строежи. Правете му сметката къде са парите, там печалбата е грамадна, строителите не му мислят много като плащат.

Съб Май 12, 2007 4:25 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Всичко що е Real Time много не се поддава на такъв регрес :)

Kaто стана въпрос за real time, можете ли да ме светнете (щото съм неграмотен :) ) , има ли компилатори, които могат да кажат - ето тая част от програмата ще се изпълни максимум за толкова циклъла от работата на процесора. За вътрешните цикли, аз ще му правя сметката. За повечето мои щуротии това е много важно. Дразни ме това, че не всеки асемблер има такава възможност.

Съб Май 12, 2007 4:38 pm
Профил

Мнение 
Nikola, те същата логика я карата и тия с протона. Още някоя годинка докато капят парички, пък после ще я мислят....

Всъщност, това което съм чувал за протона е че наистина има много работи. Не знам доколко са стабилни, но за стандартите на ПИК сигурно може и да са стабилни. Верно не знам дали имат FAT16/32, NTFS ама пък и човека едва ли смята да управлява совалка ;-)

Дано не ме разбере погрешно обаче, защото не го съветвам да използва нито ПИК нито Протон, освен ако не е наясно какво прави и за какво го прави... Правилната посока наистина е С, но мотивите не са баш такива каквито споменаха някои и командата не е "юруш бакалъм!" ;-)

Съб Май 12, 2007 4:47 pm
Профил

Мнение 
sthx написа:
Kaто стана въпрос за real time, можете ли да ме светнете (щото съм неграмотен :) ) , има ли компилатори, които могат да кажат - ето тая част от програмата ще се изпълни максимум за толкова циклъла от работата на процесора. За вътрешните цикли, аз ще му правя сметката. За повечето мои щуротии това е много важно. Дразни ме това, че не всеки асемблер има такава възможност.

Ами то много зависи за какъв хардуер става въпрос... Старите компилатори имаха опции да слагат коментар на асемблерския код колко цикли отнема инструкцията. Но за съвременните процесори с chache, pipeline и т.н. всичко е божа работа - не знаеш колко, докато не го изпълниш, защото компилатора няма как да знае колко wait states трябва за dram и т.н.
Съвременното решение се казва TRACE (ЕТМ , BDM и т.н.) - дъмпват се в реално време всички инструкции които е изпълнил процесора и се правят всякакви статистики за които се сетиш... Това е много полезно средство и за дебъгване също, особено ме кефи дебъгера на greenhils на който подаваш лога и дебъгваш напред/назад, викат му TimeMachine ;-)

Съб Май 12, 2007 4:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:

Тези нови бози няма да успяват да решават достатъчно голям кръг от задачи. Така че от C/C++ не може да се избяга и тогава. Всичко що е Real Time много не се поддава на такъв регрес :)

не съм писал на С#, обаче май там се целят точно в това. чувал съм че можеш да мешаш managed със unmanaged код.

Съб Май 12, 2007 5:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За малки процесори и DSP докато дойде време да се наложи нещо от тия бози когато става дума за Real Time си мисля че ще съм се пенсионирал :) :)

Съб Май 12, 2007 6:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
абе и аз се надявам да се пенсионирам преди да се наложи да сменям езици и платформи.

Съб Май 12, 2007 6:13 pm
Профил

Мнение 
надеждите умират последни....

за тези които не знаят, дефиницията за real time system е система чиято реакция трябва да е не само логически вярна, но и извършена в рамките на определено време

На пръв поглед дефиницията е доста мъглява - не се казва нито каква сложност изисква реакцията, нито какво време. Това са параметри, които зависят от конкретното приложение.
С годините обаче приложенията стават все по-сложни и времето за отговор все по-малко. Ако едно време телефонът беше устройство, вързано с кабел към някаква розетка, то днес е мобилно устройство което трябва да има "16 полифоничен звук", камера, MP3 и т.н. Ако едно време нормалното време за task_switch беше "тия дни до коледа" днес се цепят микросекунди.
Така че тези които не смятат да се пенсионират в следващите няколко години, нека да очакват "малка" промяна относно разбиранията за real time system.
Няма да стане до пенсия да наричате "цъкънето на светодиод" = real time system ;-)

Съб Май 12, 2007 6:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Програмист на С няма да остане гладен в следващите 15 години.

А относно реал тайма - според мен точно днес понятието реал - тайм девалвира. Едно време значеше - казвам - става - няколко клока на процесора да се намъкне в прекъсването (справка ДОС).

Днес значи - ами ако не кеширам диска в момента, ако не се закачил някой по-по-най процес, ако това, ако онова. Все по често сме свидетели че нещо увисва.

Сигурно ще кажеш че ДОС не е ОС, в тоя смисъл на понятието RTOS. Ами сигурно, макар че според мен си беше точно това - система дето си реагира в реално време. Е не била многозадачна. Че кой му пука - нали реагира навреме :)

Ама едно време наистина нямаше камерки, MP3 ки, GUI и пр. Имаше жица (за телефона де). Реакция мигновенна.

За щастие такива индустрии като медицинската техника, автомобилостроенето, промишленото управление, са доста консервативни и не си позволяват залитания от типа - камерки, MP3 и други подобни глезотии. Пък там принадената стейност е най-висока. :)

Китайците да си пощят камерките и MP3-ките - те поне от mass production разбират, нямаме шанс да им се бъркаме, пък и нямам желание. За това се плащат жълти стотинки.

Тъй че хляб ще има. Ако не накрая ще почнем и совалки да правим. Щом искат 8051 - скоро ще станат кът тия дето са чували за него, камо ли да пишат.

123 - незнам защо прескочих тоя отрасъл докато се мъчих да си представя какво ще да е това дето твориш. Да там наистина в момента парите текат безконтролно. Пък и в БГ никой не търси стандарти и сертификати. Засега. Докато не стане някоя беля. Печелиш почерпка.

Съб Май 12, 2007 7:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
sthx написа:
@Dimitar, на село сме така. :oops:

И в нашето село сме така, ама аз само казвам какво смятам, че е правилно. Не заради друго, ами все някога се налага да излезем от селото и да отидем до града :D .

Съб Май 12, 2007 8:06 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Пък и в БГ никой не търси стандарти и сертификати. Засега. Докато не стане някоя беля.

Сертификацията си е добра практика, обаче като ходиш да си купуваш Форд например за сертификат не питаш. Авторитетът е по-важен.
Ама все пак питах за бъгове :(

Нед Май 13, 2007 2:49 am
Профил

Мнение 
А за пиковете..... Мислете каквото щете, ама само тях ползваме. 10,12,16, колегата 30. Мисля, че е съвсем разумно да стъпя на един вид кристали, поне им знам всичките мизерии. Преди имаше едни MC68705. Голямо дърво бяха. Махнах ги и оттогава ПИК до безкрай. Та не бих съветвал никого да слага моторолски чипове. Което си е пълна глупост, разбира се.

Нед Май 13, 2007 3:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща